Érettségi, 2021

2021-04-14 17:13:54(PAKS-PRESS) Budapest/Paks, 2021. április 14., szerda – A legtöbb tárgyból idén sem lesznek szóbeli érettségi vizsgák, de mikor és kiknek kell szóbelizniük? Lehet-e szóban javítani? Az Eduline oktatási portál összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat a 2021-es érettségiről.

 

A 2021-es májusi érettségi vizsgaidőszakban - hasonlóan a 2020-as szezonhoz - a szóbeliket és a gyakorlati vizsgarészeket alapvetően nem tartják meg. Persze kivételek idén is vannak, akkor ugyanis meg kell szervezni a középszintű szóbeli vizsgát, ha az adott tárgyból ezen a szinten egyébként csak szóbeli vizsgarész van. A rendeletben külön kitérnek arra is, hogy idén testnevelésből szóbeli és gyakorlati vizsgát is kell szervezni - azonban úszás és küzdősport nem lesz.

 

Ugyancsak meg kell szervezni a szóbelit, ha valaki az igazgató (szakértői bizottság véleményére alapozott) döntése alapján írásbeli, gyakorlati vizsga helyett szóbeli vizsgát tehet, mentesül az írásbeli vagy a gyakorlati vizsgarész alól, emelt szintű vizsgával szóbeli típusú nyelvvizsga-egyenértékűséget szeretne szerezni, vagy emelt szintű célnyelvi vizsgával szóbeli típusú nyelvvizsga-egyenértékűséget szerezne. A rendelet szerint megszervezett szóbeli vizsgarész egyszer teljesíthető.

 

Az érettségi eredményét idén is a megszervezett vizsgarészeken nyújtott teljesítmények alapján százalékos formában állapítják majd meg. Azaz, a legtöbb vizsga esetében az írásbeli eredménye lesz a végleges eredmény is. A rendeletben arra is kitérnek, hogy az idén tett sikeres érettségit teljes értékű vizsgának kell tekinteni, nem származhat hátrány abból, hogy a járvány miatt nincsenek szóbeli vizsgák.

 

Tesiből a gyakorlati vizsgán az úszás vagy a küzdősport, önvédelem gyakorlatokkal 10 pontot lehet szerezni, így ezek elhagyásával a maximálisan szerezhető pontszám 90 pont lesz. Emelt szinten a gyakorlati vizsgán ugyanezekért a gyakorlatokért több pont jár (maximum 20), így - mivel ezeket törlik az idei vizsgáról - a maximális pontszám 80-ra módosul.

 

A rendelet szerint vizuális kultúrából középszinten a pontszámot az írásbeli vizsgarész alapján, a gyakorlati vizsgarész nélkül kell megállapítani.

 

Az írásbeli dolgozatokat május 31-én és június 1-jén lehet majd megnézni. Ekkor a vizsgadolgozatokat le is lehet fényképezni vagy az iskola a dolgozatot beszkennelheti és elektronikusan elküldheti nektek. Az észrevételeket is elektronikus úton lehet majd elküldeni, legkésőbb június 2-án 16 óráig.

 

A megfelelő fokú és típusú nyelvvizsga-egyenértékűséget a szóbeli vizsgarész teljesítése nélkül kell megállapítani - áll a rendeletben. Vagyis ha emelt szinten legalább 60 százalékot ért el a vizsgázó egy nyelvi érettségin, B2-es, komplex típusú, ha 40–59 százalékot, akkor pedig B1-es, komplex típusú, államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvánnyal egyenértékű okiratnak minősül az érettségi.

 

Ugyanez érvényes a nemzetiségi nyelvnél is. Ha nemzetiségi nyelv és irodalomból emelt szinten legalább 60 százalékot ér a vizsga, és legalább még két vizsgatárgyból sikeres, legalább középszintű vizsgát tettetek, felsőfokú (C1) komplex típusú államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvánnyal egyenértékű lesz az érettségi.

 

Szóban javítani lehet, de csak akkor, ha nagyon rosszul sikerült az írásbeli. A szóbelit akkor engedik a szabályok, ha az adott vizsgatárgyból a középszintű írásbeli vizsga teljesítménye elérte a 12 százalékot, de nem érte el a 25 százalékot.

 

Amennyiben valaki nem szeretne vizsgázni, ha nem jelenik meg, vagy nem adja be a projektmunkát határidőre, akkor idén a javító vagy pótló vizsgára való utasításától el kell tekinteni - a vizsgajelentkezést törlik.

 

A vizsgadíjat, ha valaki nem megyek el, visszakérheti. A rendelet szerint az Oktatási Hivatal 2021. május 3-ig a honlapján közzéteszi a vizsgadíj visszatérítésére vonatkozó részletes tájékoztatót. Fontos viszont, hogy a visszaigénylés határideje 2021. szeptember 30., eddig lesz lehetőségetek visszaigényelni a vizsgadíjat.

 

Járványügyi szabályok szerint 2021-ben is maximum 10 tanuló lehet majd egy teremben, minimum 1,5 méteres távolság betartásával. Természetesen biztosítani kell az iskolákban a kézfertőtlenítőt - derül ki az Oktatási Hivatal oldalán közzétett szabályokból.

Az írásbeli alatt a maszkviselés a vizsgaszervezőknek és a felügyelő tanároknak kötelező lesz, a tanulónak a vizsga előtt kötelező, az írásbeli vizsga alatt csak ajánlott, de nem kötelező.

 

A dolgozatok idén is karanténba kerülnek, az OH ajánlásai szerint a csomagokat felbontás előtt 24 órára el kell zárni, illetve a beszedés után is félreteszik a lapokat egy napra. Persze az iskoláknak most is lesz lehetőségük arra, hogy dolgozatokat online küldjék el a javítóknak, így a tanároknak nem is kell bemenniük az iskolába.

 

A rendelet szerint a közép- és emelt szintű érettségi vizsgák időpontjairól, valamint a vizsgák helyszínéről a vizsgajelentkezést fogadó intézmény értesít.

 

Idén május 3-án indulnak az írásbeli vizsgák, és május 25-én, az olaszérettségivel zárulnak. Fontos, hogy a tanév és az érettségi rendje alapján idén is 9-kor kezdődnek majd a vizsgák az első héten. Míg 2020-ig a vizsgák az első héten is 8-kor kezdődtek, addig tavaly a járványügyi helyzet miatt egy órával későbbre tették a vizsgakezdést - úgy tűnik, ez továbbra is marad az öt fő tantárgy esetében.

A második héttől a délelőtti és a délutáni vizsgák is az "eredeti" reggel 8-as és délután 2-es időpontban kezdődnek majd.

További időpontok megtalálhatók az eduline oldalán. Képünk: érettségizők 2018-ban, a gimnázium egyik tantermében. 

 

PAKS-PRESS 2021. április 14. 17:22. +++