Egyre több áramot fogyaszt Magyarország

2017-12-21 08:59:01


 

Paks, 2017. december 21., csütörtök (PAKS-PRESS) – Az egyre forróbb nyarak és egyre hidegebb telek időszakában lassan szokásos hír lesz, hogy minden évben megdől Magyarország villamosenergia-felhasználása. A háztartások egyre több áramot fogyasztanak: a légkondicionálók és az életünket kényelmesebbé tévő elektromos berendezések elterjedésével nő a háztartások áramfelhasználása – mondta el a Paks-Press-nek a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója.

 

Mittler István ehhez hozzátette: emellett az új gyárak és üzemek is egyre több áramot igényelnek.


A MAVIR Zrt. és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal év végén megjelent, „A magyar villamosenergia-rendszer (VER) 2016. évi adatai” című kiadványa is arról számol be, hogy az előző évhez viszonyítva Magyarország nettó villamosenergia-fogyasztása 2016-ban 1,23 százalékkal nőtt, 2016. december 8-án pedig – 6749 MW-tal – megdőlt a rendszerterhelés addigi téli csúcsa.

Ezen a napon a fogyasztás 43 százalékát kellett importból fedezni.

 

Mittler István kiemelte: a legfrissebb adatok szerint a 2017-es év is több rekorddal szolgált a villamosenergia-fogyasztás tekintetében: januárban ismét megdőlt a hazai csúcsterhelési rekord, amely egy rövid időre elérte a 6780 MW-ot, míg nyáron, a Magyarországon felhasznált villamos energia mennyisége 3,15 százalékkal haladta meg az előző évit.

 

Azért, hogy a magas importarány miatt az ország ne kerüljön kiszolgáltatott helyzetbe, új erőműveket kell építeni az élettartamuk végét elérő további erőművek pótlására. Ezért épül Paks II., amely a 2030-as években leálló négy paksi blokkot váltja ki. +++