Gerjennek bejön a paksi bővítés

2017-10-24 20:10:50(PAKS-PRESS) Gerjen, 2017. október 24., kedd – A paksi atomerőmű bővítésének előkészítésében az Európai Bizottság körüli huza-vonában, a közel húsz hónapos lemaradás behozása  az egyik legfontosabb feladat és míg „állni látszik az idő a kerítésen kívüli fejlesztések” ügyében, a paksi agglomerációs övezet egyik tervezett kulcstelepülésén, Gerjenben a felkészülés jegyei kézzelfoghatóak – összegzett a település polgármestere, egy hétvégi rendezvényen.

 

Romhányi Károly szavai szerint ebben az évben Gerjen olyan összegekhez jutott, amely közel kétéves költségvetési összegüket teszi ki, és nem közvetlenül a bővítés okán jutott hozzá a pályázati pénzekhez, mégis a fejlesztések, a beruházások megvalósítása megalapozottá tehetik a majdani fogadó település státusát.

 

Gerjen közvetlenül érintett a Paks-Kalocsa híd és a Paks-Gerjen tizenkét kilométeres összekötő út megépítésében, a hídhoz már érvényes, megkezdett tervezési tender van, az összekötő út nyomvonalának kijelölése folyamatban, az állami finanszírozásból készülő szakasz, becslések szerint ötven milliárd forintba kerülhet.

 

- Megvalósítása a jelentősnek tűnő összeg ellenére is indokolt - erősítette meg Romhányi Károly – mert várhatóan Gerjen lesz az egyik, az érkező dolgozók „alvótelepülése”. Erre készül a község a közelmúltban megalapított Lakópart Kft. létrehozásával is, amelyben tulajdonos az önkormányzat és más magánszemélyek. A lakópark a tervek szerint 80-100 lakóház megépítését jelenti.

 

- Már most keressük a további befektetőket és bérlőket, azt szeretnénk, hogy a bérlők, a lakók listája előbb elkészülne, mint a lakópark házai – mondta el a polgármester. Hozzátette, hogy az első kézzel fogható lépés már megszületett, hiszen az elmúlt héten a villamos-rendszer kialakítása, bekötése már meg is történt.

 

Ami a Gerjen gyarapodását, közvetett felkészülését illeti a háttérben, mintegy 300 milliót kitevő tételek összességéről számolt be Romhányi Károly. A település sikerrel pályázott az infrastrukturális beruházások olyan részeiben, ahol a területi operatív programból kétszer 50 millió forintot nyert egy új egészségház központ kialakítására és új eszközök beszerzésére, továbbá az iskola-energetikai korszerűsítésre, napelemek beszerzésére. Ez utóbbi a költséges gázfogyasztást váltja majd ki, és a fenntartó önkormányzat költségvetés kiadási oldalának jelent majd tetemes megtakarítást.

 

- Az élhető település jegyében fejlődik a sport is – folytatta a polgármester. – Elmondta, hogy egy kisméretű labdarúgó műfüves pálya műszaki átadása ezen a héten lesz, erre mintegy 30 millió forintos támogatás érkezett egy sikeres pályázat eredményeként, további, három éven keresztül, évenkénti 25 millió forintot nyertek öltöző-felújításra, a Magyar Labdarúgó Szövetség keretéből.   

 

Gerjen kormánytámogatásban is részesült – ebben az évben a Szekszárd nevű kishajó elsüllyedés és kiemelés utáni felújítására. - A tizenkét millió forintból végzett munka elkészültével, a tervek szerint a következő év szezonjának elején közlekedhet a település és Kalocsa között – addig biztosan, amíg a híd el nem készül – tette hozzá Romhányi Károly. Beszámolt arról is, hogy az ivóvíz javítására negyven milliót kapnak ugyancsak a kormányzati keretekből, új kutat kell fúrnunk – jegyezte meg. Ennek helyét még kutatjuk – mondta el.

 

A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványhoz is sikerült jó pályázattal fordulni, ahol négy esetben ítéltek meg forrásokat, az elmúlt időszakban – a gerjeni igyekezet a jó és eredményes pályázatok megírásáért dolgozik, lobbizik, kalapoz, ahol csak lehet – fogalmazott az idei év sikereiről a polgármester. - Egymillió forintot nyertünk a Lovasnapokra, ugyanennyit a tervdokumentációk elkészítéséhez a művelődési ház felújítására, további pénzeket kaptunk egy vendégház kialakításának terveire és a művelődési ház energetikai korszerűsítésére 12,5 millió forint jutott.

 

Gerjen a korábbi éveiben csendes életet élt, közben szépen lassan megöregedett szinte minden –emlékezik vissza Romhányi Károly. Felidézte, hogy amióta a paksi bővítés projektje elkezdődött, és felvetődött, hogy Gerjen a „kapun kívüli” települések egyik esélyese, megváltozott minden.

 

Tettünk érte, nemcsak itthon, hanem az orosz partnerekkel is jó kapcsolatot ápolunk, testvértelepülésünk lett Desznogorszk, az, az orosz város, amely a háttérvárosa a szmolenszki atomerőműnek. Több látogatáson voltunk náluk, gyerekeink is kint voltak, megismernek egy más kultúrát, a fiatalok jövője lehet ez a kapcsolat. Gyerekeink az idén részt vettek az Atomexpón Moszkvában, olyan forgatagba cseppentek, amilyenbe egy ilyen kistelepülés fiataljainak kevés része van, megváltozott, kitágult számukra a világ. A faluban orosz tanfolyamok indultak, a gerjeniek tanulnak és próbálnak megfelelni az új kihívásoknak, és annak a lehetőségnek, amelyet a paksi bővítés hozhat egy ilyen kis településnek – összegzett a gerjeni polgármester.

 

A faluban történő fejlesztések rövidesen összeállhatnak egy egységgé. Romhányi Károly ismét leveszi a bőröndöt a szekrény tetejéről – újra Moszkvába készül. Azt reméli, hogy miként eddig is: nem jön haza üres kézzel.

 

Képünkön: a Kalocsa – Paks – Gerjen „háromszög” jegyében három polgármester, Bálint József, Süli János és Romhányi Károly a gerjeni TEIT találkozón, 2016. június 25-én. Kiss G. Péter felvétele – Paks-Press Fotó. +++