A Judó GP egy kisebb világbajnoksággal felért

2014-06-22 22:54:11


(PAKS-PRESS/Meleg Tímea) Budapest, 2014. június 22., vasárnap – Ötvenhat ország, 470 cselgáncsozója lépett tatamira a hétvégén megtartott Budapest GP versenyén. Paksról hét cselgáncsozó vett részt különböző súlycsoportos küzdelmekben, közülük Csoknyai László és Bor Barna szerepeltek a legjobban, érmet azonban senkinek sem sikerült nyernie. Ennek ellenére az eredmények jó teljesítményeket takarnak, hiszen világversenynek lehettek szemtanúi, akik ellátogattak a Papp László sportarénába. 2020-ig a magyar kormánytól származó összesen 11 milliárd forint összegű támogatás érkezik a judó fejlesztésre - hangzott el a vasárnapi sajtótájékoztatón.

 

Az események rövid krónikájában elmondható, hogy az első nap jobbára a fiatalabb judósok versenye volt, jóllehet a paksiak számára nem volt szerencsés a Budapest Grand Prix szombati versenynapja. 73 kilogrammban Kiss Norbert, 48 kilogrammban Pupp Réka, 52 kilogrammban Polgár Luca egyaránt vereséget szenvedtek.


A második versenynapon Csoknyai László /81kg., ASE/ az angol Tom Reed ellen, az első fordulóban továbbjutott.  Ezután az ukrán Bloshenko ellen folytatta a versenyt Cirjenics Miklós /-100 kg, ASE/. Az előző győzelmét azonban nem sikerült megismételnie. Aztán hatalmas ováció közepette lépett tatamira Bor Barna /+100 kg, ASE/ a japán Kamikawa ellen, a meccset végig uralva nyerte. A nagyon szépen kezdő Csoknyai László /-81 kg, ASE/ sikeresen győzte le a svéd Robin Paceket, aki lekopogta a szorítást. A selejtező utolsó mérkőzésén, az ukrán Stanislav Bondarenkót győzte le Bor Barna. Csoknyai László a negyeddöntőben legyőzte a belorusz Bottieaut. Bornak a továbbiakban a grúz ellenfél kemény dió volt. Az elődöntő küzdelmében a grúz Adam Okruashvilinek sikerült Bor Barna fölé kerekednie a +100 kg kategóriában, így Bor már csak a vigaszágon szerepelhetett, de még Bor és Csoki is harcolhatott a bronzért. Csoknyai az elődöntőben az orosz Magomedovval került szembe, de nem sikerült rajta úrrá lenni, így ő is csak a vigaszágon folytathatta, aztán a görög Moustopoulossal szemben veszített. Bor Barna a grúz Matiashvilivel meglehetősen nagy csatában nem bírt, ezért szintén érem nélkül búcsúzott.

 

- Az eredményeket azonban korántsem szabad alábecsülni. A Budapest GP olimpiai kvalifikációs verseny volt, és ezért több volt, mint egy Európa bajnokság - értékelt vasárnap délután a paksiak másodedzője, a világbajnok Braun Ákos. Szavai szerint erősebb és nagyobb most a budapesti mezőny, ahol nincs korlátozás.

- Ez a verseny több pontot ad egy olimpiai kvalifikációra, mint akár egy EB, hiszen a vendéglátó ország számára súlycsoportonként négy ember indulhat, míg minden más országból legfeljebb két versenyző. Itt van lehetőség kipróbálni magukat a magyaroknak, illetve pontot szerezni anélkül, hogy el kellene utazni bárhová – tette hozzá.

Mint ismeretes, a GP-t a Nemzetközi Judo Szövetség rendezi. A szervezés mind a nemzetközi, mind a magyar részről – nagyon jó volt, mind a rendező szakemberek, mind pedig a versenyzők is elégedettek lehettek.

Sok fiatal indult, akiket tulajdonképpen bedobtak a mély vízbe, de vasárnap nagyon jól szerepeltek a magyarok.

- A paksiak is nagyon jól szerepeltek, Csoknyai és Bor is nagyon jó formában volt – folytatta Braun Ákos. 

Véleménye szerint azonban Csoknyai Lacitól elvették az egyik mérkőzést: - Vitatható volt a bírói döntés, még a magyar nemzetközi bírónk is odajött és elmondta, hogy a kollégái nevében szégyelli magát, mert ez „csúnya volt” a bírók részéről – amikor Csoki a az orosz Magomedovval került szembe.

A látottakról elmondható még: Bor Barnának nem lesz gond, hogy kijusson az olimpiára. Vasárnap megverte a világbajnok japánt, talán ő verte meg utoljára Teddy Rinert, azóta senkinek sem sikerült taktikai meccsen, de okosan júdózva verte meg Barna, azt hiszem, hogy jó úton halad – értékelt Braun Ákos. Szavai szerint Cirjenics Miki most egy meccset nyert, egyet vesztett, neki is helye lesz a nemzetközi mezőnyben, ő is esélyes. Példamutatóan edz, kiváló hozzáállással – fűzte hozzá.

Csernoviczky Éva hozta a papírformát és nyert, Tóth Krisztián még junior, 90 kilóban nagyon szépen verekedett és bejutott a döntőbe, ahol ezüstöt szerzett. A kvalifikáció következő állomása Mongólia lesz, két hét múlva.


Még a bronzmérkőzések és a döntők előtt sajtótájékoztatót tartott Dr. Tóth László, Magyar Judo Szövetség elnöke, Bíró Norbert, az IBSA Judo Bizottság elnöke és Marius Vizer, a Nemzetközi Judo Szövetség elnöke. Elmondták, a Nemzetközi Judo Szövetség és az IBSA, a látássérült sportolók nemzetközi szövetsége együttműködési megállapodást írtak alá, amely alapján a nemzetközi szövetség segítséget nyújt a látássérültek versenyeinek megrendezéséhez.

 

Tóth László egyebek mellett elmondta, hogy nagyon hálás mindenkinek, aki hozzájárult a verseny és a megállapodás létrehozásához. Külön köszönetet mondott annak a 170 magyar és 50 nemzetközi önkéntesnek, akik az esemény gyakorlati lebonyolításában részt vettek. 

A magyar és a nemzetközi szövetség évek óta dolgozott közösen, a magyar sportágfejlesztési tervek például gyakorlatilag megegyeznek a nemzetközi tervekkel, ennek eredményeit lehetett mind a verseny, mind a szerződés formájában látni. A legfontosabb cél, hogy „top sport” maradjon az (olimpiai sportág) judo, s erre szolgál 2020-ig a magyar kormánytól származó összesen 11 milliárd forint összegű támogatás. A következő két évben biztosan lesz újabb GP Magyarországon, és a 2017-es világbajnokság rendezésére is valószínűleg még idén megszületik a szerződés a kormánnyal. Mindezek alapján hazánk megrendezheti a sportág világbajnokságát. 

Marius Vizer gratulált Tóth Lászlónak és dicsérte a magyar szervezőket, akik először rendezhettek Judo Grand Prix versenyt, amit mindenki sikeresnek ítélt. Ő is hangsúlyozta: ez a megmérettetés elsősorban az olimpiai kvalifikációs pontok gyűjtése miatt fontos. Örült annak is, hogy sor kerülhet a látássérült sportolók és a szövetség együttműködési megállapodásának aláírására. Bíró Norbert kiemelte, hogy mindez fordulópont lehet a látássérültek judójának történetében. 


Végül néhány szó, a GP-n, a Paks-Press munkájáról annak okán, hogy az esemény képei megtalálhatók a Hírügynökség facebook oldalán, aki még nem látta, érdemes végignézi. 


https://www.facebook.com/pages/Paks-Press-H%C3%ADr%C3%BCgyn%C3%B6ks%C3%A9g/176900059024459?ref=hl


Több, mint egy tucat hírkép jelent az események tíz perces követési sorrendjében, a kétnapos kiadássorozatban, elsősorban a paksi versenyzőkről. Címlapképünk: Csoknyai László győzelme a svéd Robin Pacek felett, amely nagy valószínűség szerint sokáig emlékezetes marad.

(Kiss G. Péter felvétele – Paks-Press Fotó.) +++