Süli János: a gazdaság várja a paksi energiát
Legfrissebb

- Kétszáz csomagot küldenek a gyermekotthonokba

- Összefoglaló, 2021. november 29.

- Süli János: hamis állítás, hogy a lakosságot eladósítjuk

- Összefoglaló, 2021. november 26.

- A zöldebb Paksért

- Összefoglaló, 2021. november 25.

- Összefoglaló, 2021. november 24.

- Összefoglaló, 2021. november 23.

- Összefoglaló, 2021. november 22.

- Összefoglaló, 2021. november 18.

- Közös nyilatkozat

- Ismét lehet Önkéntes Katonai Szolgálatra jelentkezni

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Süli János: a gazdaság várja a paksi energiát

2021. október 18. 12:54:54  nyomtatási kép

 

A lakosság és a gazdaság kiszolgálása olcsó árammal az ország érdeke

 

(PAKS-PRESS) Paks, 2021. október 18., hétfő – Ahhoz, hogy az előkészítés fázisából a kivitelezés fázisába előlépjünk, a független nukleáris hatóság kiegészítő kérdéseivel kapcsolatban arra törekszünk, hogy mihamarabb válaszokat adjunk – mondta a Paks II. beruházásért felelős miniszter egy paksi környezetvédelmi konferencián, hétfőn.

 

Süli János a létesítési engedélyhez további hiánypótlást elrendelő, 2021. szeptember 30-án, az Országos Atomenergia Hivatal által elrendelt határozatára reagált.

 

– Az atomenergia jelentősen járul hozzá a környezet megóvásához, jelenleg is Paks állítja elő a legolcsóbban a villamosenergiát, amely a világpiacon már most is drágább.

- A rezsicsökkentés garanciája, megtartása is egyben a paksi beruházás – húzta alá.

 

Megjegyezte, hogy nem a bérekkel, hanem az energia alacsonyabb költségével kialakítható az ipar, gazdaság fenntartható versenyképessége, amely vonzó lehet a befektetők számára.

 

Példaként említette, hogy a létesítendő dunaújváros-iváncsai akkumlátorgyár legkevesebb 130 megavattot, Gödön szintén, Debrecenben 800 megawatt lesz a többletigény 2030-ra, a kecskeméti ipari parkba 120 kilovolttal gyenge az áramfedezet, amelyet a Mercedes már jelzett is. A tervekben szerepel, hogy 400-zal, közvetlenül paksi forrásból juttatják majd el az energiát.

- A megfelelő kapacitások kiépítése tehát a hazai ipar számára nélkülözhetetlen - húzta alá.

 

Süli János elmondta: Pakson jelenleg a kiszolgáló egységek építése történik, szálloda és szerelőcsarnokok készülnek, az előzetes földmunkára már van engedély, úthálózat is épül Paks és a szomszédos megye területén. Összesen 330 kilométeres úthálózat épül ki, 60 kilométer teljesen új út készül el, a Kalocsa – Paks híd 2024-ra adják át, új bekötő út létesül Gerjen és Paks között.

Paks nem tud az építésben segítő közel tízezer embernek helyet adni, ezért a környező települések bevonása nélkülözhetetlen – tette hozzá a miniszter a paksi környezetvédelmi konferencián. +++

 

Képünk:

Legyen szívügyünk a Föld - Környezetvédelmi konferencia Pakson

(PAKS-PRESS) Paks, 2021. október 18., hétfő – Süli János a Paks II. beruházásért felelős miniszter felszólal a paksi környezetvédelmi konferencián az Erzsébet Nagy Szállodában, 2021. október 18-án.

(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) +++

x