Összefoglaló, 2021. október 12.
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. november 30.

- Kétszáz csomagot küldenek a gyermekotthonokba

- Összefoglaló, 2021. november 29.

- Süli János: hamis állítás, hogy a lakosságot eladósítjuk

- Összefoglaló, 2021. november 26.

- A zöldebb Paksért

- Összefoglaló, 2021. november 25.

- Összefoglaló, 2021. november 24.

- Összefoglaló, 2021. november 23.

- Összefoglaló, 2021. november 22.

- Összefoglaló, 2021. november 18.

- Közös nyilatkozat

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Összefoglaló, 2021. október 12.

2021. október 12. 19:05:39  nyomtatási kép

 

A PAKS-PRESS Hírügynökség napi hírösszefoglalója

 

Gazdaság-atomenergia-energia

Szijjártó: jól haladnak a paksi atomerőmű bővítésének előkészítő munkálatai

Mokszvában tárgyal Paks II aktuális ügyeiről a külügyminiszter 

PAKS-PRESS 2021. október 12.  – Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter ma délutántól Moszkvában folytat tárgyalásokat a Paks II. ügyében, erről repülőtéri indulása előtt számolt be közösségi oldalára feltöltött videójában.

Egyebek között elmondta, a Társaság eddig 519 engedély szerzett be, ezek között a legfontosabb volt a telephely- és a környezetvédelmi engedély, a létesítési engedélyhez pedig az Országos Atomenergia Hivatal hiánypótlást írt elő. - Ezt a következő hónapokban teljesítik Pakson - tette hozzá a miniszter. Ismertette: további 10 újabb engedélyt adnak be, ezek között van az alaplemezre, illetve a reaktortartályra vonatkozó tervek, illetve engedélyek. Huszonhat épületre van engedély, ebből öt már készül. - A pontos menetrendet egyeztetjük Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával, Magyarország szeretne megfelelni az európai klímacélok szerinti megállapodásnak – jelentette ki. Megjegyezte, hogy az erre vonatkozó tárgyalások mellett szó esik még az oktatásról is.  

Elmondta, tárgyalni fognak, hogy a Magyarországon létrejött oktatási-képzési kapacitásokat milyen módon lehet egy nemzetközi rendszer részévé tenni. Erre azért lenne szükség, hogy ha valahol a világban atomerőmű építésébe kezdenek, akkor az annak működtetéséhez szükséges mérnökök, szakemberek képzése legalább részben Magyarországon történjen. Hozzátette, a kormány legutóbb Bangladessel kötött ilyen megállapodást, és hasonlóról tárgyal Egyiptommal is.

A külgazdasági és külügyminiszter rámutatott, hogy Magyarország csaknem negyven éve használ atomenergiát, amellyel kapcsolatban kifejezetten pozitívak a tapasztalatok az elmúlt időszakból. Ez ugyanis hozzájárult a környezet védelméhez, a rezsicsökkentés vívmányainak fenntartásához, illetve az ország energiaellátásának biztosításához, ezért is döntöttek úgy, hogy növelik a nukleáris energia részarányát a magyar energia-mixben. +++

 

Márki-Zay Péter Körmenden szintet lépett az energiapolitikában 

A Paks II-t felül kell vizsgálni, vagy fel kell mondani, a meg nem termelt energia, az a legjobb energia

PAKS-PRESS 2021. október 12.  – Márki-Zay Péter a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) miniszterelnök-jelöltje Körmenden, egy demonstráló zöldaktivistával, Kendernay Jánossal hozta szóba Paks 2-t. Kendernay János pár éve még német zöldpártiként, akart EP-képviselő lenni. Márki-Zay Péter szerint a környezetvédőknek tudomásul kell venniük, hogy az atomerőművek klíma-semlegesek, alternatívát jelentenek más energiaforrásokkal szemben, az atomenergia tiszta energiának számít minden normális országban. De beszélt arról is, hogy bárki is lesz a miniszterelnök, meg fogja nézni, hogy tudják-e módosítani a Paks 2-ről kötött szerződést. Véleménye szerint vagy fel kell mondani, vagy újra kell tárgyalni ezt a szerződést és szükség esetén – az egész erőmű építését is leállítaná. - A legnagyobb energiatakarékosság, a legzöldebb projekt, „a meg nem termelt energia, az a legjobb energia” – mondta. +++

 

Napelemparkot adtak át a Veszprém megyei Öskün

PAKS-PRESS 2021. október 12.  – Napelemparkot adtak át kedden a Veszprém megyei Öskün. A tíz megawatt teljesítményű erőmű több mint ötezer család villamosenergia-ellátását biztosítja. Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára az átadó ünnepségen hangsúlyozta: a kormány azt célozta meg, hogy 2030-ra a villamosenergia-termelés 90 százaléka szén-dioxid-kibocsátás nélkül történjen, ezen az úton pedig jelentős lépés a napelemparkok megvalósulása.

Steiner Attila elmondta, hogy jelenleg Magyarországon 2300 megawatt az összes naperőmű-kapacitás, ami meghaladja a paksi atomerőmű kapacitását. A cél pedig az, hogy 2030-ra ezt a kapacitást megháromszorozzuk - fűzte hozzá. Hozzátette: ez év végén írják majd ki az újabb napelemes pályázatot 200 milliárd forintos keretösszeggel. A pályázat célja az, hogy a rászorulók számára is lehetővé váljon a napelem telepítése valamint a fűtés korszerűsítése.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő azt hangsúlyozta, hogy az unió-szerte egekbe szökő rezsiárakkal szemben Magyarországon a kormány megvédi az embereket a magas energiaáraktól. Mint mondta, a baloldal intézkedései nyomán évente 360-370 ezer forint többletkiadás terhelné a családokat a számlák kifizetésekor. 2013 óta 25 százalékkal csökkent az áram és a távhő ára Magyarországon - tette hozzá. Mint mondta, a következő évtizedben meg kívánják hatszorozni a naperőművek kapacitását.

Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke, a beruházó Greentechnic Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az ösküi napelempark 20 hektáron fekszik, 25 éven át látja majd el energiával a környék lakóit. +++

 

Híreink: PAKS-PRESS/MTI

Képünk: Gomba módra emelkednek a különböző épületek a paksi atomerőmű leendő ötös-hatos blokkjának közelében.  

 

PAKS-PRESS 2021. október 12., kedd 19.05. +++

x