Összefoglaló, 2021. szeptember 22.
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. október 19.

- Paks II: jelentős infrastruktúra-fejlesztés

- Összefoglaló, 2021. október 18.

- Rekordszámú érdeklődő a BME állásbörzéjén

- Süli János: a gazdaság várja a paksi energiát

- BUDAPEST TROPHY 2021

- Összefoglaló, 2021. október 15.

- Önkormányzat: eskü, gyermekgyógyászat, zöld program

- Összefoglaló, 2021. október 12.

- Összefoglaló, 2021. október 11.

- Antóni Józsefné: képviselő leszek, nem politikus

- Évente negyvenezer látogató az atomerőműben

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Összefoglaló, 2021. szeptember 22.

2021. szeptember 22. 20:00:55  nyomtatási kép

 

A PAKS-PRESS Hírügynökség esti hírösszefoglalója

 

A magyar atomerőmű szerepére hívta fel a figyelmet a külgazdasági –és külügyminiszter az ENSZ Közgyűlése 76. ülésszakán

PAKS-PRESS 2021. szeptember 22. - Szijjártó Péter megerősítette, hogy 2030-ra a magyar áramtermelés 90 százaléka szén-dioxid-mentes lesz. Azt mondta, fel kell ismerni az atomenergia fontos szerepét, ugyanis az tiszta, biztonságos, olcsó és környezetbarát energiaforrást jelent. Hozzátette, a paksi atomerőmű bővítése például évi 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátását teszi elkerülhetővé.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Szijjártó Péter a vizes témájú, magas szintű, online tartott kísérőrendezvényen vett részt az ENSZ Közgyűlése 76. ülésszakának keretében, és felszólalásában hangsúlyozta, hogy ez olyan ügy, amelyet a világ együtt nyer meg vagy együtt veszít el. +++

 

Új üzemanyagot használnak a Rosztovi Erőműben

PAKS-PRESS 2021. szeptember 22. - Megkezdte az új, balesetálló üzemanyag használatát a Rosztovi Atomerőműben a Roszatom. A 2-es blokk VVER-1000-es reaktorába helyezték a kísérleti balesetálló „toleráns” üzemanyag első kötegeit, amelyet az a TVEL fejlesztett, aki a Paksi Atomerőmű számára is gyártja az üzemanyagokat és együtt fejlesztik tovább a paksi üzemanyagokat is.

A délnyugat-oroszországi Rosztovi Atomerőmű 2. blokkja a tervezett karbantartás és friss üzemanyaggal történt feltöltés után újraindult. Az üzemanyag-kazetták mindegyikébe tizenkét, kísérleti üzemanyaggal töltött pálcát helyeztek el. Közülük hatnak a burkolata króm-nikkel ötvözetből készült, a másik hatnak pedig a hagyományos cirkónium ötvözetből, amelyre krómbevonatot vittek fel.

Ezek az új technológiai megoldások lehetővé teszik, hogy a reaktorban esetlegesen bekövetkező baleset során ne tudjon a cirkónium és a vízgőz reakciója miatt robbanásveszélyes hidrogén felszabadulni.

 

Október elsejétől pályázhatnak a vállalkozások munkavállalóik továbbképzésére

PAKS-PRESS 2021. szeptember 22. - Október elsejétől pályázhatnak a vállalkozások munkavállalóik továbbképzésére a vállalati belső képzési programban, mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, György László szerdán, a kis-és középvállalkozásokat segítő országos szakmai roadshow kecskeméti állomásán. A gazdaság újraindítása során meghirdették a 70 milliárd forintos vállalati belső képzési programot, október elsejétől az első, összesen 15 milliárd forintos keretre lehet pályázni.

 

Mentőautó karambolozott Tolna megyében, többen megsérültek

PAKS-PRESS 2021. szeptember 22. - Mentőautó és személygépkocsi ütközött össze szerda délben a 61-es út Tolna megyei szakaszán, Nagykónyi térségében - közölte honlapján a rendőrség. A mentőszolgálat későbbi tájékoztatása szerint a balesetnek két sérültje van.

A rendőrség közlése szerint a személygépkocsi az út 67-es kilométerénél, egy kanyarban átsodródott a bal oldali sávba, és összeütközött a vele szemben közlekedő mentőautóval, amely az ütközés következtében az oldalára borult.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-nek elmondta, a személyautó utasait, egy nőt és egy 13 éves lányt kórházba szállítottak, a mentőgépkocsi kétfős személyzetét vizsgálják.

A helyszínelés befejeződött, a forgalom zavartalan - írták délután a police.hu-n. +++Képünk: Bulira készülnek a szervezők a Sárgödör téren: szeptember 24 és 26 között Paksra érkeznek az ország legismertebb food truck-jai, pénteken színpadra lép a 3+2 Zenekar, szombaton pedig a Másképp Zenekar ad koncertet.

Paks-Press Fotó: Kiss András Kristóf.

 

PAKS-PRESS 2021. szeptember 22, szerda 20.00. +++

 

 

x