Atomerőmű: közvélemény-kutatás
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. október 19.

- Paks II: jelentős infrastruktúra-fejlesztés

- Összefoglaló, 2021. október 18.

- Rekordszámú érdeklődő a BME állásbörzéjén

- Süli János: a gazdaság várja a paksi energiát

- BUDAPEST TROPHY 2021

- Összefoglaló, 2021. október 15.

- Önkormányzat: eskü, gyermekgyógyászat, zöld program

- Összefoglaló, 2021. október 12.

- Összefoglaló, 2021. október 11.

- Antóni Józsefné: képviselő leszek, nem politikus

- Évente negyvenezer látogató az atomerőműben

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Atomerőmű: közvélemény-kutatás

2021. szeptember 14. 18:42:40  nyomtatási kép

Életvitelről és étkezésről kérdez az atomerőmű szeptember 18-tól

 

(PAKS-PRESS) Paks, 2021. szeptember 14., kedd - A most induló felmérés célja, hogy kiinduló adatként szolgáljon bizonyos biztonsági előírásokhoz kapcsolódó számításokhoz és tudományos kutatásokhoz.

Mennyit tartózkodik a szabadban? Szokott pecázni? Mennyi halat eszik? Honnan szerzi be az élelmiszereket? Ehhez hasonló kérdésekkel szembesülhet az ősz folyamán az, akit a Paksi Atomerőmű által megbízott kutatók megkeresnek. Eddig a harminc évvel ezelőtti nemzetközi felmérések átlagértékeit használták. 

 

- Harminc év alatt lassan megváltoztak az életviteli és fogyasztási szokások, mondta el Nagy László, az atomerőmű Nukleáris Főosztályának vezetője, ezért ideje aktualizálni az adatokat.

 

„Mindig tudnunk kell bizonyítani – erre az atomtörvény is kötelez –, hogy megfelelünk az előírásoknak, és biztonságos technológiát üzemeltetünk. Pontosan tudnunk kell, hogy a természetes háttérsugárzáshoz képest kap-e és mekkora többletdózist a lakosság, a számításokhoz pedig szükség van az életmódbeli és a táplálkozási szokások ismeretére – milyen szabadidős tevékenységeket végeznek, ki mennyit horgászik például, vagy mit eszik, és azt honnan szerzi be. Normál üzemmenet esetére is elvégezzük majd a számításokat az adatok alapján, de az adatgyűjtés az üzemzavari esetek értékeléséhez is szükséges” – tájékoztatott az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. főosztályvezetője.

 

Arról, hogy miként zajlik majd a felmérés, a kutatási projekt vezetője, dr. Pázmándi Tamás, az Energiatudományi Kutatóközpont Sugárvédelmi Laboratóriumának vezetője adott összefoglalót:

„Reprezentatív kutatás lesz, azaz a válaszadókat bizonyos szempontok szerint csoportosítják – hogy a nemek aránya, a városiak-falusiak aránya, de még sok más szempont szerinti arányuk is tükrözze a 30 kilométeres körzetben élőket. A kiválasztott válaszadókat személyesen keresik majd meg a Medián közvélemény-kutató munkatársai, és 40 kérdést tesznek fel a legfeljebb félórás interjú során. A járványügyi szabályozások egyelőre lehetővé teszik a személyes interjúkat, ha ez esetleg változik, akkor telefonon készítik majd ezeket. A felmérés természetesen önkéntes és névtelen.”

 

A kutatás során összesen 1000 háztartás szokásait vizsgálják majd: 613 háztartás a Duna paksi oldaláról, 387 háztartás a kalocsai oldalról. Pakson és Szekszárdon 100-120 háztartás, míg a kisebb településeken 3-4 háztartás került a mintába. Az adatgyűjtés szeptember 18-án, szombaton kezdődik a Duna paksi oldalán és körülbelül egy-másfél hónapig tart majd.

 

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. ezúton is köszönetet mond az érintett települések lakóinak a kutatásban való aktív részvételükért: a kérdések megválaszolására fordított kb. 30 perc nagyon fontos információkat nyújt az atomerőmű biztonságos üzemeltetéséhez. +++

x