Összefoglaló, 2021. április 9.
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. május 13.

- Összefoglaló, 2021. május 12.

- A paksiak visszakapták a mozit

- Átadták rendeltetésének a Paks-Cece összekötő utat

- Jelentős lépés a paksi egészségügyben

- Összefoglaló, 2021. május 10.

- Összefoglaló, 2021. május 7.

- Összefoglaló, 2021. május 6.

- A paksi Hahn János is tagja a magyar válogatott keretnek

- Ingyenes járatokat javasol a PDF frakció

- Összefoglaló, 2021. május 5.

- Összefoglaló, 2021. május 4.

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Összefoglaló, 2021. április 9.

2021. április 09. 21:25:34  nyomtatási kép

A PAKS-PRESS Hírügynökség késő esti, napi hírösszefoglalója

 

(PAKS-PRESS) 2021. április 9. – Május 10-én indul újra a jelenléti oktatás a középiskolákban - mondta a miniszterelnök pénteken. Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában közölte, az operatív törzs döntött arról is, hogy az elmúlt évhez hasonlóan csak írásbeli érettségi vizsga lesz.

 

Több, mint 110 ezer érettségizőre számítanak

Az érettségik minél biztonságosabb lebonyolítása érdekében a 9-12. évfolyamokon csak május 10-én áll vissza a jelenléti oktatás, az 1-8. évfolyamokon és az óvodákban azonban már április 19-én. A kormányfő kifejtette, ez azért is fontos, mert az érettségi szerepet játszik az egyetemekre való bejutásban; azért, hogy fair legyen a tavaly és az idén érettségizők versenye fontos, hogy összhang legyen a két vizsga között.

Az érettségik szempontjából fontos kiscsoportos felkészítőket, konzultációkat ugyanakkor továbbra is szervezhetnek a középiskolákban. Fő szabály szerint csak az írásbeli érettségiket tartják meg, a szóbelik és a gyakorlati részek jellemzően elmaradnak. Ezt a modellt tavaly már sikeresen alkalmazták. Az előre hozott vizsgákat azonban idén megtartják; több mint 110 ezer érettségizőre számítanak.

Azon vizsgatárgyak esetében, amelyek középszinten csak szóbeli résszel rendelkeznek, idén is meg kell szervezni a szóbeli megmérettetést.

Ha bármely középszintű érettséginél a diák írásbeli teljesítménye a 12 százalékot elérte, de a 25-öt nem, akkor tehet szóbeli vizsgát.

Testnevelésből szóbeli és gyakorlati érettségit is kell szervezni, az úszás és a küzdősport gyakorlatait azonban el kell hagyni, ezek ugyanis fokozott fertőzési kockázatot jelentenek.

Az érettségi idén sem kötelező: aki mégsem akar vizsgázni, szeptemberig visszaigényelheti a befizetett díjat. A tavalyi gyakorlatnak megfelelően fertőtlenítenek, mérik a testhőmérsékletet, valamint figyelnek a távolságtartásra.

 

A koronavírus-járványról

Orbán Viktor hangsúlyozta, a regisztráció jól halad, az oltásra jelentkezők száma csütörtökön átlépte a négymilliót. Hamarosan az első oltásukat megkapók száma eléri a hárommilliót, május elejére pedig a négymilliót.

Május elejétől egy hét, tíz nap alatt újabb egymillió oltást adnak be, május közepére pedig a beoltottak száma eléri a hatmilliót, harmadik hetére a hétmilliót - mondta.

Hozzátette: június elejére a nyolcmillió felnőtt korú magyar állampolgár közül - aki megkaphatja az oltást - képesek leszünk hétmilliót beoltani. Jelezte: attól tart, nem lesz annyi regisztrált, magát beoltani akaró ember, mint amennyi vakcina.

 

Június közepén kezdődik a labdarúgó Európa-bajnokság, melyben Magyarország is érintett. Addigra mindenki, aki regisztrált, meg fogja kapni az oltást, így lehetőség lesz arra, hogy védettségi kártyával az érdeklődők részt tudjanak venni ezen az eseményen - közölte a miniszterelnök.

 

Az Európai Unió többi országát Magyarország messze megelőzve, nagyon jól teljesít - jelentette ki a kormányfő. Jelezte, az emberek példás fegyelmezettséggel tartották be a korlátozásokat, nyolc óra után - még Budapesten is - autó és ember alig volt az utcán.

Hangsúlyozta, a nyitás minden lépése a beoltottak számától függ, de figyelni kell a járványügyi adatokra is, mert az szabja meg a tempót. +++

 

 PAKS-PRESS 2021. április 9., péntek 21:25. +++

 

x

Paksi Atomerőmű