Összefoglaló, 2021. április 8.
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. május 13.

- Összefoglaló, 2021. május 12.

- A paksiak visszakapták a mozit

- Átadták rendeltetésének a Paks-Cece összekötő utat

- Jelentős lépés a paksi egészségügyben

- Összefoglaló, 2021. május 10.

- Összefoglaló, 2021. május 7.

- Összefoglaló, 2021. május 6.

- A paksi Hahn János is tagja a magyar válogatott keretnek

- Ingyenes járatokat javasol a PDF frakció

- Összefoglaló, 2021. május 5.

- Összefoglaló, 2021. május 4.

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Összefoglaló, 2021. április 8.

2021. április 08. 21:20:03  nyomtatási kép

A PAKS-PRESS Hírügynökség késő esti, napi hírösszefoglalója

 

Egészségügy-járvány

Három millió beoltottnál dönt a kormány az újraindítás következő lépéseiről

(PAKS-PRESS) 2021. április 8. – Túl vagyunk a járvány harmadik hullámán – erről kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt, értékelve a tegnapi kormányülés után az oltási programot. Gulyás Gergely miniszter szavai szerint 2 millió 608 ezer ember kapta meg az első oltást. Aláhúzta, hogy az oltás jelenti az igazi megoldást a járvánnyal szemben, nem a zárás. Azt remélik, hogy júniusra mögöttünk lesz a járvány.

 

A leggyorsabban oltó országok közé tartozunk, a kormány reményei szerint még ebben a hónapban 4 millió fölé tudják vinni az oltottak számát. 3 millió 950 ezer az oltásra regisztráltak száma. 4,2 millió ember van összesen, akit beoltottak, illetve oltásra jelentkezett.

 

Érdemi védettség az első oltást követően előálló oltás esetén áll be a Pfizer vakcina esetében, amellyel a tanárokat oltották, így az iskolanyitás elhalasztása nem indokolt - jelentette ki. Arra kérik a tanárokat, hogy legyenek tekintettel a szülőkre, diákokra, akiknek érdeke, hogy április 19-én újrainduljon a normál oktatási rend.

 

Kijelentette, hogy az újraindítás következő lépéseiről akkor dönt a kormány, ha elérjük a 3 millió oltottat. A kormány kérése az, hogy a regisztráció fontosságát mindenki tartsa szem előtt. A regisztráltak 65 év feletti korosztályának 86 százalékát sikerült beoltani. Ezért ezt a korosztályt, illetve a fiatalokat is arra buzdítja, hogy regisztráljanak, az ő oltásuk is sorra kerülhet ebben a hónapban. Azt remélik, hogy júniusra a járvány mögöttünk lesz, a 16-18 közötti korosztályt is be tudják oltani.

 

100 ezer tanárt beoltottak, a tanárok 85 százaléka megjelent az oltáson, ezt megelőzően a 65 év feletti korosztályból 30 ezren kaptak oltást. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kormány még nem döntött a védettségi igazolvány részleteiről.

 

Gulyás Gergely közlése szerint azt lehet látni, hogy túl vagyunk a harmadik hullám csúcsán. A miniszter korábban azt mondta, április végéig ki lehet ülni a teraszokra, most ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: ha az oltási program így halad, akkor mindenképp így lesz.

 

A fitnesztermek nem nyithatnak, illetve azok sem, ahol a fertőzöttség veszélye magas. A sportrendezvényeken a részvétel csak védettségi igazolvánnyal lehet, ez igaz az UEFA rendezvényeire is.

 

Április 19-én nyitnak az óvodák, iskolák, középiskolák, az első oltás után több mint két héttel az iskolák nyitása nem jár olyan kockázattal, amit ne lehetne vállalni – mondta el. Gulyás közölte, hogy jelenleg azt tudják biztosan, írásbeli érettségik lesznek, júniusban pedig szóbelik. Jelenlegi állás szerint május végéig az első oltást megkapják azok, akik 18 év felett regisztrálnak.

 

A kormány igyekszik szakemberekre hallgatni, ebben a kérdésben az NNK és a tisztifőorvos dönt. A vírus kockázata nagyon csekély ebben a korosztályban, 7,5-8 millió oltás lehetséges május végéig. A miniszter bízik abban, hogy május végével, június elejével visszaáll az élet a normális kerékvágásba. Lehet, hogy bizonyos szabályokat, mint például a maszkviselés továbbra is be kell tartani, erről majd a szakemberek döntenek.

 

- A SZÉP-kártyán felhalmozódott pénzek nem járnak le, szabadon felhasználhatóak lesznek - mondta még Gulyás Gergely újságírói kérdésre válaszolva. +++

 

Képünkön: Még meg nem nyílt terasz az Atomtéren – pedig jó lenne már egy kicsit leülni.

 

PAKS-PRESS 2021. április 8., csütörtök 21:20. +++

x

Paksi Atomerőmű