Kiemelt cél a Paks II. projektben a munkabiztonság
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. május 13.

- Összefoglaló, 2021. május 12.

- A paksiak visszakapták a mozit

- Átadták rendeltetésének a Paks-Cece összekötő utat

- Jelentős lépés a paksi egészségügyben

- Összefoglaló, 2021. május 10.

- Összefoglaló, 2021. május 7.

- Összefoglaló, 2021. május 6.

- A paksi Hahn János is tagja a magyar válogatott keretnek

- Ingyenes járatokat javasol a PDF frakció

- Összefoglaló, 2021. május 5.

- Összefoglaló, 2021. május 4.

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Kiemelt cél a Paks II. projektben a munkabiztonság

2021. február 15. 08:21:33  nyomtatási kép

 

A Paks II. projektben legfontosabb – kivétel nélkül minden területen, így az építkezésen is – a biztonság. Szigorú biztonsági intézkedések, szabályok szolgálják az építkezésen dolgozók egészségvédelmét, a balesetek elkerülését.

 

A munkavédelem már a tervasztalon is kiemelt figyelmet kap a Paks II. projektben. A szakemberek a beérkező kiviteli terveket munkavédelmi szempontból is értékelik. Biztonsági és egészségvédelmi terv készül, ami az alapvető munkavédelmi szabályokat tartalmazza. Ebben részletesen leírják, hogy milyen módon biztosítható a dolgozók testi épsége és a balesetek elkerülése. Ez minden munkafázisra kiterjed az anyagok szállításától az alapozási munkákon át a magasban történő munkavégzésig, tudván, hogy a biztonságért hozott áldozat jó befektetés, hiszen védi a dolgozót, és ezáltal fenntartja a hatékonyságot.

 

A felvonulási létesítmények kivitelezése kapcsán egy sor szigorú előírásnak kell megfelelni. Azoknak, akik a területen munkát végeznek, munkavédelmi oktatáson kell részt venniük. A munkavédelmi ismeretekre, az oktatására nagy hangsúlyt helyeznek annak érdekében, hogy a dolgozókban kialakuljon a biztonságtudat, és ne csak kényszernek, hanem számukra hasznosnak érezzék a szabályokat, a védőeszközök használatát.

 

A két új atomerőművi blokk építéséért felelős Paks II. Zrt. munkatársai következetesen betartják a munkavédelmi előírásokat és ugyanezt várják el a területen dolgozóktól is.

 

A területre például csak megfelelő védőruhában, munkavédelmi bakancsban lehet belépni és kötelező a fejvédősisak, valamint a láthatósági mellény használata. Nagy hangsúly kerül az útvonalak kijelölésére és a veszélyzónák, például munkaárkok és gödrök elkerítésére. A magasban dolgozók leesésvédelmének biztosítása kiemelt feladat.  Ehhez egyebek mellett egy hazánkban még ritkaságnak számító eszközt is használnak a Paks II. Zrt Erőmű-beruházási Központjának építésekor. Ez az Alsipercha leesésvédelmi rendszer, ami nagy biztonságot nyújt a magasban (például az építmény tetején) dolgozóknak.

 

Alapvető cél, hogy ezen a monumentális építkezésen kiemelten biztonságos környezetben történhessen a munkavégzés.

 

Nemcsak a munkavédelmet, hanem az egész Paks II. projektet a biztonság elsődlegessége jellemzi. A projekt keretében két VVER-1200 típusú blokk épül a ma működő négy reaktor pótlására. Az új egységek úgy nevezett 3+ generációs 1200 MW villamos teljesítményű blokkok lesznek. E típus fejlesztése során a bizton¬ságnövelés hangsúlyos szerepet kapott. Az itt alkalmazott biztonsági filozófia – össz¬hangban a nemzetközi nukleáris biztonsági ajánlá-sokkal – a mélységben tagolt védelem elvén alapul, azaz egymástól független védelmi szintek garantálják a biztonságot. (x)

 

Képünk: Korszerű munkavédelmi eszközök szolgálják a Paks II. projekten dolgozók biztonságát

(Alsipercha leesésvédelmi rendszer) Fotó: Paks II. Zrt. +++

x

Paksi Atomerőmű