Együttműködési megállapodás
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. augusztus 2.

- Összefoglaló, 2021. július 28.

- Tájékoztató a Szent István Napokról és a Város Napjáról

- A Paks II. beruházás a térség fellendülését szolgálja

- Összefoglaló, 2021. július 26.

- Új szolgálatvállalási lehetőség a honvédségnél

- Pupp Réka ötödik cselgáncsban

- Összefoglaló, 2021. július 23.

- Pupp Réka: ez életem egyik legjobb éve

- Összefoglaló, 2021. július 21.

- Összefoglaló, 2021. július 19.

- Hétvégi programkínálat Pakson - összefoglaló

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Együttműködési megállapodás

2020. december 01. 14:11:59  nyomtatási kép


A fenntartható fejlődésért kötött együttműködési megállapodást Paks és Milton Keynes angol város

 

(PAKS-PRESS) Paks, 2020. december 1., kedd -  A Budapesti Brit Nagykövetség által indított Közép-Európai Intelligens Városok Projekt keretében együttműködési megállapodást írt alá 2020. december 1-jén interneten keresztül megtartott találkozón Szabó Péter, Paks polgármestere és Peter Marland, a Milton Keynes-i Városi Tanács elnöke, így a két város között megindulhat a bevált gyakorlatok cseréje és a tapasztalatok megosztása a tiszta tömegközlekedés, az energiatárolás és az intelligens városi megoldások terén – közölték a paksi Polgármesteri Hivatalban. 

 

A Közép-Európai Intelligens Városok Projekt idén márciusban indult azzal a céllal, hogy több mint 60 közép-európai város és számos brit iparági szakértő között segítse a kapcsolatfelvételt és tapasztalatcserét a fenntartható városfejlesztés, valamint a digitális technológiai megoldások széles körű - különböző ágazatokat integráló – alkalmazásának tekintetében.

 

- Mindannyian tisztább, zöldebb és okosabb városokat szeretnénk. Paks és Milton Keynes együttműködése hosszú távon a koronavírus járvány után gazdasági fellendülést is elősegítheti országainkban, egy új, zöldebb, környezetbarát irányvonal mentén – mondta Paul Fox, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete a virtuális találkozón.

 

A paksi Polgármesteri Hivatal által hétfőn kiadott közlemény hangsúlyozza: Paks és Milton Keynes a méretbeli és infrastrukturális hasonlóságaik, valamint a „smart city” koncepcióról és a fenntartható fejlődésről vallott, egyező nézeteik miatt döntött az együttműködés megkezdéséről. A megkötött együttműködési megállapodás az első konkrét eredménye a Brit Nagykövetség Közép-Európai Okos Városok Projektje keretében, a pandémia miatt az online térben zajló, széles körű szakmai előkészítő munkának.

 

- Örömünkre szolgál, hogy Milton Keynes városában sikerült partnert találnunk, hiszen hasonlóak a fejlesztési céljaink, illetve azonos technológiai megoldások fejlesztésén és alkalmazásán dolgozunk. Paks szerepe kiemelkedő, ami a széndioxid-mentes energiatermelést illeti: itt működik az ország egyetlen atomerőműve és az egyik legnagyobb naperőműve, valamint itt épül az új atomerőmű is, amely évente 17 millió tonna széndioxid kibocsátásának elkerülését fogja majd lehetővé tenni – mondta Szabó Péter, az együttműködési megállapodás aláíráskor.

 

Paks polgármestere aláhúzta, hogy Paks város vezetésének feltett szándéka, hogy a közösségi közlekedés terén is minimalizálja a környezetterhelést elektromos járművekkel. - Emellett nagyratörő terveink vannak az intelligens városi megoldások alkalmazására. Várakozással tekintünk a Milton Keynes városával való együttműködés elé, hiszen a tapasztalatok cseréje lehetővé teszi a minél gördülékenyebb megvalósítást – hangsúlyozta Szabó Péter.

 

Paks és Milton Keynes a következő három fő területen kezdi meg az együttműködést a megállapodás értelmében: A Smart City és Smart Grid rendszerelemeken túl az Energia Menedzsment Rendszer innovációs megoldásai (Mesterséges intelligencia), az elektromos mobilitás (Public transport, Carsharing, E-taxi, E-bike), valamint az elektromos töltés menedzsment rendszer. +++

 

x

Paksi Atomerőmű