A határidőket betartva folytatódik a paksi beruházás
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. május 13.

- Összefoglaló, 2021. május 12.

- A paksiak visszakapták a mozit

- Átadták rendeltetésének a Paks-Cece összekötő utat

- Jelentős lépés a paksi egészségügyben

- Összefoglaló, 2021. május 10.

- Összefoglaló, 2021. május 7.

- Összefoglaló, 2021. május 6.

- A paksi Hahn János is tagja a magyar válogatott keretnek

- Ingyenes járatokat javasol a PDF frakció

- Összefoglaló, 2021. május 5.

- Összefoglaló, 2021. május 4.

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

A határidőket betartva folytatódik a paksi beruházás

2020. november 17. 16:18:45  nyomtatási kép

 

(PAKS-PRESS) Budapest, 2020. november 17., kedd - Süli János miniszter az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén számolt be a Paks II. projekt előrehaladásáról.

 A paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, kivitelezéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter jelentős előrehaladásnak nevezte mindazt, ami az elmúlt egy évben, az előző meghallgatása óta történt.

 

Elsőként a létesítési engedélykérelem június 30-i benyújtását emelte ki, hozzátéve, az engedélyt így legkésőbb 2021 őszén adhatja ki az Országos Atomenergia Hivatal (OAH). Hatósági és uniós jóváhagyással a földmunkák korábban is elkezdődhetnek, engedélyük jövő év tavaszra várható. Az alaplemez építését megelőző munkálatok körülbelül két évig tarthatnak.

 

A miniszter közölte azt is, hogy az első fázis eddigi számláinak többségét előtörlesztéssel kifizették, a Pénzügyminisztérium pedig további előtörlesztésekről egyeztet az orosz partnerrel.

 

Süli János a paksi beruházás legfontosabb szempontjának a biztonságot tekinti. A tervezési követelmények szerint az új blokkok a környezetüket sem üzemzavar, sem külső hatások esetén nem veszélyeztethetik. Gondoskodni kellett ennek megfelelően a létesítmény fizikai védeleméről is az erre vonatkozó terv kidolgozásával és önálló engedélyeztetésével - közölte.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány a legkorszerűbb erőművet fogja megépíttetni.

 

Az orosz szakemberek hasonló, harmadik generációs blokkokat világszerte több országban építettek és építenek, Oroszországon kívül többek között Finnországban.

- A paksi beruházás az orosz fővállalkozó részvétele mellett magyar, európai és amerikai beszállítók részvételével, pénzügyileg átlátható módon, brüsszeli jóváhagyással valósul meg - tette hozzá. (mti)

 

Képünkön: Meghallgatták Süli Jánost a gazdasági bizottság ülésén

Budapest, 2020. november 17. - Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter beszél meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén az Országház Delegációs termében 2020. november 17-én. Mellette, balról Mittler István, a Paks II. Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója (b), jobbról Kovács Pál, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár. MTI/Kovács Tamás. +++

               


x

Paksi Atomerőmű