Összefoglaló, 2020. november 14.
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. május 13.

- Összefoglaló, 2021. május 12.

- A paksiak visszakapták a mozit

- Átadták rendeltetésének a Paks-Cece összekötő utat

- Jelentős lépés a paksi egészségügyben

- Összefoglaló, 2021. május 10.

- Összefoglaló, 2021. május 7.

- Összefoglaló, 2021. május 6.

- A paksi Hahn János is tagja a magyar válogatott keretnek

- Ingyenes járatokat javasol a PDF frakció

- Összefoglaló, 2021. május 5.

- Összefoglaló, 2021. május 4.

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Összefoglaló, 2020. november 14.

2020. november 14. 21:30:32  nyomtatási kép

 

A PAKS-PRESS Hírügynökség késő esti, napi belpolitikai és paksi vonatkozású hírösszefoglalója

 

Koronavírus - kormányzati intézkedések

(PAKS-PRESS) 2020. november 14., - Aláírta Orbán Viktor miniszterelnök azt a kormányrendeletet, amelynek értelmében ingyen internetet használhatnak a digitális oktatásban tanulók. - Majd lesz egy vita erről a cégekkel, de most fontos, hogy a családok ezt a segítséget megkapják - mondta a kormányfő. A rendelet mindezt részletesen úgy szabályozza, hogy az ingyenes internetszolgáltatásra maga az előfizetéssel bíró tanuló vagy helyette az előfizetéssel rendelkező törvényes képviselő (legtöbb esetben a szülő) jogosult.

Az internet-előfizetéssel rendelkező pedagógusok is ingyen élhetnek a lehetőséggel.

A szolgáltatást csak egy helyen lehet ingyenesen igénybe venni, így a jogosultnak választania kell, hogy a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén akar-e élni a lehetőséggel. A rendelet azt is kimondja, hogy a decemberi számla összegéből fogják a szolgáltatók a 30 napra szóló kedvezményt jóváírni. Ha ezt a jogosult szeretné igénybe venni, ezt lehetőség szerint online jelezze a szolgáltató felé. Igazolásnak elég, ha büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozik a szolgáltató felé, hogy részéről fennállnak az ingyenes szolgáltatás igénybevételének feltételei.

Ötszáz középiskolában tértek át digitális oktatásra, emellett a fertőzés magas szintje miatt 208 óvodát zártak be, és 239 általános iskolában vezettek be digitális oktatást.

 

Négyszáz műegyetemi diákot mozgósítottak, szállást és étkezést biztosítva nekik -, hogy "taxisofőrként" kivigyék a mintákat levevő medikusokat.

 

Orbán Viktor bejelentette azt is: Parragh Lászlónak, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének javaslatára úgy döntött, 5 százalékra csökkentik az elvitelre készülő ételek áfáját.

Az iparűzési adó és a társasági nyereségadó felfüggesztésére vonatkozó javaslatokról azt mondta Orbán Viktor, mindenképpen kell adót csökkenteni, különben nem lesz munkahely. Ezért elkötelezett az iránt, hogy jövőre érezhető mértékű adócsökkentés legyen, ha kell, a központi büdzsé és az önkormányzati költségvetések is vállalják ezt - mondta.

 

Elsőként az egészségügyi dolgozókat oltják be, mert veszélyben vannak, és rájuk van a legnagyobb szükség. Korábban Szijjártó Péter közösségi oldalán jelentette be, hogy a tervek szerint az Európai országok közül Magyarországra érkezik először az orosz Szputnyik nevű vakcinából, januárban pedig már nagyobb mennyiség is érkezhet. 

Az ATV híradója felvette a kapcsolatot egy Moszkvában élő magyarral, aki a héten megkapta a Szputnyik V oltás első fázisát. A férfi elmondása szerint semmilyen mellékhatást nem észlel: sem pirosodást, sem fájdalmat, sem lázat nem produkált. „Legkorábban 21 nap múlva kell újra jelentkezni, hogy a következő injekciót megkaphassa az ember és attól számított 20 napon belül kerül védett állapotba a szervezet” – mondta Sugár László. A pácienseket még a második adag beadása után is folyamatosan monitorozzák, László viszont elképzelhetetlennek tartja, hogy Magyarországon egyhamar elkezdhessék a tömeges oltásokat. Mint mondta, a technológia annyira bonyolult, hogy teljesen valószínűtlennek tartja, hogy a magyarországi honosítás egy évnél előbb megtörténhet. +++

 

Koronavírus – fertőzöttségi adatok

(PAKS-PRESS) 2020. november 14., - A világon 53 319 463 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 302 008, a gyógyultaké pedig 34 402 340 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint. Rekordszámú, 250 új vírushordozót találtak Tolna megyében az elmúlt huszonnégy órában a koronavirus.gov.hu térképe szerint, s ezzel a korábbi 1678-ról 1928-ra nőtt számuk. Az eddigi (negatív) csúcsot a november 8-án közzé tett 223 új eset tartotta.

Idehaza 4836 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 136 723 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, 7029 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 531-en vannak lélegeztetőgépen. +++

 

Ismét meghosszabbítja a kormány a lejárt okmányok érvényességét

(PAKS-PRESS) 2020. november 14., - A szabályozás kizárólag a magyar hatóság által kiállított, Magyarország területén hatályos okmányokra terjed ki. A lejárt érvényességű okmányok csak hazánk területén maradnak használhatók, azokat külföldön nem fogadják el. A rendelet ugyanakkor nem vonatkozik a 2020. július 3. és november 4. között lejárt okmányokra, így azokat meg kell hosszabbíttatni. A vonatkozó kormányrendelet értelmében a mostani veszélyhelyzet ideje alatt, azaz november 4. után lejáró okmányok - beleértve a gépjármű forgalmi engedélyekbe bejegyzett műszaki érvényesség idejét – a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig érvényesek maradnak. Ugyanez a határidő vonatkozik azokra az igazolványokra is, amelyek a tavaszi veszélyhelyzet idején, 2020. március 11. és július 3. között jártak le, de automatikusan meghosszabbodott az érvényességük.

A járvány elleni védekezés elősegítése érdekében 2020. november 11-től a kormányhivatali ügyfélszolgálatokon – így a kormányablakokban és az okmányirodákban is – kizárólag előzetes időpontfoglalást követően lehet ügyeket intézni. Kormányablakba történő időpontfoglalásra online az idopontfoglalo.kh.gov.hu vagy a megújult magyarorszag.hu oldalon, illetve a 1818-as ingyenesen hívható telefonszámon van lehetőség. +++

 

Cselgáncs Eb – Prágába utazik Pupp Réka és Cirjenics Miklós

(PAKS-PRESS) 2020. november 14., - Várhatóan 14 cselgáncsozó képviseli a magyar színeket a jövő heti, prágai Európa-bajnokságon, köztük az ASE két versenyzője, Pupp Réka és Cirjenics Miklós. A válogatott hétfőn és kedden utazik el a cseh fővárosba, ahol az októberi, budapesti Grand Slamhez hasonlóan buborékos rendszerben tartják meg az Eb-t. Öt napon belül két negatív vírusteszt szükséges a kiutazáshoz, aztán a helyszínen ugyancsak teszttel kezdenek a résztvevők. A prágai Eb jövő csütörtöktől, szombatig tart. +++

 

PAKS-PRESS 2020. november 14. 21:30.

x

Paksi Atomerőmű