Szabó Péter: Paks az újévben a többé válás örömét élheti meg
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. június 18.

- Alkalmassági vizsgálat a Paks II projektben

- Összefoglaló, 2021. június 17.

- Összefoglaló, 2021. június 15.

- Összefoglaló, 2021. június 14.

- Letették a Kalocsa – Paks Duna-híd alapkövét

- Összefoglaló, 2021. június 9.

- Összefoglaló, 2021. június 8.

- Paks: visszatérnek egészségügyi szolgáltatások

- Összefoglaló, 2021. június 7.

- Sorsolás: Pupp Réka lengyel ellenféllel kezd

- Falvak támogatása Tolnában

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Szabó Péter: Paks az újévben a többé válás örömét élheti meg

2018. január 07. 19:06:52  nyomtatási kép
 

Paks, 2018. január 7., vasárnap (PAKS-PRESS) – Az újesztendőben reálisan, de azzal az örömmel induljunk, amely egy nagy lehetőség megragadásaként a gyarapodás, a fejlődés, a többé válás örömét hordozza - mondta évértékelő beszédben Szabó Péter.

 

Paks polgármestere vasárnap este a Csengey Dénes Kulturális Központban az Újévet köszöntő Ünnepi Koncert rendezvényén értékelte az elmúlt esztendő eseményeit, főbb történéseit, és az előttünk álló újév feladatairól is beszélt.

 

Felidézte, hogy a mögöttünk hagyott év hatalmas fordulatot hozott a város életében, nem megkerülve azt sem, hogy a változások érintették a saját életét is, mert mint fogalmazott, „történelem tanárként mindig is érdekelt a politika, annak formálása; mindig is szerettem volna tenni szűkebb környezetemért, a fiatalokért, a tapasztaltakért, a családokért, a fejlődésért, a városomért. Mindez most megadatott nekem.”

Ezért újra köszönetet mondott a paksi polgároknak, Süli János miniszter úrnak, és annak a kis civil közösségnek - a Paksi Lokálpatrióták Egyesületének is -, ahonnan politikusi pályafutása 15 éve elindult.

 

A sorsfordító események lehetőségét hozta 2017 – részben Budapesten és Brüsszelben és amíg a döntéshozatal a Paks II. projekt ügyében megszületett, a városban addig is folyt az építő, előkészítő munka – mondta el.

 

A teljesség igénye nélkül sorolta fel, hogy megújult a Váci Mihály utcai tömbbelső, szépül, korszerűsödik a Kurcsatov és Ifjúság utca közötti terület Kandó Kálmán és Wigner Jenő utca közé eső része is. Jelentős mintegy 300 millió forintos aszfaltozási program indult a városban, melynek keretein belül rövid idő alatt a városi közlekedés szempontjából több jelentős, nagy forgalmú út, vagy utca újult meg.

 

- Az év végére átadhattuk a 300 millió forintból felújított Hunyadi utcát, de méltó módon megszépült a városi múzeum előtti terület is; igyekeztünk a közösségi életünknek teret adó létesítményeket is megszépíteni, a kor követelményeihez és Paks rangjához igazítani – fogalmazott.

 

A felsorolásban helyet kapott az is, hogy megkezdődött a Csengey Dénes Kulturális Központ kiszolgáló helyiségeinek felújítása, átadták a rendezvényhajót, a külső városrészekről sem megfeledkezve említette, hogy Dunakömlődön a partfalépítés és a ravatalozó felújítása, bővítése is megvalósulhatott.

 

Mint azt kiemelte, határozott célunk, hogy növeljük városunk turisztikai vonzerejét, ezért jelentős erőfeszítéseket tettünk a városmarketing területén. Így elkészült az új városlogó, és megalkottuk az új városarculati kézikönyvünket, elkészült a várost bemutató imázs film.

 

A paksi bővítés nemcsak helyi, hanem országos ügyére visszatérve leszögezte, hogy a várt brüsszeli bejelentés új helyzetet teremtett.

- Nemcsak azért, mert Süli János miniszter lett, hanem azért is, mert az atomerőmű új blokkjainak építése már kézzel fogható közelségbe került. És megértettük, hogy az eddigi csendes tempó kevés lesz a valódi sikerhez. A választók bizalmából immár polgármesterként szeptemberben arra szegődtem, hogy közvetlen munkatársaimmal, a képviselő-testülettel és a hivatal dolgozóival új lendületet és határozott irányt szabjunk a város jövőbeni fejlődésének – szögezte le.

 

Hozzátette, „mert hiszem, hogy Paksról alkotott jövőképünket a töretlen és mindannyiunk számára hasznos fejlődés, a közös felelősségvállalás, és fiataljaink helyben tartása kell, hogy meghatározza.”

 

Arra hívta fel a figyelmet, hogy városunk dinamikus fejlődése az erőmű felépítésével garantált. - De mégsem mindegy, hogy az életünket hosszú évtizedekre meghatározó folyamatot képesek leszünk-e kezünkben tartani, saját akaratunk és elképzeléseink szerint, közösen megvalósítani – tette hozzá.

 

Elkészült egy 540 oldalas tanulmány, mely megteremti az átgondolt fejlődés kereteit. Szabó Péter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy mindehhez a kormány segítsége is szükséges, melyet magunk mellett tudhatunk. Kijelentette, hogy az elmúlt év legnagyobb előre lépése abban mutatkozik, hogy a közeljövőben minden bizonnyal sikerül Magyarország Kormányával városunknak egy külön megállapodást kötnie, amely nagyon jelentős forrást biztosít Paks fejlesztéséhez. A nyitottságért, a segítőkészségért köszönetet mondott Orbán Viktor miniszterelnök úrnak, és Lázár János miniszter úrnak.

 

Szavai szerint „mindezzel lehetővé válhat számunkra, hogy az erőművi beruházástól függetlenül, pályára állítsuk, és a saját magunk által meghatározott tempó szerint mintegy három év alatt meg is valósítsuk azokat a jövőbe mutató fejlesztéseket, melyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy városunk közlekedése, köznevelési, egészségügyi, kulturális, szabadidős infrastruktúrája 21. századi színvonalon szolgálhassa ki a jelentős mértékben és ugrásszerűen megnövekedő lakosság igényeit.”

 

Szabó Péter emlékeztetett arra, hogy városunk fejlődésének szükségszerű irányait jól és hatékonyan segítette a lakossággal folytatott párbeszéd, a melyet az elmúlt hónapokban megtartott fórumokon, különböző konferenciákon, egyeztetéseken történtek. Közös munka folyt a hivatal szakembereivel, a hatékony, korszerű működés jegyében átszervezték januártól a hivatal szervezeti rendszerét. - Mindezt segíti a hivatal köztisztviselőinek 12 százalékos béremelése is – mondta el, egyúttal köszönetet mondott a Polgármesteri Hivatal, a városi cégek és intézményeink dolgozóinak egész éves áldozatkész, szakszerű munkájáért.

 

A gazdaság fejlődéséről a polgármester szintén beszélt, „a városunkért érzett felelősség vezetett bennünket akkor is, amikor sikerült tető alá hoznunk a Paksi Atomerőmű Zrt-vel azt az új, 15 évre szóló megállapodást, mely az építményadó mértékét számunkra sokkal kedvezőbben határozza meg – mondta, és kitért arra is, hogy „felelősséggel kell tekintenünk a város kis- és középvállalkozásaira”.

- Szeretnénk lehetőségeinkhez mérten segíteni a helyi KKV szektor cégeit, melynek első jeleként 2018-tól 1,4 %-kal csökkentjük az építményadó mértékét, bízunk abban is, hogy a Miniszterelnökséggel megkötendő külön támogatás segítségével megvalósuló városi fejlesztésekből minél többet fognak paksi vállalkozások elnyerni, ezzel is erősítve a helyi cégek pozícióit, munkahely megtartó képességét – ismertette.

 

A polgármester az évértékelőben kitért az időskorúak támogatására, segítésére is. 2017-ben elindult az Életfa Idősek Otthona bővítésének, korszerűsítésének előkészítése, 2018-ban is biztosítják majd a nyugdíjas klubok támogatását, az országosan is egyedül álló szépkorúak hete rendezvénysorozat megszervezését, valamint folytatják a Harmadik Kor Egyeteme elnevezésű, nyugdíjasoknak szóló ismeretterjesztő programsorozatot.

 

Szabó Péter a fiataloknak azt mondta, örvendetes lenne, ha minél több fiatal maradna vagy jönne vissza a városba, építési telkekkel, szolgálati bérlakások létesítésével segítik a fiatalok letelepedését, helyben tartását.

 

- Szeretnénk a fiatalság élményét az egészség megőrzésével is támogatni. Ezért több százmillió forinttal támogattuk és támogatjuk 2018-ban is a paksi sportéletet. Határozottan szeretném, ha ez a hatalmas összeg zömében az utánpótláskorúak és a tömegsportban résztvevők sportolását segítené. Továbbá még az idén tavasszal megkezdődik egy új uszoda tervezése is, mely reményeink szerint magas színvonalon fogja szolgálni a gyermekeket, fiatalokat, időseket, családokat egyaránt egészségük megőrzésében, és a szabadidő hasznos eltöltésében is – fogalmazott.

 

Szabó Péter polgármester végezetül annak a reményének adott hangot, hogy az újesztendőben ne pesszimistán, de ne is túlzott optimizmussal induljunk, „reálisan, de azzal az örömmel, amely egy nagy lehetőség megragadásaként a gyarapodás, a fejlődés, a többé válás örömét hordozza.”

 

Képünkön: Szabó Péter polgármester évértékelő beszédet mond a Csengey Dénes Kulturális Központban 2018. január 7-én.

 

(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) +++

x

Paksi Atomerőmű