Paks II.: a GE szállíthatja az áramfejlesztő turbinákat
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. június 18.

- Alkalmassági vizsgálat a Paks II projektben

- Összefoglaló, 2021. június 17.

- Összefoglaló, 2021. június 15.

- Összefoglaló, 2021. június 14.

- Letették a Kalocsa – Paks Duna-híd alapkövét

- Összefoglaló, 2021. június 9.

- Összefoglaló, 2021. június 8.

- Paks: visszatérnek egészségügyi szolgáltatások

- Összefoglaló, 2021. június 7.

- Sorsolás: Pupp Réka lengyel ellenféllel kezd

- Falvak támogatása Tolnában

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Paks II.: a GE szállíthatja az áramfejlesztő turbinákat

2017. december 21. 04:36:04  nyomtatási kép
 

Paks, 2017. december 21., csütörtök (PAKS-PRESS) - Az orosz Roszatom közbeszerzési döntőbizottsága kizárta az orosz Szilovije Masini nevű céget a további közbeszerzési versenyből, és egyedüliként GE Hungary Kft. és az Alstom alkotta konzorciumot engedte tovább a versenybe, így lényegében eldőlt: a GE szállíthatja majd a paksi erőmű 5-ös és 6-os új blokkjához szükséges egyenként 1200 megawatt teljesítményű áramfejlesztő turbinákat.

 

A Magyar Nemzet a Roszatom közbeszerzési oldalán található hirdetményre hivatkozva írja, hogy az amerikai háttérrel rendelkező GE Hungary Kft. nettó 793,8 millió eurós (mai árfolyamon 248,12 milliárd forint) ajánlatát fogadta el az orosz atomóriás.

 

A cég döntőbizottsága a szentpétervári Szilovije Masinit azért zárta ki, mert műszaki pályázata több ponton nem felelt meg a kiírásban szereplő műszaki ajánlatnak, ezt egyhangúan szavazták meg. A honlapon közzétett hirdetmény majdnem egy oldalon keresztül taglalja, hogy mely paramétereknek nem felelt meg a cég. A GE pályázatával kapcsolatban nem merült fel semmilyen kifogás.

 

Korábban már beszámoltunk arról, hogy az orosz Roszatom – pontosabban az AO Inzsinyiringovaja kompanyija ASZE nevű részvénytársaság – szeptember óta hétszer napolta el a döntést arról, hogy mely cég szállíthatja le az új blokkok egyik legfontosabb berendezését, az áramfejlesztő turbinákat.


Sejteni lehetett, hogy a GE Hungary lehet a befutó, mivel a társaság közölte, hogy az anyacégük szállítja majd a szintén a Roszatom fővállalkozásában épülő első török atomerőmű turbinaegységeit.


Ez az erőmű ugyanazzal a reaktortechnológiával épül, mint a Paks II. Két hónappal ezelőtt Aszódi Attila paksi bővítésért felelős államtitkár egy rendezvényen arról beszélt, hogy a turbinás tendert év végéig le szeretné zárni az orosz vállalat.

 

A Roszatom még hivatalosan nem hirdetett győztest, de mivel kizárták a Szilovije Masinit, csak a GE maradt versenyben, amely a pályázatával nem merültek fel kifogások.

 

Az AO Inzsinyiringovaja kompanyija ASZE és az akkor még MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. (ma Paks II. Zrt.) 2014-ben kötött megállapodást (EPC-szerződés) a Paks II. atomerőmű két VVER típusú, egyenként 1200 megawattos blokkjának tervezésére, a berendezések szállítására, az építésre és az atomerőmű üzembe helyezésére.


A 2015. január 1-jén hatályba lépett megállapodás alapján az ASZE fővállalkozóként végzi a munkát, és kulcsrakész kivitelezést valósít meg. 


Képünk illusztráció, a paksi atomerőmű üzemi területén. (Paks-Press Fotó.) +++

x

Paksi Atomerőmű