Tanácskozás az Atomenergetikai Múzeum jelenéről, jövőjéről
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. június 18.

- Alkalmassági vizsgálat a Paks II projektben

- Összefoglaló, 2021. június 17.

- Összefoglaló, 2021. június 15.

- Összefoglaló, 2021. június 14.

- Letették a Kalocsa – Paks Duna-híd alapkövét

- Összefoglaló, 2021. június 9.

- Összefoglaló, 2021. június 8.

- Paks: visszatérnek egészségügyi szolgáltatások

- Összefoglaló, 2021. június 7.

- Sorsolás: Pupp Réka lengyel ellenféllel kezd

- Falvak támogatása Tolnában

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Tanácskozás az Atomenergetikai Múzeum jelenéről, jövőjéről

2017. október 27. 14:42:16  nyomtatási kép
 

Paks, 2017. október 27., péntek (PAKS-PRESS) - Nagyra becsülöm, hogy az atomerőmű vezetői és munkatársai felismerték, hogy a tudást rendszerezzék, megőrizzék és ezzel az átadását is lehetővé teszik, úgy, hogy mindez nem csupán tankönyvekben és oktatási anyagokban jelenhet meg - mondta Prof. Dr. Aszódi Attila a Miniszterelnökség államtitkára, az Atomerőmű Múzeumában tartott konferencián, pénteken.  

 

Az Atomerőmű Múzeumának 2017-ben tartható utolsó nagyobb rendezvényén az államtitkár azt is kiemelte, hogy a tudás-érték megőrzése mellett minden, az atomenergiához tartozó tárgyakat, mint a szakma ipartörténeti emlékeit a nyilvánosság számára is elérhetővé teszik, megmutatják.

 

Előadásában kitért arra is, hogy az blokkok építésének idején ezen a terülten hatalmas gépek dolgoznak majd, több millió köbméter földet termelnek majd ki, az ötös-hatos blokkok várhatóan 60- 80 évig szolgálják a biztonságos energiaellátást. A Miniszterelnökség államtitkára utalt arra is, hogy a Múzeumnak bőségesen lesz feladata az új blokkok építésének idején is, mert nemcsak a megőrzött tudásnak kell folyamatosan rendelkezésére állnia, hanem a friss anyagok feldolgozásáról, tárolásáról is gondoskodni kell.


Említette, hogy a környezetvédelmi engedélyhez szükséges háttéranyagok esetében is volt rá példa, hogy a múzeumhoz fordultak segítségért, a meleg-hideg víz csatornák elhelyezésének kérdésében. A fényképek is segítettek, mondta el.

– Ezt munkát tehát, folytatni kell – szögezte le Aszódi Attila, aki a jövőről szólva arról is beszélt, hogy az úniós engedély feltételei között szerepelt, Magyarországnak két, egymástól gazdasági szempontok szerint is elkülönült atomerőműve lesz, a Paks 1, és a Paks 2. 

– Azt most még nem tudjuk, hogy múzeumból is ezért kettő lesz-e – vetette fel.

 

Az államtitkár a tegnap, jogerőssé vált Paks 2 beruházás környezetvédelmi engedélye ügyére is kitért, amikor a Paks-Press kérdéseire válaszolt.  A jogerőre emelkedés tényét a Pécsi Törvényszék közölte, csütörtökön. Mint Aszódi Attila fogalmazott, a környezetvédelmi engedély szellemében lehet a további folyamat során eljárni, a telephely engedély szintén már megvan, most a létesítési engedély megírása a feladat. Ez utóbbi, az erőmű műszaki terveit, és az előzetes biztonsági jelentést foglalják magukban, amelyet a nukleáris hatóság bírál el.

 

Mint az már korábbról ismert, az Atomerőmű Múzeumának rövidesen költöznie kell, mert az új blokkok építése útjában áll. Enyedi Bernadett, a Múzeum vezetője a mai tanácskozáson a Paks-Press Hírügynökségnek elmondta, a mostani konferencián áttekintik az eddigi működést, azt a tudományos-szellemi tevékenységet, amely műszaki szemléletet, természettudományos ismeretterjesztést, nevelést, amelyet itt honosítottak meg.

 

A tanácskozására meghívták az együttműködő oktatási intézmények vezetőit, hiteles, szaktekintéllyel bíró neves egyéniségeket, akikkel párbeszédet folytatnak a jövőről. Kisebb átmeneti időszak következik, de még az év folyamán tartanak majd kisebb rendezvényeket és talán még a jövő év elején is lehetnek programok.

Az új, végleges helyszínről egyelőre még nincs döntés, átmeneti helyszín lehet az ASE Étterem.


Dr. Kovács Antal, az atomerőmű kommunikációs igazgatója kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Múzeum készen áll a költözésre, nagy feladat lesz, hiszen 25 év anyagát tárolják.

 

- Továbbra is együttműködést tervezünk, mert felismertük, hogy közösen sokkal több embert tudunk megszólítani - mondta Dr. Váradyné Péterfi Zsuzsanna a Paks Városi Múzeum igazgatója, arról az országosan is mindeddig szinte ismeretlen gyakorlatról, hogy egy ipari és egy történeti múzeum együttműködik. 

- Találunk mindig közös pontokat, amelyhez csatlakozunk, jóllehet, a két múzeum tematikája gyökeresen eltér egymástól, a rendezvények bebizonyították, hogy létezhetnek közös csatlakozási pontok, és ez a közönségnek is tetszik, jó példa volt erre a múzeumok őszi fesztiválja is – fűzte hozzá.

 

Dr. Váradyné Péterfi Zsuzsanna múzeumigazgató mellett a Mozaik elnevezésű tanácskozáson előadást tartott még Hartlein Károly fizikatanár mesteroktató, a BME tanszéki mérnöke, Dr. Szmola J. Ernő okleveles fizikus, a EMIKA Zrt. vezérigazgatója.

 

A rendezvényen a „Tömegtájékoztatás az atomkor hajnalán” című könyvet is bemutatták. 


Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. életműdíját Beregnyei Miklós vehette át az elmúlt negyedszázadban végzett munkájáért. A Díjat, Enyedi Bernadett múzeumvezető adta át. Az üzemtörténész által létrehozott Üzemtörténeti Gyűjtemény alapozta meg az Atomenergetikai Múzeum megvalósítását. 

 

Képünkön: Prof. Dr. Aszódi Attila a Miniszterelnökség államtitkára beszél az Atomenergetikai Múzeum, Mozaik című rendezvényén 2017. október 27-én.

(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) +++

x

Paksi Atomerőmű