Tudja-e ki volt utcája névadója?
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. június 18.

- Alkalmassági vizsgálat a Paks II projektben

- Összefoglaló, 2021. június 17.

- Összefoglaló, 2021. június 15.

- Összefoglaló, 2021. június 14.

- Letették a Kalocsa – Paks Duna-híd alapkövét

- Összefoglaló, 2021. június 9.

- Összefoglaló, 2021. június 8.

- Paks: visszatérnek egészségügyi szolgáltatások

- Összefoglaló, 2021. június 7.

- Sorsolás: Pupp Réka lengyel ellenféllel kezd

- Falvak támogatása Tolnában

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Tudja-e ki volt utcája névadója?

2017. október 25. 21:42:23  nyomtatási kép
 

Paks, 2017. október 25., szerda (Paks-Press) – Az 48-49-es szabadságharctól a kiegyezésig - erről beszélt Nagy Géza, a Városi Múzeum munkatársa azon az előadáson, amelyet most első alkalommal tartottak meg a művelődési központban, annak okán, hogy a paksi lakosok egy kicsit jobban megismerjék utcájuk névadóját. Az előadással ellentétben a történészt viszont arról kérdeztük, hogy az utcanévadások miként szolgálták az egyes korokban a döntéshozók politikai, várospolitikai érdekeit.

 

Miután a különböző politikai rendszerekkel lojális városvezetések utcanévadási gyakorlata a társadalmi berendezkedés és ideológia eszköztárába tartoztak, ezért olyan utcaneveket kerestek, amelyekkel többnyire, példaképeket népszerűsítettek. Ezeket a jelenségeket a történelemmel foglakozó szakemberek is ismerik.  

 

Pakson, a Deák Ferenc utca onnan kapta a nevét, hogy volt egy ház, ahol Deák megfordult, megpihent, ismert, hogy korábban Sztálinról nevezték el.

 - Az utca átnevezések két hullámban történtek a rendszerváltás óta – idézte fel a paksi gyakorlatot Nagy Géza.

 

Az első hullám a rendszerváltás utáni években történt, amikor országosan levették a kommunista szentek neveit az utcákról, a második hullám pedig Pakson akkor volt, amikor például a Szabó Erzsébet utca Tulipánra változott.

Visszatérve a korábbi névadásra, a Báró utca már 1888-ban is megvolt, ma ez Táncsics nevét viseli, a Szentháromság tér pedig Béke tér névre hallgatott.

 

Érdekes a településfejlődés szempontjából, hogy 1888-ban 23, 1905-ben 50 utca volt, amelyből 17-nek nem is adtak nevet, a Vödör és a Nikszprod utca pedig megszűnt. 1935-ben már 93 utca volt, 1966-ban a 108 utcanév között már feltűnik Tolbuhin marsall neve is. A német eredetű a Nikszprod utca, mint német elnevezés egy volt, jóllehet a lakosság többsége akkor még németül beszélt.

 

- A paksiak a XX. században is ragaszkodtak régi utcaneveikhez – írja Németh Imre helytörténész. 1905-ben öt utca nevet változtattak meg, a két világháború között azonban már 23 utcát kereszteltek át, 1945 után pedig 13-at. Így lett például a korábbi Fő utca után, a Horthy Miklós utcából Dózsa György út.

 

Voltak olyan utcanevek, amelyek háromszor is megváltoztak. A közvnévi eredetű Rózsa, Fő és Égett utcák változásai ugyancsak a korhoz kapcsolódva történtek, a Fő utca már az előbb említett Horthy Miklós utca lett, a Rózsa pedig Mádi Kovács Györgyre változott. Az Égett utca pedig Szent Jánosra keresztelődött. A „felszabadulás” után Bajcsy-Zsilinszky Endre, Dózsa György, és Tolbuhin nevek kerültek elő.

 

Míg a régi utcanevek a táj és ember kapcsolatát őrizték, addig az új elnevezések inkább társadalmi, politikai elnevezéseket tükröztek.

 

Pakson az utóbbi években két név, Sólyom Károly egykori evangélikus lelkész és Teller Ede neve került fel az utcatáblákra, és visszatértek a tájszerű elnevezések gyakorlatához. Így lett Búzavirág, vagy Tulipán utca. Ezek az elnevezések már 2013. májusban kerültek elő, a Magyar Tudományos Akadémiától kapott állásfoglalás szerint, nyolc utcanevet kereszteltek át. Ezek: Alpári Gyula, Rajk László, Szabó Erzsébet, Takács György, Wiedemann Antal, Ságvári Endre, Zalka Máté és Április 4 utca.

 

Az elmúlt héten, az önkormányzat testületi ülésén új utcanevek is elhangzottak, annak okán, hogy új utcák kialakításáról tárgyaltak. Platán és Diófa utcák lesznek – a lakosság javaslatára.

 

Képünkön: a Fidelitas paksi szervezete villám-tüntetésen követeli a Szabó Erzsébet utca névváltoztatását, 2013. június 14-én.

(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) +++

 

 

 

x

Paksi Atomerőmű