Megemlékezés, kitüntetések nemzeti ünnepünkön
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. június 18.

- Alkalmassági vizsgálat a Paks II projektben

- Összefoglaló, 2021. június 17.

- Összefoglaló, 2021. június 15.

- Összefoglaló, 2021. június 14.

- Letették a Kalocsa – Paks Duna-híd alapkövét

- Összefoglaló, 2021. június 9.

- Összefoglaló, 2021. június 8.

- Paks: visszatérnek egészségügyi szolgáltatások

- Összefoglaló, 2021. június 7.

- Sorsolás: Pupp Réka lengyel ellenféllel kezd

- Falvak támogatása Tolnában

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Megemlékezés, kitüntetések nemzeti ünnepünkön

2017. október 23. 21:39:41  nyomtatási kép
 

Paks, 2017. október 23., hétfő (PAKS-PRESS) – Ma újra azt látjuk, hogy Európa néhány meghatározó vezetője a demokratikus és értelmes párbeszéd helyett gazdasági félelmektől vezérelve, erejüket fitogtatva akarják saját akaratukat ránk kényszeríteni. Számunkra viszont mindig itt lesznek 56 hősei, akik megmutatták, hogy az igazságért, nemzeti értékeinkért, jövőnkért bárkivel szembeszállhatunk, magunkat megvédhetjük - mondta Szabó Péter polgármester a paksi művelődési központban rendezett ünnepi megemlékezésen, hétfőn.

 

Szabó Péter ünnepi beszédének bevezetője után egy személyes gondolatot osztott meg a jelenlévőkkel. Gyerekkori élményét felidézve elmondta, a szerette, ha barátaimmal köveket dobálhattak a folyóba.

 

- Mindig megragadott, ahogy a kövek a vízen súlyuktól, vagy formájuktól vezérelve körkörös hullámokat vetnek, vagy hosszasan pattognak a folyó közepe felé haladva. Aztán elnyelte őket a mély, de a keltett hullámok mérete, vagy a pattanások száma minket a parton örömmel és büszkeséggel töltött el. Sosem tudtuk, mert nem is gondoltunk rá, hogy miért pont azok a kövek, vagy kavicsok kerültek a kezünkbe. Egyszerűen, gondolkodás nélkül kerültek kezünkbe, hogy megtegyék a maguk feladatát, és aztán elmerüljenek a mélybe.

 

Így folytatta: - Talán pont így történt azokkal a forradalmárokkal is, akik előtt fejet hajtott 61 évvel ezelőtt a világ, akikre ma is büszkén és hálatelt szívvel emlékezünk. Ők voltak azok a kövek, akik sokszor nem tudatosan, hanem az érzelmek által fűtve hullámoztatták meg a világot, rámutatva, hogy egy forradalomban sem pusztán az események sikere, vagy sikertelensége a meghatározó, hanem az emberek, akik mögötte és benne cselekszenek. 

Ők azok, akik származásuktól, szakmájuktól, koruktól függetlenül a történelem egy pillanatában megértik, hogy kiválasztottak, áldottak, az átlagostól eltérő lelkülettel megajándékozottak. 1956 őszén Szombathelytől Nyíregyházáig, Pécstől Miskolcig, Pakstól Budapestig sok ezren gondolták így, hogy eljött az ő idejük. Hogy minden elnyomásnak, megaláztatásnak, kisemmizésnek vége lehet, hogy pusztán a lélek fényes erejéből ledönthető a sötétség vörös birodalma. És a szívek ki nem mondott álmai élni kezdtek, szabadságot és életet ajándékoztak.

 

Történészként mindig érdekelt, hogy milyen a forradalmár lelki karaktere, attitűdje. Hiszem, hogy a forradalmár a szabadság embere.

Bibó István mondta a forradalom napjaiban „…A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem.” Hosszú ideje próbálják elhitetni velünk, hogy a szabadság az emberen kívül érhető el. Megtalálható a birtoklásban, a hatalom megélésben, vagy pusztán egy életérzésben. Aki ezt hirdeti az a szabadságát, önmagán kívül keresi. Pedig a szabadság belülről fakad. A szívből, a félelmek nélküli döntésekből és igaz tettekből.

 

'56 hősei elénk élték az ember személyének valódi szabadságát. Mert félelmek nélkül hittek az ember méltóságának egyik alapelemében a szabadságban, és összefogva szembe mertek szállni az elnyomó, az ember méltóságát semmibe vevő, hazugságba burkolózó, és a félelem béklyójában szenvedő Szovjet hatalommal.

 

Ma újra azt látjuk, hogy Európa néhány meghatározó vezetője az emberi jogok és a szolidaritás köpönyegébe bujtatva, a demokratikus és értelmes párbeszéd helyett gazdasági félelmektől vezérelve, erejüket fitogtatva akarják saját akaratukat ránk kényszeríteni. Egy olyan meghatározó ügyben, amely megosztja Európa politikusait, sőt még az egyházak vezetőit is. Amelyen megfordulhat Európa és az európai ember sorsa, keresztény értékrendje, mindennapi biztonsága.

Számunkra viszont mindig itt lesznek 56 hősei, akik megmutatták, elénk élték, hogy az igazságért, nemzeti értékeinkért, jövőnkért bárkivel szembeszállhatunk, magunkat megvédhetjük. Vezérelje őket bármilyen politikai vagy gazdasági érdek.

 

A jelen aktualitásaira is rátérve azt hangsúlyozta, hogy „mi itt Pakson, az atomerőmű új blokkjainak építése kapcsán újra forradalmi idők előtt állunk”. Mint fogalmazott, ez egy olyan forradalom lesz, amely békeidőben ér el bennünket, amelyből az ország többi lakója saját bőrén semmit sem érzékel majd. Ezt nekünk úgy kell megélni, hogy a számunkra kirótt kötelező feladatot lehetőséggé tegyük, és az összes kínálkozó lehetőséget városunk és az itt élő polgárok javára fordítsuk. Hiszem, hogy mindezt csak akkor fog sikerülni, ha közösen elfogadjuk a ránk váró változás tényét, és minden kihívását. 

- Ha a szükséges mértékben tudunk kilépni mostani, kényelmes, kisvárosi életünkből, és együtt indulunk el a változás útján akkor is, ha annak jó néhány gyümölcsét inkább gyermekeink és unokáink fogják élvezni – tette hozzá.

 

Ezt követően a paksi fiatalokhoz szólt. Mint fogalmazott, az előttünk álló változások haszonélvezői igazán ti lesztek. De csak akkor, ha komolyan veszitek lehetőségeiteket, a bennetek rejlő tehetséget. Ne felejtsétek el, hogy néhány év, vagy évtized múlva ti lesztek városunk életének formálói, új gondolatok megálmodói és megvalósítói az általunk megkezdett munka folytatói. Azt kérem tőletek, vegyétek komolyan ezt a feladatot. 

 

Szabó Péter beszéde további részében hangsúlyozta, hogy 61 évvel az 1956-os forradalom és szabadság harc után mi egy szabad világban élhetünk. Ahol persze sosem felejthetjük a forradalom lelkületét, a benne értünk is harcoló ezrek áldozatát. És azt sem, hogy minden jó, amit ma megélhetünk koránt sem természetes.

 

- Nemzetünk, városunk, családunk jólétét, biztonságát, szabadságát, fejlődését, gyermekeink, unokáink jövőjét naponta őriznünk kell. Őriznünk a forradalmár szabad, önfeláldozó, a jövőért tenni akaró, tiszta és mindig fiatal lelkével – zárta beszédét Szabó Péter, Paks polgármestere.

 

Ezt követően a kitüntetések átadása következett. Díszpolgári kitüntetésben részesült Örvös Ferenc, a Paksi Konzervgyár egykori igazgatója. Pro Urbe kitüntetésben részesült Mittler József, nyugalmazott földrajz szakos tanár, aki 1965-től 2000-ig a Paksi Vak Bottyán Gimnázium tanára, 1996-től igazgató-helyettese volt, és Németh Lászlóné, a paksi Bezerédj Iskola korábbi igazgatója.

 

Kiemelkedő tanulmányi eredményei elismeréseként a Tehetséges Paksi Fiatalok Alapítvány kuratóriuma elismerésben részesítette Rákosi Balázst, a Paksi Bezerédj Általános Iskola tanulóját, Hermán Flórát, Hermán Juditot, Bacsa Mária Katát, a Vak Bottyán Gimnázium tanulóit, továbbá Soós Tamást és Fenyvesi Leventét, az Energetikai Szakgimnázium és Kollégium tanulóit. 

Sport kategóriában elismerésben részesült Kollár Kristóf kenus, Tóth Barna cselgáncsozó.

A tehetséggondozás kategóriában Fittné Szilvássy Ildikót díjazta a Kuratórium.

 

A díjakat Szabó Péter polgármester, Dr. Kovács Antal a paksi atomerőmű kommunikációs igazgatója és Dávid József, a Tehetséges Paksi Fiatalokért Alapítvány kuratóriumának elnöke adta át.

 

Este hat órakor a Paksi Vak Bottyán Gimnázium diákjai „Októberi mesék a bőröndből” címmel adtak műsort, pohárköszöntőt mondott Bagdy László tanácsok. 

Az ünnepi megemlékezés állófogadással zárult. +++

x

Paksi Atomerőmű