Az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulójára emlékezünk
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. június 18.

- Alkalmassági vizsgálat a Paks II projektben

- Összefoglaló, 2021. június 17.

- Összefoglaló, 2021. június 15.

- Összefoglaló, 2021. június 14.

- Letették a Kalocsa – Paks Duna-híd alapkövét

- Összefoglaló, 2021. június 9.

- Összefoglaló, 2021. június 8.

- Paks: visszatérnek egészségügyi szolgáltatások

- Összefoglaló, 2021. június 7.

- Sorsolás: Pupp Réka lengyel ellenféllel kezd

- Falvak támogatása Tolnában

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulójára emlékezünk

2017. október 23. 16:13:57  nyomtatási kép

Paks, 2017. október 23., hétfő (PAKS-PRESS) - Paksi fiatal hőseink, Kolonics János és Czucor Antal vértanúsága, Tuba János paksi nemzetőrparancsnok bátorsága, melyért a forradalom után 11 hónap börtönbüntetés járt: örök példa minden paksi ifjú számára - mondta Bana János, Paks alpolgármestere  a Városházán tartott ’56-os megemlékező ünnepségen, hétfőn. 

 

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulójára emlékezve ünnepséget tartottak a Városházán. Beszédet mondott Paks alpolgármestere.

 

Bana János beszédében rámutatott: az ötvenhatos eseményeket a fővárosban és vidéken is más és más oldalról szemlélték az emberek. Voltak, akik az utcára mentek és fegyvert fogtak, voltak, akik az otthon rejtekében várták a híreket és a családjukat féltve nem mertek az igazság mellé állni, voltak, akik csak sodródtak az eseményekkel és hősökké, vagy áldozatokká váltak”.

Arra hivta fel a figyelmet, hogy emlékeznünk kell azokra a névtelen hősökre is, akik nem kerültek fel az áldozatok listájára, de évtizedekig szenvedtek az elnyomó rezsim nem látható, de mindig éreztetett bosszújától.

- Ők azok, akik nem kaptak munkát, megfigyelték őket, a családjuk gyermekei nem tanulhattak, mindenhol megbélyegzettek voltak - fűzte hozzá.

 

A mai nap az emlékezés napja, és jóval több annál. Nekünk, magyaroknak ötvenhat nem válhat soha pusztán hagyománnyá, számunkra a forradalom maga az élet – fogalmazott az alpolgármester, majd felidézte, hogy 1956 októberében az igazságért és a szabadságért folytatott harc egyik motorja a magyar fiatalság volt.

 

- Paksi fiatal hőseink Kolonics János és Czucor Antal vértanúsága, Tuba János paksi nemzetőrparancsnok bátorsága, melyért a forradalom után 11 hónap börtönbüntetés járt, örök példa minden paksi ifjú számára – emelte ki.

 

Bana János kitért arra is, hogy ma Pakson egy kisebb forradalom zajlik, bár nem fegyverekkel megvívva, hanem az ország felemelkedését szolgáló olyan fejlesztéssel, mely meghatározza a város és a magyar energiaellátás jövőjét több mint fél évszázadra.

- A város polgárainak és vezetésének feladata, hogy ezt a változást a város javára fordítsa és mindent megtegyen azért, hogy a város ne csak elszenvedője legyen az évszázad beruházásának, hanem annak hasznát is élvezni tudja – jelentette ki.

 

- Mindent el kell követni azért, hogy Paks városa a térség, energetikai szempontból pedig egész Magyarország motorja legyen. Ehhez kérjük a kormány és a politikai elit támogatását párthovatartozás nélkül, mivel ez nem csak helyi, hanem országos érdek is – tette hozzá.

 

Hiszem, hogy mi itt Pakson az előttünk álló években, a következő néhány évtized legnagyobb változását fogjuk együtt megélni – fogalmazott az alpolgármester. Utalt arra is, hogy mindezt csak összefogással, őszinte párbeszéddel, tiszta és önzetlen lelkülettel tudunk úgy megvalósítani, hogy általa, gyermekeinknek, biztonságos életkörülményeket, jólétet, egy békés és gyarapodó várost tudjunk átadni.

 

Ezért kívánom, hogy '56 lelkülete, a magyar történelem könyvének aranyoldalára írt eseményei számunkra itt Pakson soha se puszta hagyományként legyenek jelen, hogy Pakson ne csak új épületek épüljenek, hanem egy megújuló, tiszta értékrendű közösség is, amely összefogásával, felelősségtudatával, bátorságával példa lehet a mai magyar nemzet számára is – mondta Bana János alpolgármester. +++

x

Paksi Atomerőmű