Atomenergia az európai ellátásbiztonságban és klímavédelemben
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. június 18.

- Alkalmassági vizsgálat a Paks II projektben

- Összefoglaló, 2021. június 17.

- Összefoglaló, 2021. június 15.

- Összefoglaló, 2021. június 14.

- Letették a Kalocsa – Paks Duna-híd alapkövét

- Összefoglaló, 2021. június 9.

- Összefoglaló, 2021. június 8.

- Paks: visszatérnek egészségügyi szolgáltatások

- Összefoglaló, 2021. június 7.

- Sorsolás: Pupp Réka lengyel ellenféllel kezd

- Falvak támogatása Tolnában

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Atomenergia az európai ellátásbiztonságban és klímavédelemben

2017. október 20. 10:14:27  nyomtatási kép
 

Brüsszel, 2017. október 20., péntek (PAKS-PRESS) – Az ellátásbiztonság, a megfizethető villamos energiához való hozzáférés, illetve a klímavédelmi célok elérése minden uniós tagállam céljai között szerepel; az atomenergia alkalmazása segíti ezeknek a céloknak az elérését - mondta Aszódi Attila, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár az Euratom-szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából megrendezett, a nukleáris energia versenyképességével foglalkozó, Brüsszelben tartott konferencia után.

 

Csütörtökön, telefonon, az MTI-nek elmondta, hogy minden tagállamot foglalkoztat, hogy a villamosenergia-piac hová fejlődhet, és hogyan lehet biztosítani, hogy a hagyományos erőművek, illetve az időjárásfüggő megújuló energiaforrások együtt tudjanak működni, a villamosenergia-rendszer stabilitását megőrizve.

 

- Az Európai Unióban minden ország maga dönthet az energiapolitikájáról, ami szükségszerű, mert mindenhol mások az adottságok - fejtette ki az államtitkár. Példaként hozta fel, hogy a szomszédos Ausztria 60 százalékban a vízenergiára épít, de ez Magyarországon nem lehetséges. Svédország jelentős potenciállal rendelkezik a szél- és vízenergia fejlesztésére, Finnország ugyanakkor kevésbé építhet ezekre a megújuló forrásokra, ezért ott a nukleáris energia hosszú távú felhasználása mellett döntöttek - sorolta.

 

Kiemelte, hogy az egyik leginkább klímabarát villamosenergia-rendszere Franciaországnak van, ahol az áram csaknem 80 százalékát atomerőművekben állítják elő.

 

Aszódi Attila szólt arról, hogy az Európai Unió összesen három évre elegendő hasadóanyag készlettel rendelkezik.

- Más energiahordozóból nincs ilyen hosszú távú készlet, ami az egész unió ellátásbiztonságát és függetlenségét támogatja - hívta fel a figyelmet.

 

Az államtitkár hangsúlyozta: megalapozott volt a magyar döntés, amely szerint 3+ generációs reaktorok épülnek a paksi telephelyen, ez az, az irány, amerre a többi európai ország is halad. A jövőt egyértelműen ezek a technológiák jelentik, mert ezeknek a lakossági elfogadottsága és biztonsági színvonala a legnagyobb, a környezetterhelése pedig a legkisebb - mutatott rá.

 

Felhívta a figyelmet arra, az Európai Unió területén működő erőművek korelemzése azt mutatja, hogy a következő tizenöt évben az uniós tagállamok erőműveinek akár 25 százalékát is "nyugdíjazhatják", ami jelentősen hatással bír mind az ellátásbiztonságra, mint az áramárakra.

 

Aszódi Attila elmondta: a konferencián tartott előadásában arról beszélt, hogy az atomenergia, a paksi kapacitás fenntartása a magyar energiapolitika fontos pillére, illetve beszámolt a Paks II. projekt helyzetéről, valamint az ezt jóváhagyó uniós döntés részleteiről. +++

x

Paksi Atomerőmű