Húszéves a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. június 18.

- Alkalmassági vizsgálat a Paks II projektben

- Összefoglaló, 2021. június 17.

- Összefoglaló, 2021. június 15.

- Összefoglaló, 2021. június 14.

- Letették a Kalocsa – Paks Duna-híd alapkövét

- Összefoglaló, 2021. június 9.

- Összefoglaló, 2021. június 8.

- Paks: visszatérnek egészségügyi szolgáltatások

- Összefoglaló, 2021. június 7.

- Sorsolás: Pupp Réka lengyel ellenféllel kezd

- Falvak támogatása Tolnában

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Húszéves a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója

2017. október 18. 13:07:23  nyomtatási kép
 

Paks, 2017. október 18., szerda (PAKS-PRESS) – „Büszkék lehetünk arra, hogy a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója két évtizedes történetét végig kísérte az állandó fejlődés és innováció, a biztonság folyamatos és maximális garantálása. Ezért elismerés illeti a magyar szakembereket mindazon munkájukért és erőfeszítéseikért, amellyel a tároló elmúlt húszévnyi üzemeltetéséhez szorgalmukkal és tudásukkal hozzájárultak” – mondta ünnepi köszöntőjében Farkas Gábor az Energiaügyért Felelős Államtitkárság képviseletében, egy Pakson rendezett tudományos tanácskozáson, Pakson.

 

A Tároló húszéves üzemeltetésről szólva, az Erzsébet Nagy Szállodában Farkas Gábor kiemelte: „sok nemzet képviselője egyetért abban, hogy a környezet terhelésének globális szintű csökkentése és a fenntartható fejlődés megvalósításának tekintetében az atomenergia alkalmazása hosszú ideig meghatározó lesz."


Szavai szerint a növekvő energiaigényt kielégíteni, más energiaterelő egységekkel párhuzamosan, az atomenergia alkalmazásával lehet. - Jelentős szerepe van abban, hogy elősegíti a párizsi klímavédelmi megállapodásban foglalt követelményeknek teljesítését – fűzte hozzá.

 

Farkas Gábor beszédében kiemelte, hogy Magyarország energia politikája helyes és ésszerű úton halad, mint fogalmazott, a kitűzött célok között egyszerre van jelen a versenyképes, megfizethető és biztonságos áramtermelés, „garantáljuk a hosszútávú ellátás-biztonságot, ezért született döntés az atomenergia részarányának fenntartásáról”.

 

Felidézte, hogy a paksi atomerőmű egyes, kettes és hármas blokkja már rendelkezik az üzemidő-hosszabbításról szóló engedéllyel, a negyedik blokk ügyében még ebben az évben döntés születhet.

 

- Az új atomerőműves blokkok megépítése az előrehaladást jelentik és lehetőséget adnak arra, hogy az elkövetkezendő évtizedekben, a magyar emberek részesüljenek az atomenergia által termelt megfizethető és biztonságos áramellátásból - mondta Farkas Gábor.

 

A Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója húszéves üzemeltetéséről szólva kiemelte, hogy Pakson a kiégett fűtőkazetták tárolása a nemzetközi összehasonlításban is példaértékű, az üzem két évtizede biztosítja a biztonságos tárolást, amelyet a Kormány hosszútávú feladatként kezel.


„Jellemző az alapos és tudás és tervezés, a legjobb műszaki megoldásokat és legfrissebb kutatási eredményeket alkalmazzák a tárolásra vonatkozó, átmenti időszakban” – tette hozzá. Kiemelte, hogy a lakosság megfelelő tájékoztatása a feltétele a társadalmi elfogadottságnak.

 

Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója a Paks-Press Hírügynökségnek, a tanácskozás előtt adott rövid interjúban arról beszélt, hogy a nukleáris hatóság folyamatosan felügyeli a tárolóban folyó munkát, „húszéves története alatt még nem volt gond”, a hatósági felügyelői jelen vannak. 

A tároló abszolút megfelel a követelményeknek, 1997-ben kapta meg a működési engedélyt, azóta több korszerűsítést is végrehajtottak, ezek – más tevékenység mellett -, a jobb kihasználtság érdekében történtek.

 

– Jelenleg, nyolc-kilencezer kazetta van a Tárolóban, a biztonság szükséges garanciái megvannak, az angol eredetű tárolási módszer, amely a levegőhűtésen alapul, nem okozhat gondot – mondta el.


A főigazgató kérdésre válaszolva kitért arra is, még nem született döntés, hogy az új blokkok kiégett fűtőelemeit miképpen tárolják, több változat létezik, ezek között van a reprocesszálás, visszaszállítás lehetősége is.

 

Dr. Kereki Ferenc a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolóját irányító Társaság ügyvezetője úgy fogalmazott, áttekintik a tanácskozáson a húsz tapasztalatait, „a húszéves működés lehetővé tesz bizonyos fejlesztéseket, ezek között szerepel, egy sűrűbb rács-osztás lehetősége, hogy ugyanabban a térfogatban több kazettát helyezzünk el”

A terveket ismertetve elmondta, a következő modult már így építik.


Az ügyvezető szólt arról is, hogy a lakosság tájékoztatása folyamatos, ezért a mai tanácskozásra meghívták a lakosság képviseletét ellátó társadalmi szervezeteket is, a partneri viszonyt folyamatosan fenntartják. 

A lakosság által is támogatott tevékenység elengedhetetlen a folyamatos munka szempontjából és tudják azt is, hogy a Tároló nemzetközileg elismert üzem.

 

A Tároló új, további modulja a tervasztalon van, a közbeszerzési eljárásokat is figyelembe véve, jövőre elindulhat a folyamat – mondta dr. Kereki Ferenc. +++

x

Paksi Atomerőmű