Roszatom beszállítói fórum Budapesten
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. június 18.

- Alkalmassági vizsgálat a Paks II projektben

- Összefoglaló, 2021. június 17.

- Összefoglaló, 2021. június 15.

- Összefoglaló, 2021. június 14.

- Letették a Kalocsa – Paks Duna-híd alapkövét

- Összefoglaló, 2021. június 9.

- Összefoglaló, 2021. június 8.

- Paks: visszatérnek egészségügyi szolgáltatások

- Összefoglaló, 2021. június 7.

- Sorsolás: Pupp Réka lengyel ellenféllel kezd

- Falvak támogatása Tolnában

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Roszatom beszállítói fórum Budapesten

2015. november 30. 15:44:07  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS) Budapest, 2015. november 30., hétfő - Hatalmas érdeklődés mellett kezdődött meg délelőtt Budapesten a kétnapos Atomex-Europe 2015 fórum és kiállítás, melyen a Roszatom a paksi atomerőmű kapacitás fenntartási projektben résztvevő vállalatok vezetői részére tart felkészítést a beszállítás lehetőségeiről.

 

Mayer György, a Paks-Press budapesti tudósítója jelenti:

 

A fórum megnyitóján Aszódi Attila kormánybiztos többek között azt hangsúlyozta, hogy a konferenciával egy időben zajló párizsi klímacsúcs egyik kiemelt témája a karbon-semleges energiatermelés. - Ezen dolgozunk mi is a két új paksi 3+ generációs blokk létesítésével, erről kötöttünk tavaly év elején szerződést az orosz partnerrel. Ez a mostani konferencia azt segíti elő, hogy a szereződésben vállalt 40 százalékos magyar beszállítói részarányt teljesíteni tudjuk – fűzte hozzá.


Aszódi Attila szólt az uniós vizsgálatokról is, jelezve, hogy folyamatosan tárgyalunk Brüsszellel. 

- Meggyőződésünk, hogy a projekt állami támogatás nélkül képes megvalósulni, ezért is állunk bártan az Európai Bizottság vizsgálata elé – mondta. Emlékeztetett rá, hogy a beszerzések kérdésében szintén határozott a magyar kormány. Az Euratom előírásainak mindenben megfelel a projekt, a harmadik vizsgált kérdés pedig a szerződések titkosságát érinti, ebben ugyancsak mindent megteszünk az uniós előírások teljesüléséért.


A megnyitót követően Aszódi Attila kormánybiztos és Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgató-helyettese sajtókonferenciát tartott, melyen Aszódi Attila megismételte a brüsszeli vizsgálatokkal kapcsolatosan, a megnyitón elmondott álláspontját. Hozzátette, hogy az idén elkezdett munka legfontosabb része a környezetvédelmi engedély megszerzésére irányult, valamint a tervezés megkezdése volt, majd ezeket követi a telephely engedély megszerzése, ezt jövőre szeretnék megkapni.

Az unióval 2013-óta folyamatosan tárgyalunk a beruházásról és mindig meg tudtuk védeni az álláspontunkat – hangsúlyozta Aszódi Attila. Az orosz partnerrel közös az érdekünk, hogy a projekt az uniós előírások szerint valósulhasson meg.


Kirill Komarov kérdésre válaszolva megerősítette, hogy a projekt előkészítési szakaszban van, de már szerződések sorát írták alá magyar cégekkel, az építkezés pedig 2018-ban kezdődhet. Szavai szerint az előkészítési szakasz alapozza meg a beruházást, és már most elmondható, hogy az összes munkára, beszállításra nyílt tendert írunk ki. Természetesen a nagyon speciális részegységeket, alkatrészeket, mint többek között a reaktortartály Oroszországban készítik. A magyar beszállítók részére viszont előnyt jelent, hogy helyben vannak, így a beruházás számos feladatánál számukra könnyebb bekapcsolódni a projektbe.

Az építés csúcsidejében 4-5 ezer ember dolgozik majd Pakson, de összességében 25-35 ezer embert munkalehetőségét jelentheti a beruházás.

Kirill Komarov hozzá tette azt is, hogy a Roszatom nem fél az uniós vizsgálattól, nem része az eljárásnak, a tárgyalásokat a magyar partner folytatja le.

A Roszatom nyíltan és transzparens módon bonyolítja le a folyamatot. viszont azt is látni kell, hogy a világon senki nem írt ki atomerőmű építésére tendert, az egyetlen példa a temelini atomerőmű volt, de az is élesen bizonyította, hogy nem lehet egy hagyományos, normális pályázattal megoldani ezeket a kérdéseket. Egy annyira bonyolult technológiai, finanszírozási, a szakemberek képzését érintő, a kiégett fűtőanyag és a keletkező radioaktív hulladékok kezelését is tartalmazó, a nemzeti vállalatok részvételét szabályozó előírásokról van szó, amit hagyományos tenderrel nem lehet megoldani.


Kirill Komarov példaként említette meg, hogy 10 napja írtak alá az egyiptomi kormánnyal egy négyblokkos beruházásra vonatkozó szerződést, melynek az előkészítése egy évig tartott. Európában öt blokk épül orosz és  kettő francia technológiával, ezek közöl egy sem tenderen lett kiválasztva. A Roszatom egyébként jelenleg több mint 100 milliárd dolláros portfólióval rendelkezik, ez 34 blokk építését jelenti.

Aszódi Attila a magyar beszállítói lehetőségekhez hozzátette, hogy a szerződés szerint a 40 százalékos részarány a projekt értékének 40 százalékát jelenti. A magyar beszállítók pedig elsősorban az építőipari, a gépészeti, a villamos szerelési munkálatokban vehetnek részt, de akár a gyártói technológiák terén is sikerrel pályázhatnak. 


A november 30-án és december elsején Budapesten rendezett Atomex-Europe 2015 Fórum és Kiállítás közzétett programja szerint az ágazati vezetők, orosz és külföldi szakértők, valamint a beszállító vállalatok képviselőinek részvételével vitatják meg a paksi projekthez kapcsolódó beszállítói lehetőségeket.


A kiállításon az atomenergetikai ipar, illetve a kapcsolódó iparágak vállalatai is bemutatják termékeiket, szolgáltatásaikat. A program részeként a plenáris ülésen, illetve a kerekasztal-beszélgetéseken többek között szó lesz a nemzetközi együttműködés lehetőségeiről, a Roszatom beszerzési rendszeréről és az európai beszállítók finanszírozásával kapcsolatos kérdésekről, valamint a fórumon kétoldalú üzleti találkozókat is tartanak.


A konferencia megnyitóját követően az orosz atomenergia-ipar hetvenéves jubileumi Emlékérmét adták át Pónya Józsefnek, a paksi atomerőmű nyugalmazott vezérigazgatójának, Gadó Jánosnak, a Magyar Tudományos Akadémia KFKI Atomenergia Kutatóintézet (AEKI) nyugalmazott igazgatójának és Dr. Szatmáry Zoltán egyetemi tanárnak, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézet volt igazgatójának. +++


Képünkön: Aszódi Attila tart előadást. 

(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter) 


x

Paksi Atomerőmű