Atomfórum: folytatni kell a Paks II beruházást
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. június 18.

- Alkalmassági vizsgálat a Paks II projektben

- Összefoglaló, 2021. június 17.

- Összefoglaló, 2021. június 15.

- Összefoglaló, 2021. június 14.

- Letették a Kalocsa – Paks Duna-híd alapkövét

- Összefoglaló, 2021. június 9.

- Összefoglaló, 2021. június 8.

- Paks: visszatérnek egészségügyi szolgáltatások

- Összefoglaló, 2021. június 7.

- Sorsolás: Pupp Réka lengyel ellenféllel kezd

- Falvak támogatása Tolnában

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Atomfórum: folytatni kell a Paks II beruházást

2015. november 28. 13:44:58  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS) Budapest, 2015. november 28., szombat - Töretlenül folytatni kell az új blokkok beruházásával kapcsolatos már megkezdett tevékenységek végrehajtását és mindent meg kell tenni azok sikeres és időbeni befejezése érdekében – áll a Magyar Atomfórum Egyesület állásfoglalásában.

 

A Magyar Atomfórum Egyesület állásfoglalást tett közzé a paksi atomerőmű kapacitás-fenntartása érdekében végzett munkáról, annak folytatásáról. Mint írják, Magyarország nem mondhat le az atomenergia hosszú távú alkalmazásáról a villamosenergia-termelésben. Ezt többek között azzal indokolják, hogy hamisak azok az állítások, amelyek más forrásokat előnyösebbnek állítanak be. hiszen a paksi atomerőmű Magyarország villamosenergia-ellátásában kulcsszerepet játszik, hazánk nem mondhat le az atomenergia alkalmazásáról és az új blokkok létesítéséről.

 

A Magyar Atomfórum Egyesület szerint ezt klímavédelmi, gazdaságossági és ellátás-biztonsági szempontok is indokolják. Az atomerőmű nem bocsát ki szén-dioxidot, a legolcsóbban állítja elő a villamos energiát. Fűtőanyaga több forrásból is beszerezhető, sok évre kis helyen tárolható, ami nagyobb ellátási biztonságot jelent.

 

A gazdaságfejlesztés egyik fontos területe is a nukleáris technológia fenntartása. Ezek olyan közös európai értékek, amelyek nem kerülhetnek veszélybe jogi, bürokratikus akadályok miatt. Álláspontunk szerint a megkezdett munkát folytatni kell az akadályok felszámolása alatt is.

 

Az Európai Unió kifogásolni valót talált a tervezett két új paksi atomerőművi blokk beruházásában és eljárást kezdeményez. Ezzel kapcsolatban a Magyar Atomfórum Egyesület arra kívánja ráirányítani a figyelmet, hogy a paksi atomerőmű Magyarország villamosenergia-ellátásában kulcsszerepet játszik.

Folyamatos működésével környezetbarát módon, üvegházhatást okozó szén-dioxid kibocsátása nélkül, gazdaságosan állítja elő a gazdaság működéséhez és mindennapi életünkhöz szükséges elektromos áramot.

 

Hamisak azok az állítások, amelyek más forrásokat előnyösebbnek állítanak be. A jelenlegi villamosenergia-piacon sok torzító hatás érvényesül, gondoljunk csak a kötelező átvételre, a tartalékképzés költségeinek figyelmen kívül hagyására vagy a szabályozási nehézségekre. Figyelemreméltó jelek mutatják, hogy a kereslet jelenlegi stagnálása nem tart hosszú ideig. Egyre jobban terjednek, például az elektromos autók.

 

Az időjárásfüggő megújuló források, mint a nap vagy a szél kizárólagosan és teljesen kiszámíthatóan nem tudják helyettesíteni a folyamatosan üzemelő alaperőműveket és ma még nem tudnak reagálni a gyors igényváltozásra sem. Ásványi kincsek hiányában saját forrásaink szűkösek.

Az energiaigényt nagy részben importból vagyunk kénytelenek fedezni. Ezért is nagyon fontos a hazai nukleáris kapacitás fenntartása hosszú távon. Mivel a jelenlegi paksi reaktorok 15-20 éven belül elérik élettartamuk végét, új beruházással kell gondoskodni arról, hogy megőrizzük az atomenergia szerepét a hazai ellátásban. Ezt szolgálja az új paksi blokkok létesítése, amelynek előkészítésére és beindítására már eddig is jelentős anyagi és szellemi forrásokat áldoztunk.

 

Mindezek miatt Magyarország nem mondhat le az atomenergia alkalmazásáról és az új blokkok létesítéséről. Ezt a következtetést a klímavédelemmel foglalkozó közelgő párizsi csúcsértekezlet előkészítésére végzett elemzések is igazolták. Szakértők meghatározták, hogy a globális és visszafordíthatatlan felmelegedés megakadályozásához mennyivel kellene csökkenteni a szén-dioxid kibocsátást. Erre az országok felajánlásokat tettek. Ma, amikor a gazdaságilag legfejlettebb országok vállalásai ismertek, a szükséges csökkentésnek csak a felét teszik az eddigi felajánlások.

 

Szakmai megítélések szerint jelenleg a világon elérhető atomerőmű konstrukciók – közöttük az orosz tervezésű reaktorblokkok - műszaki és biztonsági szempontból azonos színvonalat képviselnek. Ezek az atomerőművek a 3+ generációt képviselik és megvalósítanak valamennyi elvárható biztonsági funkciót. A döntést ezért elsősorban az befolyásolja, hogy a beruházónak milyen tapasztalata van, hány erőművet épített már és milyen pénzügyi feltételeket kínál. 

 

Az atomerőmű beruházásában a hazai részesedés előirányzott 40%-os mértéke komoly lehetőség a magyar vállalkozók számára egy élenjáró technológiába történő bekapcsolódásra és a műszaki kultúra továbbfejlesztésére. 

A Magyar Atomfórum Egyesület tagságát alkotó közel 40 magyar vállalatnak eddig is kiemelkedő szerepe volt a jelenleg is működő paksi blokkok építési, karbantartási, műszaki-biztonsági fejlesztési munkáiban és a nukleáris szakmai kultúra fenntartásában is. Ugyanígy szerepet vállalnak az új blokkok előkészítésében és készek szerepet vállalni a – várhatóan 40 %-os magyar részarányon belüli – építésben is.

 

- A Magyar Atomfórum Egyesület határozott véleménye a jelenleg kialakult helyzetben az, hogy töretlenül folytatni kell az új blokkok beruházásával kapcsolatos már megkezdett tevékenységek végrehajtását (beleértve a hazai ipar általános fejlesztését jelentősen szolgáló beszállítói program kialakítását is) és mindent meg kell tenni azok sikeres és időbeni befejezése érdekében – mutatnak rá a szervezetnél a most közzé tett állásfoglalásban. +++

 

x

Paksi Atomerőmű