Lázár János: Paks köszöni jól van és megy előre
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. június 18.

- Alkalmassági vizsgálat a Paks II projektben

- Összefoglaló, 2021. június 17.

- Összefoglaló, 2021. június 15.

- Összefoglaló, 2021. június 14.

- Letették a Kalocsa – Paks Duna-híd alapkövét

- Összefoglaló, 2021. június 9.

- Összefoglaló, 2021. június 8.

- Paks: visszatérnek egészségügyi szolgáltatások

- Összefoglaló, 2021. június 7.

- Sorsolás: Pupp Réka lengyel ellenféllel kezd

- Falvak támogatása Tolnában

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Lázár János: Paks köszöni jól van és megy előre

2015. november 26. 15:07:07  nyomtatási kép

Budapest, 2015. november 26., csütörtök (PAKS-PRESS) - Az Európai Bizottság lényegében megtámadta Magyarországot azzal, hogy minden ügyben, ami az asztalán volt, eljárásokat indított - fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

 

Lázár János azt mondta: bízik abban, hogy akik kudarcot vallottak a bevándorlás-politikában, leszerepeltek a bevándorlás megállításában, azok most nem állnak bosszút és nem a sértődöttség és düh beszél belőlük, de nehéz a tucatnyi vizsgálatot ettől függetleníteni.

Paks "köszöni jól van és megy előre" - jelentette ki, hozzátéve, hogy folyamatosan konzultálnak a bizottsággal és készek a kompromisszumra.

Lázár János a gazdaság és a megfizethető lakossági áram szempontjából is létfontosságúnak nevezte az atomerőmű kapacitásnak fenntartását és azt, hogy az tartósan állami kézben maradjon.

 

- Akik Paks ellen kampányolnak, azok a rezsicsökkentés, az olcsóbb ipari áram ellen kampányolnak – fűzte hozzá a miniszter. Megjegyezte, hogy ha a német áram árából kivonjuk az állami szubvenciót, akkor látható, hogy a német áram a magyar lakosság számára megfizethetetlen, a német zöld áram a gazdag emberek luxusa, mi ennek a megfizetésére és támogatására képtelenek vagyunk.

Utalt arra, hogy annál olcsóbban, mint a paksi atomerőmű áramot termel, ma nincs Magyarországon hasonló, ezért józan ésszel felfogható a paksi kapacitás-fenntartás szükségszerűsége – folytatta Lázár János. Jelezte, hogy nem új atomerőművet építünk, az a kérdés, hogy bezárjuk-e a magyar atomerőművet, vagy folytatjuk a nukleáris alapú áramtermelést. 

– Ehhez remélem, hogy minden szükséges engedélyt megkapunk, akkor képesek leszünk arra, hogy az igények ötven százalékát Paks biztosítsa. - Ha Paksot bezáratja velünk az Európai Bizottság, vagy a politika, akkor lemondhat a magyar társadalom az olcsó és megfizethető áramról – jelentette ki Lázár János.

Szavai szerint hazánk képviselői folyamatos tárgyalásokat folytatnak Brüsszellel.

- Jelenleg is tárgyalásokat kezdeményezek több biztosnál a nyitva álló kérdésekben, a kötelezettségszegési eljárásokban, a környezetvédelmi szakértői jelentések nyilvánosságában, a tiltott támogatások ügyében. - Minden vizsgálat elé állunk, szeretnénk egyezségre jutni, mert folytatni kívánjuk a rezsicsökkentést, szeretnénk az atomerőművet fenntartani – fogalmazott.


- Paks állami tulajdonban marad – mondta, majd felidézte, hogy a szocialista kormány idején szóba került az atomerőmű privatizációja, mi ezeket a meggondolásokat elvetjük, meggyőződésünk, hogy a paksi beruházás versenyképes, megfelel a szabályoknak és biztonságos – tette hozzá Lázár János. +++


x

Paksi Atomerőmű