Száz milliókhoz jutottak az atomerőmű környéki települések
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. június 18.

- Alkalmassági vizsgálat a Paks II projektben

- Összefoglaló, 2021. június 17.

- Összefoglaló, 2021. június 15.

- Összefoglaló, 2021. június 14.

- Letették a Kalocsa – Paks Duna-híd alapkövét

- Összefoglaló, 2021. június 9.

- Összefoglaló, 2021. június 8.

- Paks: visszatérnek egészségügyi szolgáltatások

- Összefoglaló, 2021. június 7.

- Sorsolás: Pupp Réka lengyel ellenféllel kezd

- Falvak támogatása Tolnában

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Száz milliókhoz jutottak az atomerőmű környéki települések

2015. november 24. 17:01:10  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS) Paks - Hatszáz milliós támogatás odaítélésről döntött hatvanhét pályázat javára az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott, a Miniszterelnökség által támogatott Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány kuratóriuma 2015. november 24-én.

 

A támogatott paksi, szekszárdi és kalocsai térségben Paks Város Önkormányzata közel 21 milliós támogatást nyert el a Béke utca 13 szám alatti iskola és óvoda felújítására és egy csatornavizsgáló kamera-rendszer beszerzésére.

 

Az Alapítvány kuratóriuma a pályázati felhívást augusztus negyedikén tette közzé. A felhívásra 88 pályázat érkezett, a kuratórium döntése alapján 67 pályázat nyert el támogatást, az odaítélt összeg 599 818 614 forint.

 

2015-ben a Miniszterelnökség vette át a támogatói szerepkört, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a Társadalmi Tanács elnöke 600 millió forint térségfejlesztési segítséget biztosított a központi költségvetés terhére. Már korábban ígéretet tett arra, hogy az esetleg nem nyertes, de érvényes és támogatható pályázati igények kielégítésére intézkedik. Ez lehetővé teszi további 20 jelenleg tartaléklistás pályázat támogatását 116 és fél millió forint értékben. Erről tegnap értesítette levélben Lázár János az Alapítvány kuratóriumát.

 

A pályázat nyertesei között van mások mellett a Tolna Megyei Balassa János Kórház, itt szövettani laboratórium kialakításához kértek támogatást, Kalocsa az uszoda és gyógyfürdő energetikai fejlesztésével, Györkönyben szolgálati lakást, Gerjenben sportcsarnokot, Pálfán falukonyhát újítanak majd fel, Drágszélen szálláshely kialakításhoz biztosítanak pénzügyi forrást.

 

Az alapítvány fennállása óta több mint 2,6 MRD forintot ítélt oda a pályázóknak. A megítélt támogatás közvetetten 12 MRD forint fejlesztést generál az érintett térségekben.

 

Mint azt Kovács Antal a kuratórium elnöke hangsúlyozta, a települések az eddigieknél jobban koncentrálhatnak az atomerőművi kapacitásbővítéshez kapcsolódó célok megvalósításához. A maximálisan elnyerhető pénz egy településen harminc millió forint volt. Számos település útjavításhoz, gyermekintézmények és egészségügyi intézmények rekonstrukciójához kért segítséget - mondta el Kováts Balázs szakértő.   

 

Az elnyert összegek megtekinthetők a www.jovonkenergiája.hu oldalon.

 

(Képünkön: a kuratórium tagjai. Balról jobbra: Máté Péter, dr. Iván Katalin, dr. Kovács Antal elnök, dr. Bozóky Alex, Varga Nelli, dr. Darányi Attila.)

Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter. +++

x

Paksi Atomerőmű