A paksi új blokkok előkészítése az eredeti menetrend szerint halad tovább
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. június 18.

- Alkalmassági vizsgálat a Paks II projektben

- Összefoglaló, 2021. június 17.

- Összefoglaló, 2021. június 15.

- Összefoglaló, 2021. június 14.

- Letették a Kalocsa – Paks Duna-híd alapkövét

- Összefoglaló, 2021. június 9.

- Összefoglaló, 2021. június 8.

- Paks: visszatérnek egészségügyi szolgáltatások

- Összefoglaló, 2021. június 7.

- Sorsolás: Pupp Réka lengyel ellenféllel kezd

- Falvak támogatása Tolnában

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

A paksi új blokkok előkészítése az eredeti menetrend szerint halad tovább

2015. november 23. 09:58:38  nyomtatási kép

Budapest, 2015. november 23., hétfő – (PAKS-PRESS) - A kötelezettségszegési eljárás megindítása a blokkok építésének előkészítését nem befolyásolja – írja „Láncreakció” című blogjában Aszódi Attila a paksi atomerőmű kapacitás fenntartásáért felelős kormánybiztos.  

 

Mint az a bejegyzésből kiderül, a 2015. november 19-én megkapott, az Európai Bizottság (EB) belső piaci szabályozásért felelős biztosának levelére, mint a brüsszeli állásfoglalásra közel két évet kellett várni. Ez, hosszú idő, pláne annak fényében, hogy 2013 novembere óta rendszeresen folytatunk tárgyalásokat Paks II. ügyében az Európai Bizottsággal, ezen belül a Belső Piaci Főigazgatósággal is volt több egyeztetés, kérdéseikre mindig válaszoltunk – írja Aszódi Attila.

 

A kormánybiztos felidézi, hogy az Euratom Egyezmény 103. cikkelye kimondja: A tagállamok közlik a Bizottsággal a harmadik állammal, nemzetközi szervezettel vagy harmadik állam állampolgárával kötendő megállapodások vagy szerződések tervezeteit, amennyiben a megállapodások vagy szerződések e szerződés alkalmazási körét érintik.

Ha a megállapodás vagy szerződés tervezete olyan rendelkezéseket tartalmaz, amelyek akadályozzák e szerződés alkalmazását, a Bizottság a hozzá intézett közlések kézhezvételétől számított egy hónapon belül közli véleményét az érintett tagállammal.

Az állam a tervezett megállapodást vagy szerződést csak akkor kötheti meg, ha a Bizottság kifogásainak eleget tett, vagy teljesítette az Európai Unió Bíróságának az állam kérelmére indított sürgősségi eljárás során a tervezett rendelkezések és e szerződés rendelkezéseinek összeegyeztethetőségéről hozott határozatában foglaltakat. A Bizottság véleményének kézhezvételét követően az Európai Unió Bíróságához bármikor lehet ilyen kérelemmel fordulni.

 

Az Euratom Egyezmény fent idézett paragrafusa alapján Magyarországnak joga volt és van az Unión kívüli (harmadik) országgal szerződést kötni. A kormányközi szerződés tervezetét még 2013 novemberében megküldte Magyarország az Európai Bizottságnak. A Bizottság Energetikai Főigazgatósága 2014. január 14-én, míg Barroso EB elnök úr néhány héttel később hivatalos levélben megerősítette, hogy a magyar-orosz kormányközi szerződéssel szemben nem emel kifogást, az segíti Magyarországot és az Uniót az energiapolitikai céljaik elérésében.

A kormányközi szerződés tehát a 103. cikkel összhangban, az Európai Bizottság elvi jóváhagyásnak a birtokában kötetett meg, 2014. január 14-én - fogalmaz Aszódi Attila. 

 

Meggyőződésem, hogy a paksi kapacitás-fenntartási projekt ellátás-biztonsági, versenyképességi és klímavédelmi szempontból is szükséges – fogalmaz a továbbiakban a bejegyzésében Aszódi Atilla, aki arra is emlékeztet, hogy a kormányközi egyezmény megkötése óta további két ügyben kaptunk zöld lámpát Brüsszeltől.

Az idén áprilisban az Európai Unió jóváhagyta az üzemanyag-ellátási szerződést, szeptemberben pedig Brüsszel arról értesítette a Magyar Kormányt, hogy a Paks II. beruházás energiapolitikai, klímapolitikai, energiabiztonsági és nukleáris biztonsági szempontból is megfelel az Euratom-szerződésben foglalt célkitűzéseknek.

Minden kérdésben, így a beszerzési és állami támogatási kérdésekben is folyamatosan a Bizottság rendelkezésére álltunk, minden felvetett kérdésre válaszoltunk. Ezt fogjuk tenni a jövőben is.


Jelenleg a paksi két új atomerőművi blokk építésének előkészítése történik. Az Európai Bizottság 2015. november 19-i állásfoglalása, a kötelezettségszegési eljárás megindítása nem tartalmaz olyan elemet, amely ezt az előkészítési munkát befolyásolná. Az eredeti menetrend szerint dolgozunk tovább, a felmerült kérdéseket pedig tárgyalásos úton tisztázzuk Brüsszellel - szögezi le Aszódi Atilla kormánybiztos. +++


Kép: Aszódi Attila. Fotó: PAKS-PRESS/Kiss G. Péter.

x

Paksi Atomerőmű