Orbán Viktor: Paks Magyarország elemi nemzeti érdeke
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. június 18.

- Alkalmassági vizsgálat a Paks II projektben

- Összefoglaló, 2021. június 17.

- Összefoglaló, 2021. június 15.

- Összefoglaló, 2021. június 14.

- Letették a Kalocsa – Paks Duna-híd alapkövét

- Összefoglaló, 2021. június 9.

- Összefoglaló, 2021. június 8.

- Paks: visszatérnek egészségügyi szolgáltatások

- Összefoglaló, 2021. június 7.

- Sorsolás: Pupp Réka lengyel ellenféllel kezd

- Falvak támogatása Tolnában

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Orbán Viktor: Paks Magyarország elemi nemzeti érdeke

2015. november 20. 08:15:16  nyomtatási kép

Moszkva, Belgrád, Budapest, 2015. november 20., péntek (PAKS-PRESS) – A paksi atomerőmű bővítésével kapcsolódóan indított  kötelezettségszegési eljárásról szóló döntésre reagáltak Budapesten, a Moszkvában, és Belgrádban is.

 

Magyarország elemi nemzeti érdekének nevezte a paksi atomerőmű működtetését és bővítését Orbán Viktor miniszterelnök, szerinte ugyanis ennek hiányában az áram ára meredeken emelkedne.

- Olcsó áram egyenlő Paks - fogalmazott a kormányfő pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arra reagálva, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított a paksi bővítéssel összefüggésben.

- Megyünk tovább előre. Magyarországon az olcsó áram első számú előfeltétele, hogy Paks működjön - mondta Orbán Viktor, kijelentve: a magyar kormány meg fogja valósítani a paksi beruházást.

   

A kormány nem számol azzal a lehetőséggel, hogy le kellene állítani a paksi bővítést - jelentette ki Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kommunikációért felelős államtitkára pénteken a TV2 Mokka című műsorában. Tuzson Bence hangsúlyozta, szükség van a paksi atomerőműre az energiabiztonság fenntartásához, a rezsicsökkentés eredményeinek és a gazdaság versenyképességének megőrzéséhez. Hozzátette, a beruházás "óriási nagy üzlet", így nem véletlen, hogy megjelennek különböző érdekek, amelyek többféleképpen "transzformálódnak". Kiemelte, a beruházás szükségessége ténykérdés, míg a kötelezettségszegési eljárás jogi kérdés, a kettőt pedig nem szabad összekeverni.


A Fidesz szerint Brüsszel döntése újabb támadás a rezsicsökkentés ellen. A Fidesz-frakció az Európai Bizottság paksi bővítést érintő határozatára reagált így csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében. A Fidesz szerint a paksi atomerőmű fejlesztése elengedhetetlen a magyar lakosság és az ipar hosszú távú, olcsó, biztonságos áramellátásához. Az atomerőmű jelenlegi blokkjainak élettartama idővel lejár, ezért az ország áramellátásának biztosításához még időben bővíteni kell - mutatott rá a nagyobbik kormánypárt, kiemelve: enélkül Magyarország és a magyar emberek kiszolgáltatottak lennének, és jelentős áramáremeléssel lehetne számolni. A paksi áram a legolcsóbb áram, ezért az atomerőmű fejlesztése nemzetstratégiai érdek. Brüsszel és az ellenzék kezdettől támadja a rezsicsökkentést, ez történik most is - rögzítették a közleményben. 

 

A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern teljesíti a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos összes kötelezettségét, összhangban az orosz-magyar kormányközi megállapodással és az annak alapján aláírt szerződésekkel - tájékoztatott a társaság. Közlésük szerint a Roszatom figyelemmel kíséri a párbeszédet, és teljes mértékben osztja a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter által megfogalmazott álláspontot. 

 

- Szerbia nem tilthatja meg és nem is befolyásolhatja a paksi bővítést - reagált csütörtökön a szerb környezetvédelmi tárcát ért bírálatokra Snezana Bogosavljevic Boskovic miniszter a Tanjug szerb hírügynökségnek adott interjújában.

Elmondta, hogy a paksi bővítés környezeti hatásairól november 5-én és 6-án tartottak közvitát Belgrádban, ahova minden érdekeltet meghívtak, sokan azonban nem mentek el. A környezeti hatástanulmány a szerb mezőgazdasági és környezetvédelmi minisztérium honlapján is elérhető már hosszú ideje - tette hozzá.

Szerbia mellett tíz másik ország vett részt a környezeti hatásokról szóló konzultációban. (MTI) +++

x

Paksi Atomerőmű