Eredmények, tervek, jövőkép
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. június 18.

- Alkalmassági vizsgálat a Paks II projektben

- Összefoglaló, 2021. június 17.

- Összefoglaló, 2021. június 15.

- Összefoglaló, 2021. június 14.

- Letették a Kalocsa – Paks Duna-híd alapkövét

- Összefoglaló, 2021. június 9.

- Összefoglaló, 2021. június 8.

- Paks: visszatérnek egészségügyi szolgáltatások

- Összefoglaló, 2021. június 7.

- Sorsolás: Pupp Réka lengyel ellenféllel kezd

- Falvak támogatása Tolnában

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Eredmények, tervek, jövőkép

2014. április 08. 15:47:42  nyomtatási kép
(PAKS-PRESS) - 2014. április 8., kedd – BUDAPEST - Ősszel a villamos energia ára 5,7 százalékkal, a távhőszolgáltatásé pedig 3,3 százalékkal csökken tovább, a rezsicsökkentés következő fontos lépése lesz, hogy megteremtsék az ipari felhasználók számára is az olcsóbb energiát. Ebben a tekintetben további jelentős szerepe lehet a következő évtizedben Paksnak is, ahol az új blokkok várható üzemkezdete 2025 -re datálódhat - erről Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Baji Csaba elnök-vezérigazgató beszélt az MVM cégcsoport ma megtartott sajtótájékoztatóján. 

Mayer György írja: 

Az állami nagyvállalat tegnapi közgyűlése után a mai tájékoztatón elhangzott: az MVM Csoport ismét eredményes évet zárt, árbevétele 922 milliárd forint. - Stratégiai lépés volt az E.ON földgáz üzletágának (Magyar Földgáztároló Zrt. és Magyar Földgázkereskedő Zrt.) megvásárlása, a szőregi stratégiai gáztároló állami tulajdonba kerülése, a Főgáz kisebbségi tulajdonának megvásárlása - értékelt Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter. Szavai szerint megvan a kormányzati felhatalmazás a Főgáz fővárosi többségi tulajdonának megvásárlásához, tárgyalnak további E.ON cégek ( három gázhálózati, illetve az ügyfélszolgálati társaság) megvásárlásáról, mert mindez hozzájárul az ellátás biztonsága mellett a rezsicsökkentés további folytatásához is.

- Mint már korábban bejelentették - utalt rá a miniszter -, ősszel a villamos energia 5,7 százalékkal, a távhőszolgáltatás pedig 3,3 százalékkal csökken tovább. Mindezek mellett a rezsicsökkentés fontos lépése lesz, hogy megteremtsék az ipari felhasználók számára is az olcsóbb energiát. Ehhez szükség lesz megalkotni egy közmű-szolgáltatási törvényt, erre az év végére lehet számítani. A tervek szerint - ezt követően létrehoznak egy nonprofit közműszolgáltatót. 

Emlékeztetett rá, hogy megtörtént az egyes paksi blokk üzemidő hosszabbítása, folyamatosan dolgoznak a kettes blokk üzemidő hosszabbításának elvégzésén is. Kiemelt fontosságúnak nevezte Németh Lászlóné  a paksi kapacitás-fenntartási beruházást. 

Baji Csaba elnök-vezérigazgató ugyancsak a cégcsoport működésének sikerességét emelte ki, jelezve, hogy a négy évvel ezelőtti állapotokhoz képest jelentős változások történtek, felszámolták a korábbi veszteségeket és egy stabilan növekvő pályára állt az MVM. 2010-ben 577 milliárd forint volt az árbevételük, tavaly pedig 922 milliárd forint, ez az előző évinél 150 milliárd forinttal volt magasabb. Jövőre pedig már 1200 milliárd forint árbevétellel számolt a közgyűlés.
 
Kitért a gázpiaci és a távközlési szektorban vállalt szerepükre, valamint ugyancsak rendkívül jelentősnek nevezte az MVM Csoport társaságainak (MVM Paksi Atomerőmű Zrt., Magyar Földgáztároló Zrt., Magyar Földgázkereskedő Zrt., MVM Partner ZRt., MAVIR ZRt., OVIT Zrt.) eredményes tevékenységét. 

- A csoport meghatározó társasága az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., melynek legfontosabb idei feladata a biztonságos üzemelés mellett a kettes blokk üzemidő hosszabbításához szükséges engedélyek megszerzése lesz - fűzte hozzá Baji Csaba, aki utalt arra is, hogy a paksi kapacitás-fenntartási szerződésében szereplő 40 százalékos hazai beszállítói arányt tartani kívánják. Mint fogalmazott: a várható üzemkezdet 2025 lehet. 

Ezt követően Horváth Péter vezérigazgató a gázüzletág működését ismertette, jelezve, hogy az MVM gázpiaci tevékenységét 2011 márciusában kezdte meg, mára pedig a cégcsoport a legjelentősebb szereplője a hazai gázpiacnak. Horváth Péter a földgázüzletág egyik legnagyobb jövőbeni kihívásának az ipari fogyasztókat érintő rezsicsökkentést nevezte. 

Képünkön: a sajtótájékoztató. Balról - jobbra: Baji Csaba, Németh Lászlóné és Horváth Péter.
A kép a szerző felvétele. +++


 


x

Paksi Atomerőmű