Rekord árbevétel az MVM Csoportnál
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. június 18.

- Alkalmassági vizsgálat a Paks II projektben

- Összefoglaló, 2021. június 17.

- Összefoglaló, 2021. június 15.

- Összefoglaló, 2021. június 14.

- Letették a Kalocsa – Paks Duna-híd alapkövét

- Összefoglaló, 2021. június 9.

- Összefoglaló, 2021. június 8.

- Paks: visszatérnek egészségügyi szolgáltatások

- Összefoglaló, 2021. június 7.

- Sorsolás: Pupp Réka lengyel ellenféllel kezd

- Falvak támogatása Tolnában

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Rekord árbevétel az MVM Csoportnál

2014. április 07. 19:45:50  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS) - Az MVM Csoport eredményes évet zárt, a tulajdonosok jóváhagyták a társaságcsoport éves beszámolóját, illetve a 2014-es év üzletpolitikai célkitűzéseit. A társaságcsoport konszolidált árbevétele 922 milliárd forint volt, az MVM Zrt. részvényenként 300 forint, összesen 10,174 milliárd forint osztalékot fizet - tájékoztatták az állami nagyvállalat közgyűlése után a Paks-Press Hírügynökséget.


Az MVM Csoport az előző évinél több mint 150 milliárd forinttal magasabb, 922 milliárd forintos árbevétele mellett 106 milliárdos EBITDA-t (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) realizált, illetve 22 milliárd forintos mérleg szerinti eredménnyel zárt 2013-ban.

- A közgyűlés döntése értelmében az MVM Zrt. részvényenként 300 forint, összesen 10,174 milliárd forint osztalékot fizet. Az adózott eredmény fennmaradó része eredménytartalékba kerül, azt az MVM Zrt. a tervezett fejlesztések finanszírozására fordíthatja - közölték a társaságnál.


- Az MVM Csoport célja az ellátásbiztonság növelése és az energiafüggőség csökkentése, a nemzeti vagyonelemek gyarapítása az energetikában, az energiatermelés és -szolgáltatás fenntartható fejlesztése, valamint a további növekedés a hitelképesség megőrzése mellett - mondta el Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója.

 

- Az MVM Csoport stabil működésével évek óta mindent megtesz azért, hogy folyamatosan a lehető legkedvezőbb áron termeljen, tároljon és értékesítsen villamos energiát és földgázt, ezzel szavatolja Magyarország energiabiztonságát és a megfizethető energiaárakat - közölték.

 

A társaságcsoport eredményes működésével kiemelkedő költségvetési befizető, különböző adónemekben tavaly több mint 145 milliárd forinttal, az elmúlt négy év során összesen több mint 520 milliárd forinttal járult hozzá az államháztartáshoz. Mindezt az tette lehetővé, hogy az MVM a cégcsoport átvilágítása és a korábbi veszteségforrások felszámolása után az elmúlt négy évben növekedési pályára állt. Az MVM meglévő eszközeire és szakértelmére alapozva, az alaptevékenységhez jól illeszkedő területekre is belépett, fél évszázados fennállása alatt az elmúlt négy évben realizálta a legjobb termelési és értékesítési eredményeit, ezzel a legnagyobb nemzeti tulajdonú társaságcsoport Közép-Európa egyik meghatározó vállalatává vált.


Kitértek a társaság több nagyobb cégének gazdasági adataira is. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. európai szinten is kiemelkedően biztonságos üzemelés mellett 15 370 GWh termelési eredményt ért el. Az idei év legfontosabb feladata a 2. blokk üzemidő-hosszabbításához szükséges engedélyek megszerzése lesz.


A 2013-ban az E.ON-tól megvásárolt Magyar Földgáztároló Zrt. és Magyar Földgázkereskedő Zrt. immáron nemzeti tulajdonban szavatolja Magyarország biztonságos földgázellátását. A két új társaság jelentős mértékben járult hozzá az MVM Csoport árbevételének növekedéséhez.


A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. forgalma tavaly meghaladta a 42 TWh-t. A társaság egyik legnagyobb energiakereskedője, az MVM Partner ZRt. a teljes villamosenergia-rendszeren forgalmazott mennyiség mintegy kétharmadát, 26 821 GWh villamos energiát értékesített tavaly.

 

Kimagaslóan jó évet zárt az MVM OVIT Zrt. is, 2013-ban a társaság árbevételének közel 50 százaléka a csoporton kívül megkötött szerződések teljesítéséből származott, és meghaladta az 53 milliárd forintot.


A társaságnál holnap, Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, Baji Csaba elnök-vezérigazgató és Horváth Péter vezérigazgató sajtótájékoztatót tart.


Budapest, 2014. április 7., hétfő. (PAKS-PRESS) +++

Képünkön: Baji Csaba és Németh Lászlóné. 

Fotó: PAKS-PRESS/Kiss G. Péter. +++

x

Paksi Atomerőmű