Újabb blokk üzemidejét hosszabbítják meg
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. június 18.

- Alkalmassági vizsgálat a Paks II projektben

- Összefoglaló, 2021. június 17.

- Összefoglaló, 2021. június 15.

- Összefoglaló, 2021. június 14.

- Letették a Kalocsa – Paks Duna-híd alapkövét

- Összefoglaló, 2021. június 9.

- Összefoglaló, 2021. június 8.

- Paks: visszatérnek egészségügyi szolgáltatások

- Összefoglaló, 2021. június 7.

- Sorsolás: Pupp Réka lengyel ellenféllel kezd

- Falvak támogatása Tolnában

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Újabb blokk üzemidejét hosszabbítják meg

2014. április 02. 12:17:59  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS) - Paks, 2014. április 2., szerda – Az idei év legfontosabb feladata a 2. blokk üzemidő-hosszabbításához szükséges engedélyek megszerzése lesz, az Országos Atomenergia Hivatal várhatóan már a nyáron dönt a blokk üzemeltetésének további húsz évvel történő meghosszabbításáról - áll a társaság ma délben kiadott közleményében.


Mint írják, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. megtartotta éves rendes közgyűlését, amelyen a társaság a 2013. évi üzleti évének lezárásán túlmenően elfogadták az atomerőmű 2013. évi üzleti jelentését és beszámolóját, valamint a társaság 2014. évi üzlet- és fejlesztéspolitikáját.

A közlemény utal arra, hogy az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. európai szinten is kiemelkedő biztonságos üzemelés mellett, számottevő termelési eredménnyel zárta a tavalyi évet. A 2013. évben megtermelt 15 370 GWh-val – amellyel az atomerőmű messze a legmeghatározóbb villamosenergia-termelő egység Magyarországon – a hazai termelés 50,7 százalékát, míg a felhasználás 36,4 százalékát biztosították Paksról. Az atomerőmű eddigi működése során már több mint 400 TWh villamos energiát termelt, amely a hazai lakosság 35 évnyi fogyasztásával egyenértékű.


Az idei év legfontosabb feladata a 2. blokk üzemidő-hosszabbításához szükséges engedélyek megszerzése lesz. Az engedélykérelmet tavaly novemberben juttatták el az Országos Atomenergia Hivatalhoz, amely várhatóan már a nyáron dönt a blokk üzemeltetésének további húsz évvel történő meghosszabbításáról, emellett pedig folytatódik a 3. és 4. blokk felkészítése is a további biztonságos működtetéshez. 

A működő blokkok biztonságos továbbüzemeltetése rendkívül költséghatékony beruházás, ennyi pénzből egyetlen más megoldással sem lehetne 2000 MW termelő kapacitást létesíteni, és húsz évre szavatolni a megfizethető és szén-dioxid-kibocsátás-mentes villamosenergia-termelést.

A paksi blokkok évente 2 millió ember oxigénszükségletét, vagyis a magyar erdők éves oxigéntermelését takarítják meg - emlékezetet rá a közlemény.

 

Idén az üzemidő-hosszabbítással kapcsolatos teendők mellett folytatódik a két évvel ezelőtti európai szintű Célzott Biztonsági Felülvizsgálat javaslataiból adódó feladatok időarányos végrehajtása. A Paksi Atomerőmű minden fejlesztést saját forrásokból finanszíroz, beleértve a biztonságnövelő beruházásokat és az üzemidő-hosszabbítást.

 

Azt, hogy az országban a Paksi Atomerőmű termeli legolcsóbban a villamos energiát és mindemellett az energia-ellátásbiztonság egyik alapköve, a lakossági fogyasztók is elismerik, ezt közvélemény-kutatások erősítik meg.

A biztonságos üzemeltetésnek, a gazdaságos termelésnek és az üvegházhatású gázok kibocsátásától mentes működésnek is köszönhetően a magyar lakosság több mint háromnegyede támogatja, hogy hazánk atomenergia segítségével gondoskodik a villamosenergia-ellátásról.

- A Paksi Atomerőmű környezetében élők körében még inkább kiugró a bizalom magas aránya az atomerőmű iránt, az itt élők 95 százaléka támogatja annak működését - írják a közleményben. +++

Paks, 2014. április 2., szerda. 12.17. (PAKS-PRESS). +++

 

 

x

Paksi Atomerőmű