A Roszatom teljesíti minden kötelezettségét
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. június 18.

- Alkalmassági vizsgálat a Paks II projektben

- Összefoglaló, 2021. június 17.

- Összefoglaló, 2021. június 15.

- Összefoglaló, 2021. június 14.

- Letették a Kalocsa – Paks Duna-híd alapkövét

- Összefoglaló, 2021. június 9.

- Összefoglaló, 2021. június 8.

- Paks: visszatérnek egészségügyi szolgáltatások

- Összefoglaló, 2021. június 7.

- Sorsolás: Pupp Réka lengyel ellenféllel kezd

- Falvak támogatása Tolnában

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

A Roszatom teljesíti minden kötelezettségét

2014. március 27. 20:00:35  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS) - Moszkva, 2014. március 27., csütörtök., - Szergej Kirienvo, a Roszatom vezetője ma azt mondta, hogy a lehetséges gazdasági szankciók miatt a Roszatom egyes nemzetközi szerződései korlátozások alá eshetnek. Paksot nem érinti a bejelentés. 

 

- Az orosz Roszatom vezetője csütörtökön bejelentette, hogy a nemrég kiszabott nyugati szankciók érinthetik a Roszatom által kötött nemzetközi szerződéseket is  – közölte a RIA hírügynökség.


A Roszatom több nyugati országban vállalta atomerőmű építését. Szerdán a brit hatóságok közölték, felülvizsgálják együttműködésüket az orosz állami atomenergetikai céggel.

Az Európai Unió állam és kormányfői három hete, március 6-án tartott rendkívüli csúcstalálkozójukon több szakaszban végrehajtandó büntetőintézkedésekről döntöttek Oroszországgal szemben, annak Ukrajna elleni fellépése miatt.

 

Mint azt már korábban megírtuk, a múlt pénteken Brüsszelben Orbán Viktor miniszterelnök ugyanakkor kijelentette, hogy az Oroszországgal szemben alkalmazandó esetleges széleskörű gazdasági szankciókkal kapcsolatban nem került szóba az orosz részvétel felfüggesztése a paksi atomerőmű bővítésében, és nem is fog.

 

- A Roszatom minden nemzetközi kötelezettségét teljesíti, az esetleges Oroszország elleni gazdasági szankciók semmiképpen sem érintik a korábbi szerződéseket, így a paksi atomerőmű bővítéséről szóló orosz-magyar kormányközi megállapodást sem – közölte az Atomenergiainfóval a Roszatom állami konszern kommunikációs igazgatóságának illetékese.


Szergej Kirijenko a RIA Novosztyi jelentése szerint hangsúlyozta, hogy „jelenleg minden területen minden a tervek szerint halad”. Egy, a szankciók lehetséges negatív hatásának elvi lehetőségére vonatkozó kérdésre válaszolva hangsúlyozta:

- Jelen pillanatban nem reagálunk az egyes országokban a különböző politikusok részéről elhangzó nyilatkozatokra és kommentárokra. Partnereinkkel hosszú távú együttműködésre törekszünk. A terveinkben semmilyen változás nem történt, minden szerződésünket menetrend szerint teljesítjük.


Az Atomenergiainfo forrása azt is közölte, hogy a paksi bővítésről szóló kormányközi megállapodásnak megfelelően jelenleg is zajlanak és folyamatosak a megvalósítást célzó egyeztetések a két ország tárgyalócsoportjai között.

Szergej Kirijenko egyik legutóbbi nyilatkozata szerint a Roszatom külföldi megrendeléseinek értéke 2014 végére meghaladhatja a 100 milliárd dollárt és jelenleg 22 atomerőművi blokkra van megrendelése a vállalatnak.

(Fotó: Atomenergiainfo) +++

x

Paksi Atomerőmű