Paks bővítése nemzetgazdasági érdek
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. június 18.

- Alkalmassági vizsgálat a Paks II projektben

- Összefoglaló, 2021. június 17.

- Összefoglaló, 2021. június 15.

- Összefoglaló, 2021. június 14.

- Letették a Kalocsa – Paks Duna-híd alapkövét

- Összefoglaló, 2021. június 9.

- Összefoglaló, 2021. június 8.

- Paks: visszatérnek egészségügyi szolgáltatások

- Összefoglaló, 2021. június 7.

- Sorsolás: Pupp Réka lengyel ellenféllel kezd

- Falvak támogatása Tolnában

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Paks bővítése nemzetgazdasági érdek

2014. március 27. 10:18:45  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS) - Lakossági fórumot tartott tegnap este Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Pakson. Az eseményen részt vett Kovács Pál, az NFM államtitkára és Tóth Ferenc Kormánymegbízott, valamint Hirt Ferenc a körzet fideszes országgyűlési képviselőjelöltje. Varga Mihály szavai szerint az orosz hitellel 600 MRD forintot spórol a teljes futamidő alatt a magyar költségvetés. Az orosz hitel még kedvezőbb lehet akkor, ha a törlesztést alacsonyabb kamatszinten kezdjük el. Kiemelte, hogy a magyar kormány ellenőrzi a közel negyven százalékos magyar részvételi arányt.


A lakossági fórumon bevezetőként Hirth Ferenc azt mondta a jelenlévők előtt, hogy bizonyítani szeretné, hogy Paksnak méltó képviselője legyen. Mint mondta, a szocialista kormány két év alatt elköltött egy egész atomerőműnyire való pénzt, de erről nem beszélnek, csak arról, hogy a fidesz "elcsalja" a választásokat.

 

Varga Mihály szerint a fidesz kormánynak folytatnia kell a megkezdett munkát. Ez általában az ország gazdasági helyzetének stabilitására, az elért eredmények megőrzésére, és tovább vitelére, valamint a Pakson megkezdésre váró beruházás miatt is szükség van.

Az államadósság növekedése megállt, rendezték  a települési önkormányzatok adósságát, kivezetnék az emberek sorsát megkeserítő deviza alapú hiteleket. Ez utóbbiról részletesen is beszéltek a fórumon. Varga Mihály utalt arra, hogy a devizahitelek tömegessé válását hagyta az előző kormány és ez vezetett emberi tragédiákhoz. Bevezették a végtörlesztés és az árfolyamgát intézményét, megszűntették a devizahiteleket és ma már csak azok vehetik fel az ilyen hiteleket, akik a jövedelmüket is ilyen pénzben kapják. Tizenötezer emberen tudunk segíteni - mondta Varga Mihály, hozzátette, a következő kormányzati ciklusban tovább keresik a devizahitelesek megmentésére a lehetőségeket.  

 

A kormány visszaállította a munka becsületét, ma már négy millió ember dolgozik, ebben benn van a közfoglalkoztatás is, de mostanra az arány fele-fele a közfoglalkoztatásban illetve a versenyszférában dolgozóknak.

 

Paks bővítéséről szólva Varga Mihály utalt arra, hogy az olcsó energia nemcsak a lakosság számára lesz kedvező, hanem a versenyképesség feltétele is. Kívánatos lenne, ha a termelő szektor is alacsonyabb áron kaphatná az energiát.

 

Nemzeti energia-stratégia részletesen foglalkozott az atomerőmű bővítésével, a következő ciklusban elindulhat a beruházás. Kovács Pál államtitkár a lakossági fórumon elmondta, hogy nem igazak azok az állítások, amely szerint a bővítés nem volt megfelelően előkészített, 2050-ig készítettek elemzést. Az atomtörvény parlament  előtt három alkalommal volt téma, és senki nem tett módosító javaslatot, jóllehet, a lehetőség erre megvolt.

 

- A magyar kormány álláspontja Paks kérdésében változatlan, a pénzügyi szerződéseket a magyar és orosz részről jóváhagyták, ennek a magyar parlamenti vitája van még hátra, a felelős számítások azt mutatják, hogy a következő évek egyik legmegbízhatóbb és legolcsóbb energiaforrása lesz az országnak, az az áram, amelyet itt fognak előállítani - erről késő esti paksi sajtótájékoztatóján beszélt a nemzetgazdasági miniszter.

 

Varga Mihály a lakossági fórum után arról is szólt az újságírók előtt, hogy az orosz hitel 600 MRD forintot takarít meg a teljes futamidő alatt a magyar költségvetés számára, amely még kedvezőbb lehet akkor, ha a törlesztést előbb kezdjük meg. Kiemelte, hogy a magyar kormány ellenőrzi a közel negyven százalékos magyar részvételi arányt.

 

- Jávor Benedeknek és Szél Bernadettnek - akik Pakson kutakodtak az előkészítés, illetve a szerződések ügyében, ajánlom a figyelmébe, hogy az előző kormány idején is voltak tanulmányok és előkészítő munkák, hogy a bővítés ebbe a szakaszba eljuthasson, a Fidesz kormány idején gyorsultak fel az események, az előző kormány lassúságát, döntésképtelenségét kár rajtunk számon kérni. Mások is építenek atomerőműveket, éppen Szaud-Arábiában - ahol ez energiaválasztási szempontok szerint nem lenne feltétlenül muszáj, tizenhat reaktor építését készítik elő.

Varga Mihály az ellenzék politikai retorikájára utalva emlékeztetett arra, hogy álláspontjuk aszerint változik, hogy hol ülnek a parlamentben. Abban lehet bízni, hogy a választások után Paks kérdése nyugvópontra kerül, és megvalósulhat a beruházás - tette hozzá.

 

A miniszter szólt arról is, hogy a kormány nem csupán az atomenergiára gondol, az elmúlt években tizenegy olyan projektet támogattak, amely az elektromos autók elterjesztését segítette elő, közel két milliárd forint értékben. Az energiamixben ott van az úgynevezett zöld energia támogatása is. Kovács Pál államtitkár azt is elmondta, ez utóbbira minden évben milliárdokat költenek az adófizetők pénzéből, például úgy is, hogy az átvételi ár 35 forint, akkor, amikor Paks 12 forint körül  termel, továbbá EU-us támogatást is lehet szerezni hozzá - de ezekről a szubvenciókról a magyar ellenzéki zöldek mélyen hallgatnak. 


Képünk: a paksi lakossági fórumon Varga Mihály beszél.

Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.

Paks, 2014. március 27., csütörtök 10.18. (PAKS-PRESS). +++

 

  

 

 

 

 

x

Paksi Atomerőmű