Összefoglaló, 2021. augusztus 30.

2021-08-30 20:05:15


A PAKS-PRESS Hírügynökség esti hírösszefoglalója

 

Iskolakezdés: oltás, katolikus tanévnyitó, ajándékcsomag az elsősöknek

PAKS-PRESS 2021. augusztus 30. – Az óvodákban és iskolákban sem írnak elő kötelező korlátozó intézkedéseket már nem kötelező a maszk és a testhőmérséklet-mérés sem, de kérik, hogy beteg gyerekeket továbbra se vigyenek iskolába. A mostani tanévkezdés jóval biztonságosabb, mint az egy évvel ezelőtti, hiszen a pedagógusok döntő többsége be van oltva, és a 12 év feletti diákok közül is már 168 ezren felvették az oltást.

 

Akárcsak tavaly, idén is minden alap- és középfokú oktatási intézmény tanulója ingyenes tankönyvellátásban részesül nyilatkozta a szeptember elsején induló tanévvel kapcsolatban Prof. Dr. Kásler Miklós.  Az emberi erőforrások minisztere elmondta: az általános iskolákban várhatóan 734 ezer, míg a középfokú tanintézményekben 490 ezer diák kezdi meg tanulmányait, és 98 000 elsős kisdiák ül be az iskolapadokba. Hozzátette: jelenleg uniós és hazai költségvetési forrásból több mint 900 oktatási intézményben mintegy 350 Mrd Ft értékben valósulnak meg az iskolarendszer fejlesztését szolgáló beruházások.

 

A mai nappal országosan megkezdődött a tanulók oltása. Az iskolákban a koronavírus elleni oltásokat augusztus 30-én és 31-én, valamint szeptember 2-án és 3-án adják be az iskolaorvosok és háziorvosok bevonásával. Pakson, a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal dr. Tajdina Julianna gyermekorvos a Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában megkezdte a vakcinák beadását.

 

Katolikus iskolák egyházmegyei tanévnyitó ünnepségét – tanévnyitó szentmisét tartottak Pakson. Süli János a Paks II. beruházásért felelős miniszter, a térség országgyűlési képviselője, Felföldi László pécsi püspök és Szabó Péter, Paks polgármestere jelenlétében megtartották a katolikus iskolák egyházmegyei tanévnyitó ünnepségét a paksi belvárosi templomban. 

 

Ajándékcsomagot kapnak a paksi első osztályos gyerekek az önkormányzattól. Az első osztályosok ajándékcsomagját mutatták be Szabó Péter polgármester és Galazek Viktória Tourist Info Paks irodavezető a Városházán tartott sajtótájékoztatón, 2021. augusztus 27-én. A diákoknak további támogatást is biztosít az önkormányzat a rászorultságtól függően, ilyenek a rendszeres nevelési-, vagy a beiskolázási segély. További lehetőség a kedvezményes diákbérlet. Pakson várhatóan 270 kisdiák kezdi meg tanulmányait szeptemberben. +++

 

Rekord nézőszám az új helyszínen megrendezett MVM ZENERGIA koncerten

PAKS-PRESS 2021. augusztus 30. – Hatodik alkalommal hívta életre az MVM ZENERGIA elnevezésű nagyszabású koncertet az MVM. Új helyszínen, a Budapest Kongresszusi Központban ülve és online közvetítést nézve mintegy háromezer néző követte figyelemmel az egyedülálló kulturális programot.

A legismertebb hazai zeneművészeket és változatos zenei műfajokat felvonultató koncert teljes jegybevételét idén is jótékony célra ajánlotta fel az MVM. A különleges eseményen öt zenei műfaj, a klasszikus zene, a könnyűzene, a jazz, a világzene és a népzene világából jól ismert művek csendültek fel, olyan átiratokban, hangszereken és előadókkal, amelyeket ebben a formában korábban még sosem hallhatott a közönség.

„Idén is a legnagyobb hazai zeneművészek mutatták meg, hogyan lehet a sokféleségből – stílusokból, korszakokból és zeneművekből – egyedi egységet létrehozni. Valahogy úgy, ahogy az MVM Csoport is teszi ezt mindennapi működése során” – mondta Jákó Eszter, az MVM csoportszintű kommunikációs igazgatója. Az MVM a jegyeladásból befolyt teljes összeget idén is jótékony célra ajánlotta fel. +++

 

Pro Urbe kitüntetés Jenei Károlynak

PAKS-PRESS 2021. augusztus 30. – Jenei Károly, Visk református lelkésze vette át a Pro Urbe kitüntetést Szabó Péter polgármestertől az Erzsébet Nagy Szálloda különtermében. Az eseményen jelen volt Gárdai György, a Gastroblues fesztiválok főszervezője, aki Visk település támogatását rendszeres adomány-gyűjtéssel segítette és kapcsolatok fenntartásáért is sokat tett. A trianoni döntés 100. évfordulója alkalmából megítélt elismerést Paks város képviselőtestülete testvértelepülési kapcsolatok előmozdítása érdekében végzett munkájáért ítélte oda. Az átadást a pandémia világjárvány késleltette. +++

 

Sport – Atomerőmű Sportegyesület közgyűlése

PAKS-PRESS 2021. augusztus 30. – László Zoltán az „ASE Örökös tagja”, Kiszli Vanda az „ASE Örökös bajnoka” elismerést vette át. Módosították az alapszabályt is. Dr. Kovács Antal elnök értékelte eredményeket. +++

 

Képünk: Szülők kíséretében oltásra várnak a diákok a Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában, 2021. augusztus 30-án. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.

 

PAKS-PRESS 2021. augusztus 30., hétfő 20.05. +++