Falvak támogatása Tolnában

2021-06-04 10:55:19


 

Több mint ötmilliárd forint támogatás érkezett Tolna megyébe a Magyar falu programban

 

(PAKS-PRESS) Kajdacs, 2021. június 4., péntek - Négyszázhuszonegy pályázat támogatásával több, mint ötmilliárd forint érkezett Tolna megyébe a Magyar falu program révén - közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos pénteken a Tolna megyei Kajdacson.

 

Gyopáros Alpár a paksi választókerület polgármesterei előtt tartott fórumon hozzátette: a megyében 75 kilométer út újult meg vagy áll felújítás alatt a programban.

Utalt arra, hogy az országos programot a piaci szereplőknek is megnyitották, 48 milliárd forintos keretösszeggel a falusi kisboltokat támogatják, 25 milliárd forint a falusi mikrovállalkozások eszközfejlesztésének kerete, utóbbiaknak újabb pályázatokat írnak ki.

 

A kormánybiztos hangsúlyozta, a Magyar falu program alapvetően olyan kisebb, hiánypótló fejlesztéseket támogat, amelyek jól kiegészítik a európai uniós fejlesztéseket. Emellett a "falu lobbistájaként" is fellépnek a kormány vagy az Országgyűlés felé a falvakban élők jogalkotási javaslataival - tette hozzá. Ezek között említette, hogy a születési hely mellett már fel lehet tüntetni a személyi igazolványban a származási helyet, a szülőfalut. "Ez egyfajta adósság a falvak felé" - fogalmazott.

 

Hasonló kezdeményezés volt a településrendezési tervek felülvizsgálatának könnyítéséről szóló törvénymódosítás. A felülvizsgálat határideje ez év vége volt, a módosítás szerint a határidőt meghosszabbítják, az eljárást egyszerűsítik, olcsóbbá teszik, a kistepülések pedig forrást is kapnak hozzá.

 

A falvakat segíti a területükön fekvő állami ingatlanok térítésmentes átadása is: 950 településen több mint kétezer ingatlant ajánlottak fel a falvak önkormányzatainak - mondta.

Szólt arról is, hogy évente több száz falugondnoki jármű cseréjére biztosítanak forrást. A szolgálatok állami normatívája folyamatosan emelkedik és a Magyar falu program kezdeményezésére nő a szolgáltatást nyújtó települések lakosságának létszámkorlátja. Az a cél, hogy az ezer főnél népesebb települések is bekerüljenek ebbe a körbe.

 

Gyopáros Alpár közölte: már 20 ezer család vette igénybe a falusi családi otthonteremtési kedvezményt - csokot -, és több mint 110 milliárd forintot fizettek ki a támogatásra. A kormányrendelet szerint 2022. júniusig áll fenn a támogatási lehetőség; "ha jövő tavasszal folytatásra kapunk bizalmat a választóktól, akkor a falusi csok is folytatódni fog" - jelentette ki. (mti) +++

 

 

Képünk:

Magyar Falu Program – Kajdacs

(PAKS-PRESS) Kajdacs, 2021. június 4., péntek – Süli János, a térség országgyűlési képviselője (j.) Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, Gyopáros Alpár a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a Tolna megyei Kajdacson 2021. június 4-én.

(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) +++