Összefoglaló, 2021. február 15.

2021-02-15 21:30:07


A PAKS-PRESS Hírügynökség késő esti, napi hírösszefoglalója

 

Egészségügy-Járvány-Gazdaság

Oltás, újraindítási akcióterv

(PAKS-PRESS) 2021. február 15. – Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés tavaszi időszakának kezdetén összegezte a kormány elmúlt időszakban meghozott intézkedéseit és szólt a koronavírus-elleni védekezésről és a gazdaság újraindításáról is.

 

A kormányfő közölte: minden oltóanyagra szükség van, mert csak az oltás vezethet vissza a normális élethez. Hozzátette: a járványügyi védekezés részeként hét kérdésből álló konzultációt indít a kormány az interneten, a koronavirus.gov.hu oldalon, ahol továbbra is lehet regisztrálni a vakcinára. Az uniós, valamint az orosz és a kínai oltóanyagok bevonásával április elejére a 2 milliót is meghaladhatja itthon a beoltottak száma.

 

A gazdaság újraindításáról a miniszterelnök kiemelte a 13. havi nyugdíj visszaépítését, a 25 évnél fiatalabbak adómentességét, valamint a vállalkozásoknak nyújtott támogatásokat.

Magyarországon május végéig 3,5 millióval több embert tudnak beoltani a koronavírus ellen, mint egy hasonló méretű Európai Uniós országban, amely csak a nyugati vakcinákra támaszkodik. Reális esély van arra, hogy április elejére a 2 milliót is meghaladhatja a beoltottak száma, vagyis minden 60 évnél idősebb regisztrált megkaphatja a védőoltást.

Orbán Viktor arról is beszélt: a gazdaságot munkahelyteremtéssel, adócsökkentéssel és a beruházások támogatásával kell újraindítani. Hozzátette: ezt szolgálja a gazdaság-újraindítási akcióterv.

A miniszterelnök megerősítette: amint lesz elég vakcina, hozzákezdenek a korlátozások fokozatos enyhítéséhez.

 

Ezen a héten is a regisztrált idősek és a 60 év alatti, krónikus betegek oltása folytatódik - közölte a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn. György István elmondta: a héten négy vakcinával oltanak, a Pfizerével, a Szputnyikkal, az AstraZenecáéval, a Modernáéval, és várják a kínai Sinopharm-vakcinát is. A regisztrált legidősebbek a Pfizer- és a Szputnyik vakcinát a kórházi oltópontokon kapják meg; a kedden érkező Pfizer-szállítmányból 40 ezer adagot adnak erre a célra. A kijelölt háziorvosi praxisok 8-8 embert szervezhetnek kórházi oltópontokra, ezzel 40 ezer idős ember oltására lesz lehetőség.

 

Eddig már 336 297 embert oltottak be, és 129 339-en kapták meg a második oltást. A felhasználásra már engedélyezett 20 ezer orosz oltóanyagot már nemcsak a budapesti, hanem a vidéki kórházi oltópontokra is kiszállítják. Erre az oltásra a háziorvosok 60 év feletti, krónikus betegséggel nem küzdő idős embereket választhatnak ki.

Az AstraZeneca-vakcinával folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását, a szállítmány 28 200 ember oltását teszi lehetővé, ez 2280 háziorvos végzi. A vakcinatípus beadásánál az orvosok szabadságot kapnak abban, hogy mely krónikus beteg pácienseik beoltását tartják sürgetőbbnek, annak egészségi állapota alapján, kortól függetlenül.

A múlt hét csütörtökön érkezett Moderna-vakcinával az idősotthonok második körös oltását folytatják, az oltócsoportok azokra a helyekre is mennek, ahol eddig a járványügyi helyzet miatt nem lehetett oltani.

György István kitért arra, hogy a rendelkezésre álló oltóanyagok mennyisége és a szállítások ütemezése nem teszi lehetővé, hogy az oltóhelyeken többféle vakcinatípus közül lehessen választani. Az oltóanyagok az EU egyetlen más tagállamában sem választhatók - jegyezte meg.

                   

Azt mondta, a vakcinaválasztás szabadsága úgy biztosított, hogy egyrészt az oltás önkéntes, másrészt mindenki eldöntheti, hogy az adott oltóhelyen felajánlott vakcinát elfogadja-e.

Az állampolgárok értesülnek arról, hogy a kijelölt oltóhelyen és időpontban milyen oltóanyaggal végzik az oltás. Erről a jelenlegi szakaszban a háziorvos már az időpont-egyeztetéskor tájékoztat, a tömeges oltás esetén az oltási értesítőben benne lesz, hogy milyen típusú vakcinával oltanak.

Kiemelte, hogy a Magyarországon elérhető vakcinák mindegyike biztonságos, és egyformán képes 90 százaléknál magasabb mértékben elérni az immunizációt. +++

 

Képünk: Fiatalok sétálnak a napsütésben, a Gesztenye-soron.

(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.)

 

PAKS-PRESS 2021. február 15., hétfő 21:30.