„Atomkor - 75 év az emberek szolgálatában”

2020-09-25 11:35:09


 

(PAKS-PRESS) Paks, 2020. szeptember 25., péntek - Az orosz atomenergetikai ipar fennállásának 75. évfordulója alkalmából nyílt fotókiállítás  Paksi Polgármesteri Hivatal előtt, pénteken.

 

A kiállítás azt mutatja be, hogy a háromnegyed évszázad alatt az orosz atomenergetikai ipar hogyan jutott el az első atomerőműtől odáig, hogy mára az alacsony karbonkibocsátású energiatermelés mellett a világ egyik vezető technológiai cégévé vált. A Roszatom nemcsak az egyik legbiztonságosabb, a Pakson is felépülő VVER-1200-as 3+ generációs blokktípus szállítója – 12 országban 36 ilyen blokk épül – hanem a jövő energiatermelő berendezéseit célzó fúziós nemzetközi energetikai kutatásokban is meghatározó szereplő.

 

A vállalat fontos szerepet játszik a világűr teljes feltérképezésében valamint a távoli bolygók felfedezésében.  Emellett az alternatív energetikában, a gyógyításban és az egészségmegőrzésben is érdekelt a Roszatom.

 

Pakson az orosz atomenergetikai ipar története fél évszázados közös múltra tekint vissza a Paksi Atomerőműnek köszönhetően, a jelen és a jövő pedig az atomerőmű környezetében lévő települések lakossága, a szélesebben vett térségben élők számára munkalehetőséget, a vállalkozásoknak stabil megrendeléseket, a szélesebben vett térség számára a fejlődés lehetőségét hordozza, ahogy a cím is fogalmaz - az atomenergia az emberek boldogulását és jólétét szolgálja – hangzott el a kiállítás megnyitóján.

 

A látványos Stereo vario képtechnikának köszönhetően plasztikusan láthatóak az orosz atomenergetikai ipar eredményei.  A felvételeken bemutatják a Paks II. Atomerőmű referenciájául szolgáló, már működő oroszországi atomerőműveket is.

 

A kiállítás megnyitóján felvételről beszédet mondott Alekszandr Hazin, a Paks II. projekt orosz generálkivitelezője, az ASZE Mérnöki Vállalat szenior alelnöke, a paksi projekt igazgatója. A szakember felhívta a figyelmet a kiállítás címében a szolgálat szóra.

 – Ezen annak a sok dolognak az összességét értjük, amit az atomenergia nyújt az emberiség számára. A békés célú atomenergia biztosítja a fényt, a fűtést és a kényelmet az otthonokban – fogalmazott.

 

Mittler István, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója arról beszélt, hogy a kiállításon látható fotók üzenete egyértelmű: az orosz atomenergetika világszínvonalú, világelső. Mint mondta, a kiállítás is azt reprezentálja, hogy Oroszország az elmúlt több hét évtizedben magas szintre emelte a nukleáris technológiát, azt szimbolizálja, hogy a magyar-orosz együttműködésnek van múltja, jelene és jövője is: Pakson a legmodernebb, legbiztonságosabb atomerőmű épül a következő években.

-  Az új blokkok hozzájárulnak Magyarország energiabiztonságához és megfizethető, tiszta energiát biztosítanak a lakosság és a gazdaság számára – jelentette ki.

 

Az eseményen felszólalt továbbá Paks város alpolgármestere. Szántó Zoltán felidézte, hogy az első négy blokkok építésének már az első lépéseinél felpezsdült Paks élete, fejődött gazdasági élete, most hasonló időszakot élhet át város. - Befogadjuk az ideérkező szakembereket, biztosítani kell számukra a művelődéshez, kulturális élethez való lehetőségeket – mondta. Hozzátette, a paksi bővítés hozzájárul a város, helyi gazdaság fejlődéséhez, jólétet, biztos megélhetést biztosít a város és városkörnyék lakossága részére.

 

A megnyitón felszólalt dr. Filvig Géza, Kalocsa város polgármestere és a TEIT elnöke, illetve dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója is.

 

A kiállítás október 25-ig tekinthető meg a Városháza előtti téren. +++