Mától életbe lépnek az új védelmi intézkedések

2020-09-21 06:05:16


 

Mától életbe lépnek az új védelmi intézkedések

- folyt. II rész.

(PAKS-PRESS/OS) Budapest, 2020. szeptember 21., hétfő


- Héttől a vendéglátóhelyek és szórakozóhelyek 23 óráig lehetnek nyitva és továbbra is érvényben marad az 500 fős létszámkorlát. A zárt helyen vagy a nem zárt helyen tartott zenés, táncos rendezvény - függetlenül annak nyilvános vagy nem nyilvános, valamint alkalmi vagy rendszeres jellegétől - abban az esetben tartható meg, ha a rendezvény helyszínén a jelenlévők létszáma - beleértve az ott foglalkoztatott személyeket - egy időben nem haladja meg az 500 főt, és az legfeljebb 23.00 óráig tarthat.

 

Tizennégy helyett tíz nap lesz hétfőtől a kötelező karantén időtartama – ezzel a címmel jelent meg videó a Magyarország Kormánya Youtube-csatornán. A felvételen Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszél, hogy az eddigi tapasztalatok és a nemzetközi gyakorlat alapján úgy látják, hogy tíz nap elegendő a koronavírusos tünetek felismerésére, hiszen a lappangási idő öt-hat nap.

 

Ugyancsak hétfőtől lép életbe az önköltséges PCR-tesztek 19.500 Ft-os hatósági ára. Itt fontos tudni, hogy Magyarországon a mai nappal közel 600 ezer PCR-tesztet végeztek, ezek döntő részét teljesen ingyenesen, az állam költségére.  A potenciális koronavírus-fertőzötteknél a háziorvos, a kórházak illetve járványügyi hatóság által elrendelt PCR-tesztek továbbra is ingyenesek. Fizetnie tehát kizárólag csak annak kell a tesztért, aki saját maga úgy dönt, hogy szeretne tesztet csináltatni vagy külföldről hazatérve 2 db negatív PCR-teszttel mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól.

Az egészségügyi szolgáltató erre legfeljebb 19. 500 Ft-os árat számolhat fel, amely magába foglalja a mintavétel és a vizsgálat árát is, és ezen túl semmilyen kiegészítő költség nem számolható fel.

 

Az ár a lehetőség adott a kényelmes és biztonságos távellenőrzésre a hatósági házi karanténba került emberek számára, mégis nagyon kevesen élnek vele. Pedig a Házi Karantén Rendszer alkalmazás lehetne az egyik kulcsa a járvány megfékezésének, hiszen az applikáció segítségével személyes kontaktus nélkül, távolról igazolható a karantén betartása.

 

Csaknem 28 ezren vannak hatósági házi karanténban, a koronavírus második hulláma napról-napra dönti a rekordokat a megbetegedések és a megfigyelt esetek tekintetében egyaránt. A karantén betartásának ellenőrzése a hatóságok számára személyesen, vagy a Házi Karantén Rendszeren (HKR) keresztül, távolról is megoldható.

A COVID-19 tavaszi, első hullámakor az Asura Technologies a kormánnyal együttműködve elkészítette és ingyenesen rendelkezésre bocsátotta a távellenőrzést lehetővé tevő HKR. Az applikáció ingyenes és önkéntes használata a hatóságok munkájának megkönnyítése mellett a hatósági házi karanténban lévők életminőségét is javítja, ehhez mindössze egy okostelefonra és internetkapcsolatra van szükség.

 

Jelenleg mindössze a karanténban lévők 7 százaléka használja a HKR-t, az arány javításával sokkal több ember karanténban töltött ideje válna kényelmesebbé, egyszerűbbé. További előny, hogy az applikációban elérhető egészségügyi kérdőív (amit az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe küld az applikáció) kitöltőinek adatait bármikor ellenőrizheti a háziorvosa. Az adatokat anonimizálva és aggregálva a HKR képes rövid távú előrejelzést adni, ami alapján az egészségügyi ellátórendszer jobban felkészülhet az esetlegesen várható nagyobb terhelésre.

 

A rendszerből kinyerhető adatok az operatív törzs számára is elérhetők és megkönnyítik a napi döntéshozatalt, ehhez azonban szükség van arra, hogy a felhasználók száma emelkedjen. Kiss Gy. Máté, az Asura Technologies ügyvezetője szerint „A karanténba kerülők száma és a vírus terjedésének megállítása szempontjából is fontos, hogy betartsuk a maszk viselésére vonatkozó és az általános higiénés szabályokat, illetve a szociális távolságtartást. Fontos, hogy minél többen használják a Házi Karantén Rendszert, és ezzel XXI. századi módon kezelhessük a járványhelyzetet.”

 

A HKR használatához nem szükséges a rendőrségtől engedélyt kérni, a hatósági házi karanténba került emberek önkéntesen dönthetnek úgy, hogy ezt a módszert választják az olykor megterhelő személyes hatósági ellenőrzés helyett. Ehhez csak le kell tölteni az ingyenes alkalmazás androidos vagy iPhone-ra készült verzióját, és be kell regisztrálni.

 

Az alkalmazásról minden információ megtalálható a https://hazikaranten.hu/ oldalon. 

 

PAKS-PRESS 2020. szeptember 21. 06.03. 

+++