Visszatérhet lassan az egészségügyi ellátások köre

2020-05-19 16:38:46


 

Főigazgatói sajtótájékoztató a helyi egészségügyi ellátások változásairól

 

(PAKS-PRESS) Paks, 2020. május 19., kedd – Tovább bővül az egészségügyi ellátások köre – de a biztonságot szolgáló intézkedések változatlanul érvényben maradnak – mondta el dr. Bodnár Imre sajtótájékoztatóján, a Paksi Gyógyászati Központban, 2020. május 19-én.

 

A következő héttől megkezdődhet a többkapus beléptetés, miután az uszoda felől is megnyitják az egyik bejárót, ugyanakkor a szabályok változatlanul maradnak. Továbbra is mérik a test-hőmérsékletet, maszkban történhet a belépés és egy adatlapot kell kitölteni.

 

A szakrendelések köre bővül, az ortopédia, a fizikoterápia- és gyógytornakezelések megkezdődhetnek, a reumatológia szakrendelés is elindul, de be kell tartani a közegészségügyi szabályokat. Egyidőben négy ember tartózkodhat a várókban. Nem lesz csoportos, hanem csak egyéni torna lehetséges. Ugyancsak elindulhat a nem közegészségügyi szűrés, így például a tüdőszűrés is, de ebben az esetben is be kell jelentkezni. Az ultrahangos vizsgálatok is megkezdődtek, csakúgy, mint a gasztro-enterológia is indul, és a fül –orr-gészet is.

 

A koronavírus-teszt már nem szükséges a kiemelt beavatkozásokhoz, így például az egynapos sebészeten sem, ahol egyelőre előjegyzéssel, várólistával veszik fel a betegeket – mondta el a főigazgató, de hozzátette, a tesztet akkor elvégzik, ha a fertőzés gyanúja felmerül. Ebben az esetben a háziorvos végezteti el szűrést. Ha ez valamilyen okból mégsem valósult meg, a Gyógyászati Központ négy munkatársa felkészült arra, hogy a szűrést helyben végezzék el, ennek az eredménye a pécsi központból általában két nap alatt érkezik meg.

 

Elkezdődik a diatetológia és a pszichiátria és a szemészet szakrendelése is - júniustól.

 

Az ellátás további részeként az önkormányzat támogatásával sátrakat állítottak fel a gyógyászati rendelő előtt, amely elsősorban a kellemetlen időjárásban a várakozók védelmét szolgálja. A várakozók türelmét is kérik a rendelőintézetben. Az idős embereknek javasolt, hogy a gépkocsijukban várakozzanak, sorukat pedig egy kísérő segítségével jelezzék a személyzet részére.

A főigazgató ennek indokoltságához hozzátette, hogy például a vérvétel átlagos napi száma már most is hatvan körül jár. Három helyen töltenek ki tesztet, két helyen mérnek testhőmérsékletet, és három helyen léptetnek be a recepción.

Általában az ellátóhelyeken továbbra is korlátozott számban várakozhatnak a betegek. A fürdő -és a fürdőgyógyászat még nem indulhat el. A lehetőségeket az intézmény honlapján is megjelenítik.

 

Képünk: betegforgalom az intézmény aulájában, 2020. május 19-én.

(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) +++