Donáth Anna Pakson

2020-02-07 21:30:02Donáth Anna: büntetést a kormánynak és nem kell a Paks II. sem

 

(PAKS-PRESS) Paks, 2020. február 7., péntek – A Momentumnak az új atomerőmű nem kell, de nem akarják elvenni a munkahelyeket – az ellentmondó állítást Donáth Anna, a Momentum párt alelnöke, Európa parlamenti képviselője mondta paksi látogatása alkalmából egy helyi kis presszóban, pénteken este. 

 

Az utóbbi időkben Donáth Annával, a Momentum Mozgalom alelnökével és EP-képviselőjével kapcsolatban, három kérdéskörben is sokat olvashattak azok, akik az ország bel- és külpolitikájával kapcsolatos hírekre fogékonyak.

 

A 2020. január 15-iki, Strasbourgban tett felszólalása sokakban méltán keltett megütközést, aztán itt voltak és jelenleg is folyamatban vannak azok a perek, amelyek a képviselőnő édesapjával, Donáth Lászlóval kapcsolatosak, továbbá Donáth Anna rágalmazási pert indított újságok ellen és a Momentum zöld, ötpontos akcióterve, amely alapból, hosszútávon nem számol az atomenergiával.

 

Donáth Anna a Momentum helyi szervezetének meghívására, pénteken este Paksra látogatott, Barnabás István paksi önkormányzati képviselő, a Deák Ferenc Egyesület támogatásával nyert mandátumot, de a megyei közgyűlésben a Momentum színeiben foglal helyet – az est egyik moderátora volt.

 

Közel húsz ember érkezett az estnek helyet adó No Limit presszóba, hogy Donáth Anna politikai hitvallásáról halljon, míg a képviselőnő inkább azt hangsúlyozta, hogy az emberek véleményét szeretné hallani. A pár négyzetméteres helyiség szűkössége miatt a helyi média jobbára egy-egy rövid interjú készítésre szorítkozhatott.

 

A 2020. január 15-iki Strasbourgban tett felszólalásról kérdeztük először. Teljesen nyilvánvaló, hogy Donáth Anna a magyar kormány ellen folytat közelharcot, olyannyira, hogy egy politikai tüntetésről egy füstgyertya miatt a rendőrség is elvitte. Később az EP választásokon mandátumot szerzett az Európa Parlamentbe.

 

Strasbourgban azt mondta felszólalásakor, hogy …mi a sokadik vitát tartjuk itt, anélkül, hogy az államok vezetőit tömörítő Európai Tanács érdemben hozzászólt volna a magyar kormány ellen indított eljáráshoz. Nem a büntetés szigora, hanem az elkerülhetetlensége lenne a visszatartó erő. Én azt kérem, hogy végre cselekedjünk ez ügyben...

 

Arra a felvetésre, hogy a felszólalásban nem voltak konkrétumok, a hetes cikkely megindítására tett indítvány során azt a sokat hallott álláspontot ismételte meg, hogy ez nem a magyar emberek ellen szólt, hanem a kormány politikáját bírálta.

 

Elismerte, hogy valóban nem volt a felszólalásban konkrétum, de mint mondta, az Európa Parlamentben az a vita lényege, hogy sokan hozzászólnak, és mások megtették a felsorolást. Arra felvetésre, hogy a magyar kormányt a választók többsége bízta meg az ország vezetésével, egyszerűen úgy válaszolt, hogy a választások során „az ország fele nem a Fideszre szavazott, továbbá az emberi jogokat nem csorbíthatják a kétharmados felhatalmazás mellett sem.”

 

A Donáth család ügyei is foglalkoztatják a közvéleményt és a sajtót. Ismeretes, hogy zaklatással vádolta meg egy alkalmazott Donáth Lászlót és ugyancsak sajtóhírek szerint egy fiatal lány vádolta meg Donáth Annát szexuális zaklatással. Mindkét esetben bírósági perek indultak.

 

– Édesapám ügyében őt kell megkérdezni – fogalmazott, de hozzátette, hogy ez propaganda termék, míg a saját ügyében azt mondta, hogy ebben az esetben is hazugságok hangzottak el, sértették személyiségi jogait, a perek lassan haladnak, de beszámolok a fejleményekről – ígérte.

 

Mi nem vagyunk Zöld párt, a jövőre nézve keresünk megoldásokat és ez nem az atomenergia – mondta el kérdésre válaszolva. De amikor a zöldenergiáról beszélünk, a jövő technológiájáról szólunk az emberek előtt – mondta. 

 

Arra a felvetésre, hogy az új paksi blokkok építése nem csak a korszerű és széndioxid-mentes energia-termelésről szól, hanem a munkahelyteremtésről és a régió fejlődéséről is – kihajolva a felvetés elől azt mondta, hogy nem akarják az emberek munkahelyét elvenni. Bírálta a Paks II. szerződéseit, orosz kapcsolatait.

 

Elismerte, hogy az atomenergiánál olcsóbb és hatékonyabb megoldás nincs, de a következőkben a természetes energia-felhasználásra kell helyezni hangsúlyt. - A mi feladatunk, hogy megtaláljuk ennek az útját – fűzte hozzá a párt alelnöke.

 

Világossá vált, hogy a Momentumra a Paks II. ügyében nem számíthat igazán sem Paks, sem a régió mintegy kilencven települése, vagy többezer leendő munkavállalója sem. +++