Kiemelkedő eredmények

2020-02-05 11:05:54


 

Tavaly is a paksi termelés adta a legtöbb áramot Magyarországon


(PAKS-PRESS) Paks, 2020. február 5., szerda - Kimagasló biztonsági mutatókkal, történetének legmagasabb termelési eredményével zárta a 2019-es évet a Paksi Atomerőmű. A létesítmény négy blokkja összesen 16.285,91 GWh villamos energiát állított elő a múlt évben, ezzel a bruttó hazai termelés közel felét biztosította.

A négyblokkos üzemelés kezdete, azaz 1988 óta tavaly volt a legalacsonyabb az egyéni és a kollektív dózis az atomerőműben, de minden korábbinál alacsonyabb – nulla darab – lett a WANO (az Atomerőmű Üzemeltetők Világszövetsége) munkabaleseti mutatója is a hazai létesítményben.

A Paksi Atomerőmű 2019-ben is a magyarországi szén-dioxid-mentes villamosenergia-termelés alappilléreként működött. A paksi reaktorokkal megtermelt, korábban nem látott mennyiségű, 16.285,91 GWh áram a hazai bruttó termelés közel 50 százalékát jelentette.

A kiemelkedő termelési adatokhoz magas szintű biztonsági mutatók is párosultak Pakson: 2019-ben sem történt a nemzetközi hétfokozatú nukleáris eseményskálán (INES-skála) 1-es vagy magasabb besorolású esemény az erőműben, és a legalacsonyabb szintű, azaz INES 0-ás besorolású események száma is történelmi mélypontra csökkent, tíz eseménnyel.

Az atomerőmű számára a biztonságos működés az elsődleges, ezt számos nemzetközi és hazai szervezet ellenőrzi folyamatosan. Ezek közül az egyik legjelentősebb a WANO, amelynek munkabaleseti mutatója Paks esetében 2019-ben nullát mutatott.

Ez azt jelenti, hogy nem történt atomerőművi dolgozót érintő, munkaképtelenséggel járó baleset Magyarország legkomplexebb ipari üzemében, igazolva ezzel a vállalat folyamatos biztonságnövelő fejlesztéseinek eredményeit és dolgozóinak felkészültségét.

A minden évben szokásos nemzetközi ellenőrzés mellet idén a WANO egy új típusú vizsgálatot is lefolytat a Paksi Atomerőműben: a nyárra tervezett, úgynevezett WANO fővizsgálat előkészítéseként már februárban elvégzik az atomerőmű reaktorait irányító blokkvezénylői személyzet szimulátoros munkájának megfigyelését is.

Az atomerőmű idén megkezdi a továbbfejlesztett, csökkentett pálcaátmérőjű üzemanyag-kazetták használatát, az öt éve bevezetett, nemzetközi díjakkal is elismert 15 hónapos üzemanyag-ciklus innovációjának folytatásként.

Az újító megoldás lehetővé teszi, hogy ugyanazon reaktorteljesítményhez az eddiginél is kevesebb üzemanyag-kazetta felhasználására legyen szükség. Mindezzel tovább csökken a nagyaktivitású hulladék mennyisége és az erőmű már eddig is rendkívül alacsony környezeti hatása is.

Pakson mindezek mellett 2020-ban is folytatódnak az elmúlt években megkezdett, a biztonsági tartalékok további növelését támogató, a blokkok rendelkezésre állását folyamatosan javító fejlesztések, valamint az atomerőmű új, a nemzetközi legjobb gyakorlatot adaptáló működési modelljének bevezetése is. +++