Biztonságosak a nukleáris létesítmények

2020-01-23 11:54:08Az Országos Atomenergia Hivatal vezetőinek évértékelő sajtótájékoztatója

 

Mayer György, a Paks-Press budapesti tudósítója írja:


(PAKS-PRESS) Budapest, 2020. január 23., csütörtök – Magyarországon az atomenergia alkalmazása az elmúlt évben is az előírásoknak megfelelően történt – mondta Fichtinger Gyula főigazgató az Országos Atomenergia Hivatal vezetőinek évértékelő sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 

A hazai nukleáris létesítmények biztonsági értékeléséről, a Paks II. projekt létesítési engedélykérelmének befogadásáról, valamint a bodai kutatási keretprogramra szóló engedélyről tartottak sajtótájékoztatót a nukleáris hatóságnál.

Mint elhangzott, a magyarországi nukleáris létesítmények a tavalyi évben is biztonságosan üzemeltek, az OAH kiadta a bodai kutatási keretprogramra vonatkozó engedélyt.

 

Fichtinger Gyula főigazgató többek között azt emelte ki, hogy az új blokkokkal kapcsolatban idén további jelentős feladatokra számít a nukleáris hatóság, várhatóan nyáron érkezik meg a létesítési-engedélykérelem.

 

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) folyamatosan felügyelte, engedélyezte, ellenőrizte, értékelte a több mint 4000 engedélyes tevékenységét és szükség esetén lefolytatta a szükséges eljárásokat.

A hazai nukleáris létesítményekben 1500 alkalommal végeztek ellenőrzést és 18 nukleáris biztonsági, 1 fizikai védelemhez, továbbá 8 sugárvédelemhez kapcsolódó jelentésköteles eseményt vizsgált az OAH – hangzott el.

 

Az új blokkok előkészületeiről a főigazgató jelezte, hogy 2019-ben a Paks II. Zrt. számára építési engedélyt adtak ki a 100 fős étterem és főzőkonyha építésére. A Paks II. értesítése szerint a nukleáris létesítmény létesítési engedély kérelmét június 30-ig adják be.

Az engedélyezési eljárásokra történő felkészülés mellett az OAH folyamatosan nyomon követi Paks II. tevékenységét, így többek között a helyszínen is ellenőrzi a beszállítók megfelelőségének vizsgálatát.

 

A nagyaktivitású radioaktív hulladékok végleges elhelyezése ügyében az OAH tavaly júliusban elfogadta a bodai térségre vonatkozó telephely-kutatási keretprogramot. A tároló létesítésére vonatkozó engedélyezési eljárás a kutatási fázisok sikeres befejezése esetén is még több évtizedes távolságra vannak. 

 

A 2020-as hatósági munkákhoz kapcsolódóan fontos kiemelni a Nukleáris Biztonsági Szabályzatok folyamatban lévő módosítását. A létesítési engedély kérelem benyújtását követően legkorábban három hónappal később lehet benyújtani a talajszilárdításra, talajkitermelésre, munkatér lehatárolásához szükséges vízkizárást célzó munkálatokra, így különösen a résfalazásra, valamint a hosszú gyártási idejű berendezések gyártására vonatkozó engedélykérelmeket.

 

Fontos kiemelni, hogy ezen engedélyek birtokában is csak saját kockázatára végezhet az engedélyes munkát, mivel a létesítési engedély kérelem további vizsgálata során felmerülő észrevételek befolyásolhatják a többi engedélyezési eljárást.

Hullán Szabolcs főigazgató-helyettes szavai szerint, a sajtóban többször felmerült a Paksi Atomerőmű meghibásodás miatti leterhelésének kérdése. Ennek során a rendszerelemek meghibásodása miatt 50 MW-nál nagyobb leterhelésre 16 alkalommal került sor, ám a leterhelések többsége berendezés-meghibásodás, például generátor miatt javítás volt.

 

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint intenzív nemzetközi kapcsolatai vannak a hivatalnak, így például 2019 szeptemberében hazánk a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Kormányzótanácsának tagja lett. Ez lehetőséget biztosít arra, hogy a legmagasabb szinten és közvetlenül vegyünk részt a NAÜ munkájában és döntéshozatali mechanizmusában.

 

Az OAH felügyeleti körébe tartozó nukleáris létesítmények – a Paksi Atomerőmű, a paksi telephelyen létesítendő új atomerőművi blokkok, a Budapesti Kutatóreaktor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézet Oktatóreaktora, a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója, valamint radioaktívhulladék-tárolók – a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló és a Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló.

 

Képünkön: Az Országos Atomenergia Hivatal sajtótájékoztatóján, 2020. január 23-án.

(Paks-Press Fotó: Nagy Marcell.) +++