Újévköszöntő

2020-01-05 20:29:43


 

Szabó Péter polgármester évértékelő beszéde, ünnepi előadás Csengey Dénes Kulturális Központban

 

(PAKS-PRESS) Paks, 2020. január 5., vasárnap – Paks életében a felelősség, a fejlődés és a fiatalok hármas egysége jelentik azokat a tartó pilléreket, amelyek a szilárd és állandó értékrendet képviselték az elmúlt években – mondta a város polgármestere a Csengey Dénes Kulturális Központban tartott évértékelő beszédében, vasárnap.

 

Mint Szabó Péter fogalmazott, 2019-ben a város vezetésében a felelősséget a biztonságosan és magas színvonalú városüzemeltetés jelentette. - Átgondolt és szigorú gazdálkodást valósítottunk meg, számos fejlesztés indult, melyhez közös munkánk eredményeként saját és külső forrásokat tudtunk biztosítani – emelte ki. Hozzátette, a beruházások jó megtervezése és átgondolása szükséges még akkor is, ha mindez időbe telik és a városlakók számára úgy tűnhet, hogy semmi sem történik.

 

A helyi politikai közéletről szólva kifejtette, hogy az októberi választások után is a vezető Fidesz-KDNP pártszövetség képes volt megőrizni a képviselő-testületben a jobboldali többséget, amely egységes értékrendű, és politikailag nem megosztott hátterű közösségre épül, és a stabilitás és a töretlen fejlődés egyik fontos feltétele lesz a következő öt évben.

 

Szabó Péter beszédében felidézte, hogy a város közéleti békéjének megőrzése érdekében a választások idején nem vették fel a kesztyűt akkor sem, amikor az ellenzék soraiból a bántó, személyeskedésektől sem visszariadva korrupcióval, túlárazott, vagy éppen jelentősen csúszó beruházásokkal vádoltak.

 

Teljesítményünk értékelését sárdobálás helyett, a demokrácia szabályai szerint rábíztuk a paksi polgárokra. Akiknek ezúton is köszönöm, hogy bizalmat adtak ahhoz, hogy megkezdett munkánkat a következő ötévben folytathassuk – hangsúlyozta a városvezető.

 

A fejlődést jelentette 2019-ben Pakson, hogy elindultak olyan régen várt beruházások, melyekkel sikerült évtizedes adósságot törleszteni. Ilyenek voltak, a Csengey Dénes Kulturális Központ épületén elkészült a tető szigetelése, új kamaramozi-terem kialakítása is, valamint a ház több meghatározó helyiségében is jelentős felújítások megkezdése, elvégzése. Első ütemben a Kishegyi út és a Csengey Dénes Kulturális Központ keleti bejárata közötti terület újul meg: 3000 négyzetméter lesz az új zöldfelület, 21 új parkolót is kialakítunk. A rekonstrukció keretében automata locsolóhálózat, új közvilágítás, térfigyelő kamerarendszer és élményszökőkút is helyet kap.

 

A polgármester felsorolásában helyet kapott a szeptemberi felavatása a megújult paksi Városházának, vagy az októberben megkezdett lakótelepi, központi park felújítása, a több mint két és fél kilométer hosszú kerékpárút Paks és Dunakömlőd között, a 900 négyzetméteres zöldövezetbe illesztett kutyafuttatót a Kurcsatov utcában, és letették a paksi Állatmenhely és ebrendészeti telep alapkövének elhelyezése.

 

A tavalyi évben jelentős lépéseket tettünk azért, hogy 2020-ban Paks legyen az ország első olyan városa, ahol a tömegközlekedés teljesen környezetbarát, elektromos járművekkel valósul meg – emelte ki Szabó Péter. Mint ismertette, ennek első lépéseként három e-taxi, valamint kisebb méretű személyszállító buszokat szereztek be. Emlékeztetett arra is, hogy az év végén a lengyel Solaris buszgyártó céggel aláírták azt a szerződést, melynek keretében 10 elektromos autóbusz érkezik a városba. A beruházás keretében töltőállomások, és buszgarázs kiépítésére is sor kerül. 

- Hisszük, hogy az igen jelentős beruházással nem csak környezetvédelmi célokat valósítunk meg, de a mainál hatékonyabb és kényelmesebb utazási körülményekkel szolgáljuk a lakosságot - mondotta. 

 

A fejlődés nyomon követhető az utcafelújításokban, az Alkotók útján, az Ősz utca Hunyadi és Temető utcák közötti szakaszának felújításában, valamint az Ősz utcába torkolló Völgy utca rekonstrukciójában. Befejeződött az Anna utca teljes körű út- és közmű felújítása, valamint a Gesztenyés utca Kishegyi út és Ifjúság út közötti szakaszának felújítása is. Az évértékelőn az is elhangzott, hogy megkezdődött és az idei évben befejeződik a Kömlődi utca teljes körű út- és közműfelújítása, valamint a Kurcsatov utcai tömbbelső felújításának második üteme.

 

Szabó Péter fontosnak nevezte a fiatalok megtartását is. Ezért az átalakított helyi szociális bérlakás rendeletnek köszönhetően, 2019-től több városunkban szolgáló rendőr, tűzoltó, pedagógus, orvos és egészségügyi dolgozó juthat Pakson bérlakáshoz, könnyebb letelepedéshez.

- Megemeltük az önkormányzati támogatást azoknak, akik fiatal házasként Pakson vásárolnak lakást és hosszú távon itt tervezik a biztos jövőt – mondta Szabó Péter. 

Hozzátette, hogy az elmúlt évben pályázati és saját forrásokból elkészült Paksi Napsugár óvoda Vörösmarty utcai, valamint a Munkácsy utcai tagóvodáinak teljes körű udvarfelújítása.  - Lehetőségeinkhez mérten segítettük a Kalkuttai Szent Teréz Katolikus Óvoda elindulását is – idézte fel a polgármester.


Szavai szerint decemberben vált véglegessé, hogy 923 millió forintot nyert a város, pályázaton a Kápolna utcai bölcsőde felújításához. Ebből az összegből megvalósul bölcsődeépület teljes körű felújítása és a működtetéshez szükséges felszerelések és berendezések is.

 

A most formálódó tervek, a város előtt álló jövőkép is azt segíti, hogy a fiatalok bátran és örömmel válasszák lakóhelyüknek, otthonuknak Paksot. Az év elején elkezdődik a Vácika utcában egy új, aszfaltos út kialakítása, mely a már ott lakóknak, vagy a későbbiekben ott építkezőknek nyújt jelentős komfortot. Az idei évben megkezdődik az új rekreációs és sportközpont tervezése, mely sportcsarnoknak, uszodának és jégcsarnoknak egyaránt otthont ad majd. A tavalyi év végén közel 2 milliárd forintot nyertünk a városi víziközmű fejlesztésének tervezésére, mely azt jelenti, hogy a következő években megújítjuk a város teljes víziközmű rendszerét.

 

Szabó Péter beszédben kitért arra is, hogy a tavalyi év végén sikerült két milliárd forintos állami forrást szerezni a volt konzervgyár területén megvalósuló új városközpont, valamint egy új lakóövezet létrehozásához, ahol a fiatalok számára is szeretnénk építési telkeket kialakítani.

 

- Az előttünk álló ötéves ciklusban továbbra is kiemelt figyelmet fordítunk és folytatjuk a város közterületeinek, középületeinek a megújítását, befejezzük a Lakótelep Központi Park teljes körű rekonstrukcióját, folytatjuk a tömbbelsők felújítását a Kishegyi úton, a Váci Mihály utcában és a Táncsics Mihály utcában, a régi konzervgyár helyén kialakítandó új városközpont tulajdonviszonyainak a rendezése már elkezdődött és itt teljesen új, 21. századi közösségi terek alakulnak ki. 


A Duna-partot visszaadjuk a paksiaknak. A Városháza előtti teret is újra gondoljuk, és úgy alakítjuk ki, hogy méltó helyszínéül szolgáljon az egyre népszerűbb közösségi, városi programoknak – összegzett az elkövetkezendő időszakról, évértékelő beszédében Szabó Péter polgármester. +++