Putyin: az új blokkok kielégítik a magyar gazdaság igényeit

2019-10-30 19:55:37
(PAKS-PRESS) Budapest, 2019. október 30., szerda – A Pakson épülő új blokkok kielégítik a magyar gazdaság igényeit – fogalmazott Vlagyimir Putyin orosz államfő, Orbán Viktor miniszterelnökkel tartott budapesti sajtótájékoztatóján.

 

Magyarország abban érdekelt, hogy a Nyugat és Oroszország közötti együttműködés minél inkább javuljon - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, miután szerdán, Budapesten tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Közös sajtótájékoztatójukon elhangzott, ha Európa nyugati és keleti fele, ha a NATO és Oroszország közötti kapcsolatok jók, akkor azzal Magyarország is nyer.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy hosszú évekre visszanyúlik az a gyakorlat, amely szerint minden évben tartanak magyar-orosz magas szintű találkozót.

 

A gazdasági együttműködésről szólva kiemelte: az Oroszországgal szembeni szankciók bevezetése óta 2018 volt az első év, amikor a magyar-orosz kereskedelmi forgalom ismét nőtt.

 

Nagyon magas szintűnek nevezte Vlagyimir Putyin a két ország energetikai együttműködését, egyebek között beszélt arról is, hogy Magyarországon a Roszatom építi az új paksi blokkokat. Az orosz államfő szavai szerint a jelenleg is termelő négy blokk a hazai fogyasztás több mint negyven százalékát adja. – Az új blokkok kielégítik a magyar gazdaság igényeit – fogalmazott Putyin.

 

- A paksi atomerőmű beruházás kapcsán mérföldkőnek számított a műszaki terv október eleji elfogadása, a következő feladat az építkezés szempontjából legfontosabb dokumentum, a létesítési engedélykérelem elkészítése és benyújtása jövő év június 30-ig az Országos Atomenergia Hivatalhoz – erről már Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélt a Roszatom igazgatójával, Alekszej Lihacsovval folytatott tárgyalásán, Budapesten.

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szerdai tájékoztatása szerint a miniszter kiemelte: jelenleg már három felvonulási épület építése zajlik, és az irányítástechnikai tender is sikeresen lezárult, amin a francia Framatom és a német Siemens konzorciuma nyert.

- A paksi atomerőmű építésével így Magyarország fontos platformot biztosít a kelet-nyugati gazdasági együttműködésnek - hangsúlyozta.

 

A Roszatom fővállalkozásában zajló beruházásban az amerikai General Electric a legnagyobb a beszállító. A paksi bővítés így egy fontos orosz, amerikai, német, francia, magyar együttműködésben megvalósuló beruházás, amely hosszútávon fogja biztosítani a magyar gazdaság versenyképes működéséhez szükséges energiát - fejtette ki Szijjártó Péter.

 

Fotó: az ATV híradó filmjéből választott képen Vlagyimir Putyin és Süli János, a Paks II. beruházásért felelős miniszter kézfogása az orosz államfő budapesti látogatásán, 2019. október 30-án. +++