Testületi döntések

2019-08-21 18:33:46


 

(PAKS-PRESS) Paks, 2019. augusztus 21., szerda - Módosították a gyermekorvosi körzethatárokat, előtérbe került egy, a Lussoniumot érintő turisztikai pályázat, a Kápolna utcai bölcsőde újranyitásáról és egy ehhez tartozó parkoló kialakításáról is tárgyalt rendkívüli testületi ülésén Paks önkormányzata, szerdán.

 

A gyermekorvosi körzethatárokat a most megszületett döntéssel ötről, négyre módosították, a csökkenő szám mellett azonban úgy látták a képviselők, hogy az ellátás biztonság azonban emelkedik, jobb lesz. Szabó Péter polgármester előterjesztésében úgy fogalmazott, hogy a helyettesítések gyakorlatát megszüntetik, a négyes körzetbe történnek átcsoportosítások.

 

Hozzátette, hogy az önkormányzat az általános orvoshiány ellenére tett intézkedései sem vezettek eddig eredményre, jóllehet, kereset-kiegészítéssel, szolgálati lakás felajánlásával és felújított rendelővel is igyekeztek a helyzeten javítani. Az átcsoportosítással kezelhető lesz a helyzet, állandó gyermekorvos áll majd rendelkezésre. A most hozott döntés után még két hónap szükséges a hatósági procedúrák elvégzésére, majd ezt követően, az új körzethatárokat ismertetik a lakossággal. Úgy számolnak, hogy a négy gyermekorvos képes lesz a teljes ellátásra. Ugyanakkor Szabó Péter arra is felhívta figyelmet, hogy lehetőség szerint azok a gyermekek, akik már betöltötték a 14. évüket, a szülők felnőtt háziorvosához jelentkezzenek át.

 

A testületi ülésen szó volt arról, hogy a lakások és helyiségek bérletéről szóló önkormányzati rendeletet módosítsák, de ezt a végül levették a napirendről, miután nem tudtak arról dönteni, hogy az előtakarékossági bérlakásokat milyen számban minősítsék át szociális bérlakássá, ugyanis ez utóbbiakra erőteljesen növekedtek az igények. A napirend a humánpolitikai bizottság elé kerül, és majd onnan tér vissza képviselő-testülethez.

 

A paksi önkormányzat konzorciumi tagja egy, Paks-Madocsa-Dunaföldvár turisztikai szerveződésnek, ahol pályázati pénzt értek el, közel 14,7 milliós összegben, ebből Paks részesedése valamivel több, mint négy millió forint. A pályázathoz, a Térségfejlesztési Alapítványhoz is fordulva, azzal számolnak, hogy a Lussoniumban egy füvészkertet, római kori játszóteret, alakítanak ki, sövényt ültetnek, területet gondoznak.

 

Sok kisgyermekes családot érinthet az, az elhatározás hogy újra megnyitják a Kápolna utcai bölcsődét, teljes felújítás előtt áll a három épületrészből összetartozó együttes. A 2018-as sikertelen pályázat után, most újabb pályázati, területi operatív, TOP lehetőséggel számolnak, a tervek készen vannak, új elem, hogy tárgyalásokat folytatnak a tulajdonos paksi atomerőművel arról, hogy parkolókhoz, területet vásárolnak. - A kivitelezés teljes körű lesz – mondta Szabó Péter -, aki a következő év szeptemberére ígért időpontot. Ekkor az Ifjúság úti bölcsőde felújítása is megkezdődhet, addig a kicsik költöznek a Kápolna utcába. Amikor mind a két bölcsőde majd fogadókészen áll rendelkezésre – végre csökkenhet a krónikus bölcsődei férőhely hiány.

 

Dr. Blazsek Balázs címzetes főjegyző azt mondta helyi újságíróknak, hogy az új városközpont kialakításához a Kormány mintegy nyolc milliárd forintot biztosított. A jegyző a zárt ülésen elhangzottakról adott tájékoztatást. Mint az már korábbról ismeretes, az új városközpont tervezett területe a volt konzervgyári térség, ahol épületeket kívánnak megvásárolni. Itt a Belügyminisztérium egy integrált katasztrófavédelmi központot alakít ki, a „kerítésen kívüli” (t.i. Paks II.) beruházások részeként.

A vásárlásokhoz két értékbecslést végeztettek el, az egyik becslés nyolcszázezer forintos különbséget mutatott ki, a testület arról döntött, hogy a kevesebb pénzt ajánlják fel a Nyárfa utcai tulajdonosnak, akinek egyúttal a kisajátítás lehetőségével is számolnia kell.

 

Képünkön: a felújításra váró Kápolna utca bölcsőde.