Fókuszban a megújulók

2018-11-27 19:43:40


 

(PAKS-PRESS) - Budapest, 2018. november 27., kedd - Az MVM Zrt. és a Nemzeti Közművek integrációjával a harmadik legnagyobb árbevételű hazai cégcsoport jön létre, ahol jelentős hangsúlyt helyeznek a hagyományos energiatermelés mellett megújuló energiaforrásokra. Ennek része a paksi 20 MW-os naperőmű is, melyet rövidesen átadnak rendeltetésének – hangzott el az egy budapesti konferencián, kedden.

 

Mayer György, a Paks-Press budapesti tudósítója írja:

 

A Magyar Villamos Művek Csoport (MVM) és a Nemzeti Közművek Zrt. (NKM) integrációs programot indított annak érdekében, hogy a nemzeti energiastratégia és klímatervek mentén haladva elősegítsék az állami energiapolitika megvalósítását.

 

- Az integrációval létrejön a harmadik legnagyobb árbevételű hazai cégcsoport – tájékoztatott az MVM stratégiai menedzsment osztályvezetője az EnKon konferencián.

 

Varga Ádám szavai szerint egy olyan nemzeti energia cégcsoportot kívánnak létrehozni, amely a jövőben is meghatározó és versenyképes lesz. Ennek során a két legmarkánsabb jelenség, amelyekkel szembe kell nézniük, az a digitalizáció és a decentralizáció. A digitalizáció lehetővé teszi, hogy a fogyasztó ügyféllé váljon, a decentralizáció pedig az energiarendszerek hagyományos értékláncát alakítja át – mondta el.

 

Az energiapiacon megjelennek többek között az aktív fogyasztók, a helyi kisebb termelők és ezekhez kapcsolódik a hagyományos energiarendszer. Vagyis egy jelentős értéklánc változás előtt állunk – fogalmazott. Hozzátette, ebben a folyamatban az energiaszolgáltatók és termelők egy teljesen más ügyfélkörrel állnak majd szemben. Sok egyéb mellett jelentősen tudatosabbá válik a fogyasztó, megjelenik az elektromos autózás, a háztartási kiserőművek, az okos otthonok.

 

Az MVM megújuló stratégiájáról szólva Varga Ádám jelezte, hogy a megújuló piacon 25 százalékos részesedést kívánnak elérni. Az MVM már most 23 MW szélerőművi és 30 MW naperőművi kapacitással rendelkezik, de a paksi projekt megvalósulásával további 20 MW naperőművi kapacitásuk lesz. Az NKM pedig a lakossági piacon a háztartási méretű kiserőműveknél szeretne jelentős méretű bővülést elérni.

 

A ma kezdődött az IIR Magyarország kétnapos, EnKon 2018 – a megújuló energiáé a jövő!? című konferenciáján a résztvevők tanácskoznak a megújuló energiahasznosítás jelenéről és jövőjéről, hazai fejlesztésekről, valamint a megújulók költségvonzatainak alakulásáról.

 

Képünkön: Varga Ádám előadása az EnKon konferencián, 2018. november 27-én. A szerző felvétele.