Gondoskodnak a védett növényfajok megóvásáról

2018-10-04 08:42:51


 

Paks, 2018. október 4., csütörtök (PAKS-PRESS) - Évente 2 millió ember oxigénszükségletét takarítja meg a Paksi Atomerőmű jelenleg működő négy blokkja annak köszönhetően, hogy nem bocsát ki szén-dioxidot. Ez megegyezik a magyar erdők évi oxigéntermelésével. A Paksra tervezett új atomerőmű – amelynek létesítésének előkészítő tevékenységét végzi a Paks II. Atomerőmű Zrt. – szintén a tisztább környezet és a biztonságos energiaellátás garanciája. A környezet megóvása a munkálatok jelenlegi fázisában is prioritást élvez.

 

Az új atomerőművi blokkok telephelyének, valamint az építési munkálatok által érintett területek állatvilága mellett a védett növényfajok megóvására is kiemelt figyelmet szentel a Paks II. Atomerőmű Zrt. Összhangban a 2017-ben jogerőre emelkedett környezetvédelmi engedély táj- és természetvédelmi előírásaival, a szükséges engedélyek birtokában, gondoskodnak a területen honos fajok fenntartásáról.

 

​A Baranya Megyei Kormányhivatal 2016. szeptember 29-én adta ki a két új atomerőművi blokk létesítéséhez és üzemeltetéséhez szükséges környezetvédelmi engedélyt, amely 2017-ben emelkedett jogerőre. Ennek táj- és természetvédelmi előírásai meghatározzák azokat a természetvédelmi feladatokat, amelyeket a létesítési munkákat megelőzően kell elvégezni.

 

A 2018. április végén tartott természetvédelmi szempontú terepbejárások során ismételten megállapításra került, hogy a beruházási területen a védett pusztai árvalányhaj (latin nevén Stipa pennata) megtalálható. A faj génállományát maggyűjtéssel lehet a leghatékonyabban megőrizni.

 

A védett tollas szálkájú pusztai árvalányhaj állományból történő maggyűjtéshez a Tolna Megyei Kormányhivatal Szekszárdi Járási Hivatala természetvédelmi engedélyt, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézete pedig befogadó nyilatkozatot adott. Ezt követően kezdődött el a maggyűjtés.

 

Többszöri terepbejárás után 2018. május 16-án és május 17-én adódtak alkalmas körülmények a maggyűjtéshez, azaz a magok teljesen érettek voltak és az időjárás is megfelelt a feladat elvégzéséhez. Ezen két nap alatt becslés szerint kb. 27.000 magot gyűjtöttek be a szakemberek.


A magokat tollas szálkával együtt, előírás szerint csomagolva Vácrátótra, a MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetének restaurációs magbankjába szállították.


A magok szakszerű tárolása biztosítja a védett növények génállományának megőrzését azzal, hogy a tervek szerint a magokat a beruházás befejezését követően ismételten elvetik, így biztosítva a populáció fennmaradását a területen. (X)


Képünkön: a pusztai árvalányhaj +++