A magyar természet szépségei – gyermekszemmel

2018-08-12 11:31:27Paks/Cseresznyés, 2018. augusztus 12., vasárnap (PAKS-PRESS) – Huszonhét, tizenéves gyermek tanulja a természetfotózást a Roszenergoatom magyar táborában. A diákok az oroszoroszági atomerőműves városokból és a magyar település-ellenőrző társulások falvaiból érkeztek, valamennyien már díjnyertesek, hiszen a részvétel feltétele volt egy fotópályázat sikere.

 

Az elmúlt évben, Oroszországban volt először hasonló tábor, ebben az évben a Magyarország a vendéglátó, a helyszín Paks, a szakmai programvezető Vincze Bálint, a paksi atomerőmű természetfotósa. A tábor tíz napos, amelyben a fotózás szakmai részleteiről, a természet világáról hallhatnak előadásokat, és a terepgyakorlaton készítik el a képeket.

 

Számos helyen jártak már, készülnek a jobbnál-jobb természetfotók. Zsűrizés után ezeket augusztus 16-án, az atomerőmű múzeumban egy kiállításon mutatják be, a tavaly, orosz földön készült képekkel együtt. Az első tábor munkái nyomán készült képek kiállítása körbejárta az orosz atomerőműves városokat.

 

Változatos, nagyon jó kiállításban lesz részünk, fogalmazott Vincze Bálint. Szavai szerint az eddig készült képek alapján a gyerekekről már most látható, hogy meglepően nagyon tehetségesek, szorgalmasak és nem fáradtak vagy restek ahhoz, hogy akár egy-két jó képért, akár hajnalban is felkeljenek.

 

Kapnak elméletet fotó-technikából és ökológiából, voltak, akik csak telefonnal érkeztek, mert ez szokták meg, a paksi atomerőmű múzeum az utóbbiaknak használt fényképezőgépeket is adott a magyarországi munkához.

 

Képünkön:

Külső kép: Vincze Bálint gyakorlatvezető Cseresznyésben, egy jeladó működését mutatja be egy fotózáshoz használt terepszínű sátor előtt, amelyben a fotós könnyen, észrevétlenül dolgozhat. A jeladó a terepen történt mozgásra figyelmezteti a fotóst.

Belső kép: Vincze Bálint rövid eligazítást tart a gyerekeknek a munka megkezdése előtt.

Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter felvételei. +++