Önkormányzat: döntések földekről, menhelyről, kitüntetésekről

2018-03-13 19:14:19


 

Paks, 2018. március 13., kedd (PAKS-PRESS) - Önkormányzati földek adásvételéről, térítési díjakról, a kutyamenhely területének kijelöléséről, személyi kérdésekről és kitüntetések adományozásáról döntött Paks önkormányzata, kedden.

 

A beszámolásra kötelezett közalapítványok kuratóriumainak dokumentumait elfogadva a testület a szociális és gyermekjóléti intézmények térítési díjainak változásával foglalkozott. Az ülést vezető Szabó Péter polgármester elmondta, hogy a térítési díjakat általában nem emelik, havi háromezer forinttal személyenként viszont növekszik majd az idősek otthonában a befizetendő összeg.

Elhangzott az is, hogy előfordult, hogy jogosulatlanul vettek fel emberek ellátást, vagy segélyt, eddig nem volt lehetőség az ilyen esetekben a visszakövetelésre, ennek jogi hátterét rendezte most a testület.

 

A Vácika utcai kiépítést végrehajtja a testület, ehhez térítésmentesen magánszemélyektől területet vesz át köztulajdonba. Itt, cserében kiépítik az utat, a közműveket, a világítást.

 

A paksi kutyamenhely területének kijelölése is megtörtént, erről Bana János alpolgármester számolt be. Távol a lakott területtől, de megfelelő infrastruktúrával bíró helyszín, önkormányzati tulajdon. Az új terület kiválasztása azt követően történt, hogy az előző javaslatot a gyapai, helyi lakosok elutasították. A terület az M/6 út közelében a nagydorogi területtől északra van, ez zártkerti övezet, és senki számára nem lesz zavaró. A kutyák elkerített részben lesznek, létszámuk kétszáz közeli lehet, és nem fogadnak más helyekről kutyákat. A menhely várhatóan az év végére készülhet el.

Bana János azt is elmondta, hogy a korábbi ígéreteket megtartották, a jelenlegi menhely lakóit chippel és oltással ellátták, ez kétmillió forintjába került az önkormányzatnak, de tudomásuk van róla, hogy azóta, újabb kutyák érkeztek, ellátottságukról egyelőre nincs információ.

 

Döntöttek a képviselők a DC Dunakom felügyelő bizottsági tagjainak kinevezéséről is, a döntésre azért volt szükség, mert a grémium lemondott, a testület lényegében visszahelyezte őket tisztségükbe.

 

Arról is határozott a testület, hogy a Protheus cégnek egymillió forintos tagi kölcsönt nyújt a megszűnésig, a költségek fedezetére.

 

Két iparterület eladásáról is döntött a képviselő testület, az egyik egy 15 hektáros földrész a volt Opel csarnok mögötti rész, amelyre a Paksi Ipari Park jelentett be vételi szándékot. A terület még Süli János akkori polgármester javaslatára 2015-ben vette meg az önkormányzat a kisebb terület 1,2 hektár méretű, elhangzott, hogy a mostani eladással igencsak jó üzletet üt nyélbe a város. 

A testületi ülésen azt is javasolták a képviselők, hogy a befolyt összegből újabb területeket vásároljanak, mert a Paks II. beruházás kiegészítő épületeinek is kell majd később a hely. Ahol vásárolni szeretnének, az ipari parktól délre fekvő területek.

 

Az önkormányzat szavazatszámláló bizottságokról is döntött, a bizottságok hagyományosan öttagúak, a választási iroda várja majd a pártok delegáltjainak névsorát.

 

Kitüntetések adományozásáról is döntöttek, a Környezetünkért díjat a Hétszínvirág óvoda nevelőtestülete veheti át, míg a Közbiztonságért díjat dr. Péger János rendőr alezredesnek adományozták. Az előbbit a Föld napján adják át, míg az utóbbit május negyedik napján veheti át a paksi kapitányság szakembere. +++