Szakmai, együttműködési megállapodás a Fennovoima projektcéggel

2018-01-26 11:52:47Paks/Helsinki, 2018. január 26., péntek (PAKS-PRESS) –  A legjobb VVER blokkok épüljenek az Európai Unióban - ezt szeretnék elérni finn és magyar szakemberek. Ennek érdekében a Paks II. Zrt. és a finn Fennovoima társaság képviselői együttműködési megállapodást írtak alá Helsinkiben, 2018. január 24-én.

 

A mindkét társaság életében fontos mérföldkőnek számító eseményről a Paks II. társaság honlapján adott ki közleményt, amelyet Mittler István kommunikációs igazgató is megerősített.


Mint írják, a paksi és a hanhikivi projekt aktuális helyzetéről szóló szakmai megbeszélést megelőzően Dr. Aszódi Attila államtitkár, Horváth Miklós vezérigazgató-helyettes, Leber Ferenc kabinetfőnök és Kovács Gábor műszaki igazgató látogatást tett a Fennovoima társaságnál, a finn VVER-1200 blokk építtetőjénél.


 

Minna Forsström, projektigazgató a dokumentum aláírását követően elmondta, hogy évek óta jó kapcsolat van a magyar és a finn fél között, a projektek vezetői számos alkalommal találkoztak és eszmét cseréltek. „Most a két cég közötti formális együttműködési megállapodás aláírása azért szükséges, hogy ösztönözze a felek műszaki személyzetét az együttműködésre annak érdekében, hogy a legjobb VVER blokkok épüljenek meg az Európai Unióban” – fogalmazott Minna Forsström.


 

Horváth Miklós kiemelte, hogy a felek érdeke a napi munka szintjére lefordítani a megállapodást és az abból levezethető előnyöket. A paksi atomerőmű és a Loviisai Atomerőmű között is több évtizedes eredményes együttműködés áll, ami azt mutatja, hogy az információ- és a tapasztalatcsere nagyon hasznos az atomerőműveket üzemeltető társaságoknak.


- A Paks II. és a Fennovoima közötti együttműködés célja a legjobb és legbiztonságosabb blokkok megépítése és a projektek hatékony megvalósítása – fűzte hozzá.

 

Dr. Aszódi Attila emlékeztetett rá, hogy a két projekt illetékesei korábban is számos alkalommal találkoztak már, most azonban a két cég közötti megállapodással új fejezet nyílik az együttműködésben.


- Mind a tervezés, mind az engedélyezés, az építés, és az üzemeltetés időszakában számos olyan közös kérdés, izgalmas mérnöki feladat lesz a felek előtt, amelyeket a tapasztalatcsere eszközeit felhasználva nem csak a projekttársaságok, hanem az egész nukleáris ipar javára eredményesen hasznosíthatnak – tette hozzá az államtitkár. +++

 

Képünkön:

Horváth Miklós vezérigazgató-helyettes és Minna Forsström projektigazgató aláírják a megállapodást. (Fotó: Paks II.) +++